Comercianţii, obligaţi să accepte plata cu cardul
Dimensiune font:
976 de comercianţi din judeţul Vaslui vor fi obligaţi anul viitor să accepte plata cu cardul * dacă nu se vor conforma legii, riscă amenzi între 5.000 şi 7.000 de lei * pentru acest serviciu comercianţii vor plăti lunar între 30 şi 50 de lei către bancă * judeţul Vaslui e penultimul din ţară la plata cu cardul, cu 23% dintre unităţi, după Teleorman – 17%
O nouă cheltuială impusă comercianţilor vasluieni, care şi aşa nu o duc prea bine. Începând de anul viitor, comercianţii care fac comerţ cu amănuntul şi prestatorii de servicii publice de utilitate publică cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro, precum şi instituţiile publice vor fi obligaţi să accepte plata cu cardul, potrivit legii cunoscute cu numele de „Cash-Back”, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.
Citește și Puterea plantelor magice
Vestea nu poate fi decât proastă pentru cei 976 de comercianţi vasluieni care sunt vizaţi de dispoziţiile acestei legi, cu atât mai mult cu cât amenzile pentru nerespectare sunt cuprinse între 5.000 şi 7.000 de lei, iar pentru acest serviciu vor plăti lunar băncilor între 30 şi 50 de lei. Nici băncile nu pot fi foarte bucuroase, costurile pentru extinderea acestui sistem de plăţi la nivel naţional fiind estimate la peste 30 de milioane de euro.
Până să plângă de grija băncilor, comercianţii vasluieni, cărora li se vor adăuga alţi 2.059 prestatori de servicii şi instituţii eligibile, trebuie să ştie că termenul de implementare a legii este de doar 90 de zile. Un termen calificat ca „nerealist” chiar de către George Anghel, directorul executiv al Asociaţiei de Plăţi Electronice din România.
Cele mai puţine POS-uri din ţară
Judeţul Vaslui are în prezent doar 290 de unităţi care oferă acest serviciu de plată cu cardul, ceea ce reprezintă doar 22,93% din total, cel mai mic procent din ţară, după Teleorman, cu 17%. Giurgiu şi Călăraşi au 24%.
De altfel, nivelul de aplicare a acestui serviciu coincide cu dezvoltarea economică a judeţelor. Astfel, dacă în Bucureşti şi Ilfov nivelul de implementare a acestui serviciu este de 53%, în Sibiu de 56% şi în Braşov de 54%, în Moldova procentul este de 33%, iar în Oltenia de 29%. „Şi aşa este greu. Noi trăim din încasările de zi cu zi, care nu sunt deloc mari. Marfă luăm puţină, vinde şi mai puţină. Acum aparat pentru carduri mai lipseşte. Cine să achite la noi cu cardul? Bătrânii care primesc pensia de la poştaş sau cei care iau mâncare pe datorie?”, s-a întrebat Mircea Alexandru, proprietarul unui magazin alimentar din Vaslui.
Potrivit noii legi, aproximativ 70.000 de comercianţi şi instituţii publice vor trebui să accepte plăţile cu cardul în 2017.
Ovidiu IANCU
Între 5.000 şi 7.000 de lei
Aceasta este amenda pe care comercianţii o vor plăti dacă nu îşi vor achiziţiona POS.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau