Comoara de la Baia, la îndemâna hoţilor
Dimensiune font:
Cel mai important şantier arheologic din România, locul unde au fost descoperite ruinele unei case vechi de peste 7.000 de ani, nu are pază * oricine poate să calce în picioare comoara, despre care specialiştii spun că ar fi unică în Europa * nici bine nu s-a aflat despre grozava descoperire că hoţii au furat lopeţile şi hârleţele arheologilor * furtul a avut loc chiar în ziua sărbătorii Sfintei Parascheva
Muncitorii angajaţi să-i ajute pe arheologii care lucrează pe şantierul de la Baia şi-au lăsat în lanul cu porumb lopeţile şi hârleţele cu care au scos la lumină ruinele casei din perioada pre-Cucuteni 1. Ei nu le-au mai dus acasă fiindcă nu finalizaseră săpăturile. Când s-au întors la serviciu, ieri, au avut parte de o surpriză neplăcută – ei au constatat că cineva le-a furat uneltele chiar de Sfânta Parascheva. Conducerea Muzeului Bucovinei nu vrea să depună plângere la poliţie, pentru că paguba este mică.
Şantier de valoare inestimabilă, lăsat la mâna derbedeilor
Banalul furt scoate în evidenţă o problemă cu mult mai spinoasă. Cel mai important şantier arheologic din România la ora actuală nu este păzit şi nici măcar împrejmuit. Aşa se face că oricine poate să calce peste ceramica din perioada pre-Cucuteni 1 şi să o distrugă, pentru că stă împrăştiată în gropile care se află într-un câmp deschis. „Este cea mai mare locuinţă pe acest nivel cronologic din Europa. Este un sit foarte important, datat pre-Cucuteni 1 final”, a declarat Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, la începutul acestei săptămâni.
Locuinţa descoperită este unică în Europa şi pe şantier încă se mai lucrează, iar coordonatorii muzeului spun că paza nu era necesară. Şantierul există de doi ani şi până acum nimeni nu a furat nimic. Pentru aceste lucrări importante Consiliul Judeţean a alocat 60.000 de lei doar în acest an.
Oana ŞLEMCO
„Este al doilea sit cunoscut în arealul cultural Precucuteni- Cucuteni- Tripolie, care se desfăşoară pe Moldova, Sud-Estul Transilvaniei, Republica Moldova şi Ucraina” – Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau