Comuna cu şcoli ca la oraş
Dimensiune font:
Localitatea Forăşti are 11 sate, 8 şcoli şi 7 grădiniţe, care funcţionează în 14 clădiri, toate autorizate de Direcţia de Sănătate Publică * pentru judeţ este un exemplu, ştiut fiind faptul că Suceava are, la nivel naţional, cele mai multe unităţi de învăţământ neautorizate
Omul sfinţeşte locul, iar dovada clară există în comuna Forăşti, unde cele 15 unităţi de învăţământ, opt şcoli şi şapte grădiniţe, funcţionează în 14 clădiri moderne, toate autorizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Altfel spus, elevii de la ţară, învaţă în şcoli ca la oraş. Aspectul este o excepţie de la regulă în Suceava. Judeţul ocupă primul loc pe ţară ca număr de unităţi de învăţământ cu WC-ul în curte. Cele mai sărace şcoli sunt în mediul rural.
Proiecte împlinite
Comuna Forăşti se află în bazinul Fălticeni. Este una dintre cele mai mari din judeţ. Are are 9 sate şi două cătune: Viişoara, Palanca, Forăşti, Antoceni, Boura, Manolea, Oniceni, Roşiori, Ruşi, Ţoleşti şi Uideşti. În Forăşti trăiesc în jur de 4.500 de suflete. Primăria este condusă de Brăduţ Avrămia, fiu al localităţii. Fost medic veterinar, Avrămia se află la cel de-al patrulea mandat. Încă din anul 2000, alesul local a făcut din modernizarea şcolilor şi grădiniţelor din comună o prioritate. Aşa se face că astăzi cele 14 clădiri care găzduiesc 8 şcoli şi 7 grădiniţe sunt racordate la canalizare, au apă curentă şi au centrale termice. „Avem opt şcoli şi şapte grădiniţe. Am început să căutăm surse de finanţare pentru modernizarea clădirilor încă din anul 2000. Acum stăm foarte bine. Toate sunt autorizate. Şcolile sunt găzduite de şase clădiri noi şi de alte două reabilitate”, ne-a declarat primarul.
Alesul local ne-a explicat că a reuşit să reabiliteze şi să construiască unităţile de învăţământ cu bani de la Banca Mondială, Uniunea Europeană, Guvernul României şi nu în ultimul rând, cu bani din bugetul local. „Nu a fost uşor. Am început reabilitarea şcolii din Forăşti în anul 2008 şi am finalizat lucrarea în 2013. Valoarea investiţiei a fost de 700.000 de lei. Reabilitarea şcolii de la Oniceni, o şcoală pe care am şi etajat-o, a costat 1.400.000 de lei. Am terminat de reabilitat şcoala de la Uideşti în 2011, construcţie nouă. Cele două şcoli de la Manolea le-am terminat cu tot cu grupuri sanitare în 2013. La fel am procedat şi cu grădiniţele. Am găsit surse de finanţare pentru fiecare în parte”, ne-a spus primarul. El are însă un regret. Numărul copiilor din comună s-a înjumătăţit în ultimii 15 ani, de la 1.000 a scăzut la 500. Din păcate, la şcoala cu clasele I -IV din satul Forăşti, elevii învaţă în regim simultan. Aceste aspecte pot fi corectate doar de Ministerul Educaţiei şi de Inspectoratul Şcolar.
Taxe plătite cu ajutorul statuilor
Primăriile nu stabilesc normele didactice, dar se ocupă de colectarea taxelor locale. Şi la acest capitol excelează comuna Forăşti, care are un grad de încasare de 90%, în timp ce media la nivel de judeţ se situează în jurul valorilor de 65%. Brăduţ Avrămia ne-a explicat că până în 2009, doar 70% dintre localnici achitau dările. „În 2009 am terminat de construit şi sediul Primăriei”, ne-a spus alesul local. După inaugurarea investiţiei, primarul a pus în faţa clădirii trei statui în spatele cărora a montat o pancartă prin care sătenii sunt îndemnaţi să-şi achite taxele. „Bine aţi venit! Pentru o administraţie mai bună vă rugăm achitaţi taxele şi impozitele locale”, scrie pe pancartă. „După ce am pus statuietele, gradul de colectare a crescut cu 5 sau 10% în fiecare an. Acum am ajuns la 90%”, a declarat Brăduţ Avrămia.
Oana ŞLEMCO
În Judeţul Suceava sunt peste 800 de unităţi de învăţământ dintre care peste 600 au WC-ul în curte. Judeţul ocupă primul loc pe ţară ca număr de unităţi de învăţământ neautorizate de Direcţia de Sănătate Publică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau