Condiţii umilitoare în şcoli şi grădiniţe -- EXCLUSIV
Dimensiune font:
Sute de copii din judeţul Vaslui învăţă în spaţii improprii * săli spaţioase, luminoase şi frumos mobilate sunt mai mult decât vise pentru mulţi dintre ei * micuţii învăţă în încăperi care sugerează că lecţia cea mai importantă pe care trebuie să o înveţe este cea de supravieţuire în caz de cutremur sau ploaie torenţială * clădiri vechi cu pereţi ce stau să cadă şi mobilier ce arată ca după război, asta vezi în zeci de şcoli şi grădiniţe, în special din mediul rural * în timp ce autorităţile nu fac nimic, directorii cerşesc like-uri şi voturi pentru unităţi ca să fie reabilitate în cadrul unui proiect
Şcoala sau grădiniţa ar trebui să arate ca un spaţiu care să îmbie la studiu, însă în multe localităţi din judeţul Vaslui arată mai degrabă ca un loc care te face să pleci mai repede acasă. Problema unităţilor de învăţământ fără apă curentă, cu grupuri sanitare insalubre e una foarte veche, zeci de unităţi fiind în această situaţie. Mai grav e că unele dintre ele arată de-a dreptul jalnic şi problemele menţionate nu sunt singurele. Mobilier vechi, tavan din care se desprind bucăţi de lemn şi lut, asta îi întâmpină pe mulţi copii ce trec pragul şcolii.
Citeşte şi Copil sechestrat şi abuzat sexual de doi adolescenţi
Salvarea vine de pe net
Cum edilii nu mişcă niciun deget să schimbe situaţia, conducerile unor şcoli şi-au luat inima în dinţi şi au apelat la cea din urmă soluţie. Au inclus instituţiile într-un proiect umanitar derulat de o asociaţie guvernamentală care ajută la reabilitarea lor şi s-au apucat de cerut voturi. Un exemplu este Şcoala Gimnazială „Nicolae Ciubotăraşu” din Vultureşti, unde „acoperişul şcolii e foarte vechi, deteriorat pe alocuri şi plouă în interior”. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, la Vultureşti situaţia e mai complicată. „Sunt trei clădiri acolo. Una este nouă şi învaţă elevii în ea, una este veche, dar şi acolo învaţă copii, iar în cea de-a treia clădire plouă, dar nu se învaţă acolo. Cea din urmă a fost prinsă în reabilitare din 2008, dar a intrat firma în faliment şi aşa a rămas. Cum Primăria nu are bani, nu are cine s-o renoveze”, ne-a declarat Constantin Turcu, inspector în cadrul ISJ Vaslui.
Aceeaşi situaţie e întâlnită şi la Şcoala de Arte „Nicolae Tonitza” din Bârlad. Aflată în buricul târgului, clădirea arată ca după război, la fel ca şi Grădiniţa nr. 5, din aceeaşi localitate. Aflată în centrul oraşului, clădirea nu a mai fost reabilitată din 1977. Personalul, dar şi părinţii copiilor se tem că la cel mai mic cutremur clădirea se poate nărui. Astfel au ajuns să se roage pe internet ca această clădire să fie reabilitată. „Clădirea e foarte veche, pereţii sunt denivelaţi, crăpaţi, faţada deteriorată, decopertată pană la cărămidă, e o clădire neizolată termic şi pereţii fac frecvent mucegai din această cauză”, spun reprezentanţii unităţii care au înscris-o în proiect.
În proiect e înscrisă şi Grădiniţa din Zăpodeni, care are probleme cu grupul sanitar din curte, care stă să se dărâme. Ei nu cer grup sanitar în incinta şcolii, dar măcar cel din curte să fie reabilitat. Şi reprezentanţii Şcolii Gimnaziale din satul Buda, comuna Oşeşti, s-au înscris pentru reabilitare. Ei vor mai multe săli de clasă ca să nu mai fie nevoie să se înveţe în două schimburi. „Şcoala e dotată cu doar 6 săli de clasă, iar din lipsa spaţiului, se învaţă în două schimburi”, spun cei care au înscris şcoala în proiect.
Citeşte şi: Mor copii de foame
Situaţii grave sunt în mai multe unităţi de învăţământ, dar care nu s-au înscris în concurs. La Draxeni şi Corodeşti, copiii au rămas fără şcoală şi învăţă în case, care ţin loc de săli de clasă. La Soleşti, e cam aceeaşi poveste. Acolo, s-a construit o grădiniţă nouă, însă lucrările au fost sistate în anul 2010 şi nu a fost finalizată. Astfel, cu grădiniţa nouă, începută, dar neterminată, micuţii învaţă într-un spaţiu impropriu. Nu departe de Soleşti, în comuna Codăeşti, grădiniţele funcţionează tot în spaţii improprii precum foste magazii, dispensare, locuri care nu au deloc de-a face cu un mediu prielnic studiului.
Roxana NĂSTASĂ
„Patru mâini” se numeşte proiectul prin care şcolile şi grădiniţele din Vaslui speră să obţină finanţare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau