Consiliul Judeţean Iaşi a împrumutat 5,2 milioane euro! Pe ce va cheltui banii
Dimensiune font:
Actuala conducere a Consiliului Judeţean Iaşi a semnat cel mai mare împrumut al judeţului din acest an * administraţia judeţeană s-a îndatorat la BERD cu un credit de 5,2 milioane euro, bani cu care vor acoperi cheltuielile din bugetul propriu pentru unul din cele mai costisitoare proiecte
După un an de consultări discrete, Consiliul Judeţean Iaşi a anunţat semnarea unui credit de 5,2 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederea realizării Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi - SMID. Împrumutul a fost făcut pe o perioadă de rambursare de nouă ani, cu o perioadă de graţie de trei ani, în 18 rate semestriale.
Iniţial, în 2014, s-a plecat de la propunerea unui împrumut de 20 milioane euro, dar care s-a diminuat treptat după o serie de negocieri, iar destinaţia era cu totul alta şi trebuia să acopere o arie mai largă de investiţii, ce ajungeau la o valoare totală de 69 milioane euro. „Sistemul de management integrat al deşeurilor este un proiect finanţat prin POST MEDIU, fiind unul dintre cele mai mari proiecte de investiţii ale judeţului, valoarea acestuia fiind de aproximativ 70 de milioane de euro. Consider că acest proiect va alinia judeţul Iaşi la standardele europene din domeniu salubrităţii şi protecţiei mediului, utilizându-se un nou concept de gestionare a deşeurilor. Se va discuta în şedinţa de Plen a Consiliului Judeţean contractarea creditului de 5,2 milioane de euro, bani necesari pentru acoperirea contribuţiei locale şi a altor cheltuieli nerecuperabile (precum TVA-n.r.), a declarat Cristian Stanciu, liderul consilierilor judeţeni social-democraţi. În urma acestui împrumut, judeţul Iaşi este supus unor condiţii stricte cu BERD şi nu va suporta, asuma sau permite să existe nicio datorie financiară fără notificarea scrisă a băncii, cu excepţia datoriilor existente şi creditelor bancare pe termen scurt ori altor datorii pe termen scurt de maxim un milion de euro.
Ce presupune programul SMID
Proiectul SMID, derulat pe o perioadă de 31 de luni, are ca termen de finalizare luna decembrie a acestui an. Proiectul şi-a propus, ca obiectiv general, creşterea standardului de viaţă al populaţiei şi îmbunătăţirea calităţii mediului în judeţul Iaşi, prin dezvoltarea şi implementarea unui sistem durabil de management al deşeurilor. Pentru anul 2016, prin programul SMID, se aşteaptă ca aproximativ 134.847 tone de deşeuri biodegradabile să fie deviate de la depozit, iar pentru recuperarea materialelor utile din deşeurile de ambalaje se vizează, pentru 2016, minim 60% pentru hârtie şi carton, 22,5% pentru mase plastice, 60% pentru sticlă, 50% pentru metale şi 15% pentru lemn. Pentru promovarea programului au avut loc, luna trecută, mai multe acţiuni de conştientizare, la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” Paşcani, Şcoala Gimnazială „D. D. Pătrăşcanu” Tomeşti şi dezbateri publice în Erbiceni şi Popricani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau