Consiliul Judeţean Iaşi încalcă noua lege socială
Dimensiune font:
Mai multe ONG acuză Consiliul Judeţean Iaşi că încalcă legea prin refuzul de a înfiinţa un departament de contractare servicii sociale * la scurt timp după adoptarea noii Legi a Economiei Sociale, alte consilii judeţene din ţară au creat deja acest departament, însă la Iaşi se ridică din umeri pe motiv că nu sunt posturi în organigramă ori bani prevăzuţi în bugetul judeţului
Acuze grave au fost aduse la adresa Consiliului Judeţean Iaşi din partea ONG-urilor în urma unor discuţii pe tema înfiinţării departamentului de contractare servicii sociale. Aleşii judeţului au fost acuzaţi că încalcă legea prin refuzul de a înfiinţa acest departament, aşa cum prevede noua Lege a Economei Sociale. În cadrul unei întrevederi între ONG şi reprezentanţi din administraţia locală şi judeţeană, discuţiile s-au purtat pe un ton grav, după anuţul făcut de Gabriela Niţă, consilier în cadrul Biroului de control şi îndrumare al instituţiilor aflate în subordinea CJ Iaşi, la faptul că nu sunt bani alocaţi pentru crearea departamentului şi nici organigrama nu prevede posturi. „Aţi înaintat instituţiei noastre o adresă prin care ni s-a cerut înfiinţarea departamentului de contractare servicii sociale. Noi v-am informat că în anii 2015 - 2016 numărul maxim de posturi care se finanţează din fonduri publice se stabilieşte astfel încât să se asigure plata integrală a salariilor. În momentul de faţă, nivelul maxim al cheltuielilor de personal al instituţiei noastre pentru anul 2015 este sub nivelul necesar de fonduri pentru finanţarea cheltuielor de personal. Deci, în momentul acesta, compartimentul nu poate fi înfiinţat. Este o prioritate pentru instituţia noastră şi vă asigur că va fi înfiinţat în momentul în care va fi aprobată noua organigramă a aparatului de specialitate a CJ”, a declarat Gabriela Niţă. Reprezentanţii ONG-urilor au fost extrem de dezamăgiţi de răspunsul primit de la CJ, în contrast cu declaraţiile viceprimarului Daniel Mătăsaru care a oferit tot sprijinul Primăriei municipiului Iaşi la înfiinţarea departamentelor necesare programului de finanţare a proiectelor societăţii civile. „Solicitarea noastră către CJ cât şi Primăriei Iaşi a fost făcută în baza unei legi care garantează că trebuie să existe acest departament de contractare. Ca să poţi să aplici această lege, noi vedem acest departament ca o resursă care practic să faciliteze şi să coordoneze procesul de realizare anuală a planurilor de acţiune pe zona de servicii socială. În ţară sunt deja înfiinţate astfel de departamente. Am crezut că din acest moment începem să lucrăm dar pe mine mă încearcă sentimentul că legea este încălcată, deşi noi am cerut în mod explicit acel departament”, a spus Diana Păiuş, preşedintele comisiei ONG din Iaşi.
Noua lege oferă o şansă ieşenilor defavorizaţi
A fost nevoie de cinci ani ca Legea Economiei Sociale să fie adoptată însă nu cu toate propunerile făcute de parlamentarii ieşeni. Cu toate astea, reprezentanţii ONG-urilor s-au declarat mulţumiţi de rezultat. „Legea practic reglementează cadrul de funcţionare a economiei sociale în România şi cine sunt actorii. Este foarte bine pentru mediul ONG pentru că actorii economiei sociale sunt, în general, asociaţiile, fundaţiile, casele de ajutor reciproc şi cooperativele iar legea aceasta, pe lângă faptul că face precizări foarte clare şi se recunoaşte faptul că există şi afaceri sociale în ţară, afaceri care generează venituri şi profit, iar diferenţa faţă de o afacere clasică este că acest venit se reinvesteşte aproape în totalitate în scopul social pentru care funcţionează o entitate din zona de economie socială”, a declarat Angela Achiţei, preşedintele Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale . Practic, beneficiarii acestei legi sunt persoane care au probleme de adaptare, probleme în găsirea unui loc de muncă, foşti deţinuţi, persoane cu dizabilităţi ori foşti consumatori de alcool. „Prin punerea în aplicare a acestei legi vor exista structurile de economie socială, pentru că nu existau până acum iar în aceste structuri vor putea fi angajaţi tineri proveniţi din familii defavorizate, cu dizabilităţi, foşti consumatori de droguri sau alcool şi tineri ieşiţi din centre de plasament. Aceştia vor putea veni în întreprinderi sociale de inserţie şi se vor putea angaja după un program de lucru adaptat capacităţilor de lucru dacă sunt probleme de sănătate”, a precizat Mihaela Munteanu, directorul de dezvoltare şi comunicare al fundaţiei „Alături de Voi”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau