Contestaţiile blochează groapa ecologică de gunoi a Iaşului
Dimensiune font:
Mai multe contracte de lucrări din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) pentru judeţul Iaşi au fost semnate cu întârziere din cauza contestaţiilor * lucrările riscă să nu fie finalizate până la finele anului, penalităţile urmând a fi suportate din bugetul judeţean
O serie de lucrări importante de la groapa ecologică de deşeuri a judeţului riscă să nu fie terminate până la sfârşitul acestui an, din cauza contestaţiilor. Pentru a evita plata penalizărilor din bugetul propriu, mai multe consilii judeţene din ţară, printre care şi Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi, se văd nevoite să întocmească acte adiţionale şi să ajungă la o înţelegere cu Autoritatea de Management POS Mediu, pentru ca decontările să fie făcute şi pentru lucrările din 2016. Cele mai importante lucrări întârziate de contestaţii sunt la groapa ecologică Ţuţora.
„Există contracte de lucrări care s-au semnat cu întârziere din cauza contestaţiilor, iar unele ar putea depăşi termenul de finalizare 2015. Autoritatea de Management a fost de acord să deconteze şi lucrările de anul viitor, la solicitarea mai multor consilii judeţene din ţară, aflate în aceeaşi situaţie. Întârzierile vizează mai multe tipuri de lucrări, pentru care se vor face acte adiţionale”, a precizat Răzvan Timofciuc, responsabilul de relaţii cu publicul din CJ Iaşi.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iaşi, rampa de gunoi de la Ţuţora este unul dintre proiectele care riscă să nu fie finalizate în acest an. „Din anul 2016 vom plăti o penalitate de 80 de lei pe tona de deşeu depozitată, respectiv din 2017, 120 de lei pe tonă. Astfel încât, noi încercăm să respectăm aceste reguli şi suma să fie cât mai mică” a declarat Răzvan Gheorghiu, director Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iaşi.
SMID a îndatorat judeţul cu 5,2 milioane euro
Pentru finalizarea lucrărilor la proiectul SMID, CJ Iaşi a împrumutat anul acesta de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare suma de 5,2 milioane de euro, asta după ce, în 2013, judeţul Iaşi a contractat 70 milioane de lei fonduri europene pentru începerea proiectului. Investiţia şi-a propus ca obiectiv general creşterea standardului de viaţă al populaţiei şi îmbunătăţirea calităţii mediului în judeţul Iaşi, prin dezvoltarea şi implementarea unui sistem durabil de management al deşeurilor.
Pentru anul 2016, prin programul SMID, se aşteaptă ca aproximativ 134.847 tone de deşeuri biodegradabile să fie deviate de la depozit, iar pentru recuperarea materialelor utile din deşeurile de ambalaje se vizează, pentru 2016, minimum 60% pentru hârtie şi carton, 22,5% pentru mase plastice, 60% pentru sticlă, 50% pentru metale şi 15% pentru lemn.
Afaceri bisericeşti lângă un simbol turistic lăsat în paragină FOTO-EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau