Continuă scandalul pe moştenirea literară a lui Petre Ţuţea
Dimensiune font:
Moştenirea literară a lui Petre Ţuţea continuă să facă valuri în instanţă. Nepotul filosofului, Viorel, a dat în judecată editura Timpul şi pe directorul acesteia, scriitorul Cassian Maria Spiridon. Viorel Ţuţea cere drepturi de autor de 25.000 de lei, pentru volumul „Omul. Tratat de antropologie creştină”.
Nepotul filosofului a acuzat editura că nu a procedat corect: „Profitând abuziv, inelegant şi chiar indecent de faptul că n-au fost controlaţi la sânge, nu s-a oprit la atingerea tirajului total maxim convenit de 2.000 de exemplare şi apoi, nici la începutul anului 2007, la încheierea celor cinci ani de cesionare a drepturilor de autor”. Viorel Ţuţea a socotit că s-ar fi vândut peste 4.000 de exemplare fără plata drepturilor de autor, la preţuri ce au ajuns până la 140 de lei/volum.
La deschiderea procesului, directorul editurii Timpul a fost zgârcit în comentarii. „Nu am nicio datorie la domnul Ţuţea”, a declarat Cassian Maria Spiridon. Judecătorii Tribunalului au respins acțiunea, dar Viorel Țuțea a atacat sentința. Acum, dosarul a ajuns la Curtea de Apel, iar judecătorii urmează să fixeze un termen. Ştefana CZELLER
Discipol al lui Nae Ionescu, oprimat de comunişti
Petre Ţuţea a fost un filosof, economist şi om politic român, discipol al lui Nae Ionescu şi membru în guvernul legionar din 1940. În 1948, a fost arestat de către autorităţile comuniste şi a primit mai multe condamnări, cea mai grea la 18 ani de muncă silnică. A fost amnistiat în 1964. Dintre lucrările sale amintim „Antropologie economică. Perspectivele economice ale României moderne”, „Mircea Eliade”, „Aristotel şi arta”, „Între Dumnezeu şi Neamul meu”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau