Controale pentru depistarea alimentelor alterate
Dimensiune font:
Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Neamţ va intensifica controalele în perioadele în care se constată o creştere a temperaturilor peste valoarea mediei obişnuite. Asta, în condiţiile în care, din cauza caniculei, produsele alimentare îşi schimbă mult mai repede proprietăţile organoleptice. Inspectorii sanitar-veterinari vor merge mai des în unităţile în care se prepară şi se servesc alimente, de tipul restaurantelor, cantinelor, unităţilor de tip fast-food, baruri şi pensiuni turistice. Vor fi verificate aspecte legate de existenţa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, starea de întreţinere şi de igienă a unităţii, a echipamentelor şi ustensilelor de lucru care sunt folosite pentru prepararea, expunerea şi servirea alimentelor, asigurarea sursei de apă potabilă necesară pentru prepararea alimentelor, cât şi pentru menţinerea stării de igienă în unitate. De asemenea, inspectorii DSVSA Neamţ vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile de sănătate şi igienă a personalului care manipulează şi serveşte alimentele, existenţa halatelor şi bonetelor de culoare deschisă, a carnetelor de sănătate sau a fişelor de aptitudine, existenţa spălătoarelor de mâini dotate corespunzător, existenţa programului de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. Totodată, DSVSA Neamţ va verifica originea şi eligibilitatea materiilor prime ce urmează a fi preparate, expuse şi servite, respectarea condiţiilor privind temperatura de păstrare a acestora, precum şi existenţa documentelor care să ateste faptul că au fost achiziţionate din unităţi autorizate. Inspectorii sanitar—veterinari vor verifica şi aspecte legate de modul de aplicare a prevederilor legislaţiei în vigoare privind marcarea şi etichetarea alimentelor, încadrarea în termenele de valabilitate, modul de ambalare sau preambalare a alimentelor şi de servire a alimentelor, întocmirea evidenţelor şi înregistrările privind intrările şi ieşirile de produse alimentare de origine animală şi nonanimală. În situaţiile în care se constată nerespectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare, vor fi dispuse măsurile legale care se impun.
Ingrid CIOFOAIA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau