Cooperativa ŞPAGA dinamitează Universitatea de Medicină Iaşi FOTO/ VIDEO
Dimensiune font:
Trei cunoscuţi profesori au fost arestaţi pentru fapte de corupţie * soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ ar fi lucrat în cooperativă, adunând câte 100 de euro de la fiecare student care voia nota 9 la examen * astfel, au strâns dintr-un foc 2.000 de euro * pe de altă parte, Dumitru Păduraru este acuzat de luare de mită, tentativă de viol şi şantaj * procurorii susţin că ar fi cerut unei studente să întreţină relaţii sexuale pentru promovarea examenului la Anatomie * acestea sunt doar ultimele scandaluri dintr-un lung şir în care sunt implicate personaje chei din Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi
Scandalurile de corupţie se ţin lanţ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” Iaşi. Cei trei dascăli luaţi pe sus vineri de către procurorii DNA au ajuns duminică noapte în arest. Managerul Spitalului de Boli infecţioase, Carmen Maria Dorobăţ, care predă la Facultatea de Medicină, a fost acuzată întâi de trafic de influenţă, apoi de complicitate la luare de mită.
Soţul ei, Gheorghe Dorobăţ, profesor la Facultatea de Medicină Dentară şi şeful secţiei ATI de la Spitalul de Neurochirurgie, a fost acuzat de luare de mită. „Inculpata a primit direct 20 carnete de student, fiecare carnet având printre file câte 100 euro, pentru a-l determina pe soţul ei să îi promoveze, cu nota 9, la examenul la disciplina Anestezie Generală, ce urma să aibă loc în cursul aceleiaşi zile”, au spus procurorii DNA.
În faţa judecătorilor, cei doi nu au vrut să dea explicaţii. „Clienţii mei au uzat de dreptul la tăcere, deoarece în acest moment nu e foarte clară încadrarea juridică”, a precizat Ionel Nechita, avocatul soţilor Dorobăţ.
Putred de bogaţi
Soţii Dorobăţ nu sunt deloc în sapă de lemn. Potrivit declaraţiilor de avere publicate în 2014, Carmen Dorobăţ a obţinut în 2013, împreună cu soţul său, venituri de 306.500 de lei. Carmen Dorobăţ a încasat de la UMF 96.500 de lei, iar de la spital - 66.000 de lei, în timp ce Gheorghe Dorobăţ a obţinut de la UMF 75.000 de lei, iar de la Spitalul de Neurochirurgie - 69.000 de lei. Din activităţi independente, cei doi profesori au dobândit 19.000 de euro şi din activităţi agricole - alţi 10.000 de euro. Medicii au împreună cinci terenuri, un apartament, o casă, trei autoturisme achiziţionate în leasing - un Nissan, un Peugeot şi un Mercedes. În 2013, soţii i-au donat fiului Victor trei apartamente.
Cât îl priveşte pe Pădurariu, conform ultimei declaraţii de avere, depuse pe 14 iunie 2013, încasase 52.281 lei, în anul 2012, de la UMF. De asemenea, din activităţi independente mai acumulase 800 lei. Pe de altă parte, veniturile familiei erau mărite de banii câştigaţi de soţia Liliana, care a primit 45.795 lei de la UMF Iaşi şi 62.058 de la Maternitatea „Cuza Vodă”. Familia deţine patru terenuri, un imobil şi două autoturisme. La diverse bănci, soţii Pădurariu aveau 9.397 euro şi aproximativ 84.254 lei.
Şpagă în... sex pentru examenul la Anatomie!
Pentru Dumitru Pădurariu, conferenţiar la Anatomie în cadrul Facultăţii de Medicină în ultimii 13 ani, şpaga a avut o natură... intimă. „În zilele de 15, 23 si 26 ianuarie, în calitate de coordonator al disciplinei Anatomie, inculpatul a încercat să întreţină relaţii intime, iar ulterior, relaţii de aceeaşi natură cu o frecvenţă săptămânală, în tot cursul semestrului al doilea al anului universitar 2014-2015, cu o studentă la Facultatea de Farmacie, prin constrângerea psihică a acesteia, efectuată prin ameninţarea cu faptul că nu va putea promova altfel examenul”, au spus procurorii.
FOTO / VIDEO: Flagrant de MITĂ la Neurochirurgie! Prof. dr. Gheorghe Dorobăţ dus la audieri
Tânăra urma să susţină examenul cel mai târziu în vară. El i-a mai promis că, în calitate de membru al comisiei de admitere la Facultatea de Medicină Generală, îi va facilita promovarea examenului de admitere în cadrul acestei facultăţi. Procurorii mai spun că, pe 26 ianuarie, Păduraru a ameninţat-o cu moartea pe studentă ca să nu spună nimănui despre cele întâmplate. Tânăra însă l-a denunţat, iar dascălul s-a ales cu acuzaţiile de luare de mită, tentativă de viol şi şantaj. Sâmbătă noapte, judecătorii Tribunalului Iaşi au emis mandat de arestare pentru toţi cei trei profesori. „Nu comentăm soluţia instanţei, pe care am contestat-o”, a precizat avocatul acestuia, Robert Amuntencei. Şi soţii Dorobăţ au atacat decizia Tribunalului, aşa că ostilităţile se vor relua la Curtea de Apel.
Ce se va întâmpla la spital?
Arestarea celor doi, dacă va fi menţinută şi de instanţa superioară, ridică şi probleme administrative. „În cazul prof. dr. Gheorghe Dorobăţ, conducerea Spitalului de Neurochirurgie abia mâine (astăzi – n.r.) va lua o decizie. Luni, în comitetul director se va decide care sunt procedurile administrative în cazul şefului de secţie Gheorghe Dorobăţ”, a precizat dr. Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie.
Un nou scandal zguduie Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi
În cazul managerului Spitalului de Boli Infecţioase, reprezentanţii Consiliului Judeţean, autoritate tutelară, susţin că decizia privind revocarea din funcţie revine Consiliului de Administraţie al spitalului. „Conform Legii 95/2006 a reformei în sănătate, managerul este revocat din funcţie de Consiliul de Administraţie. Urmează ca aceasta să se întrunească în regim de urgenţă şi să ia o decizie”, a precizat Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi. Din CA de la infecţioase fac parte dr. Lucian Indrei, din partea DSP, Mihai Florin, Bogdan Cojocaru şi Oana Ţară-Lungă, din partea Consiliul Judeţean Iaşi, prof. dr. Doina Azoicăi, de la UMF, dr. Anca Deleanu, de la Colegiul Medicilor din România, şi Gabi Elena Crăsnuţă, din partea OAMR.
Listă lungă de penali
Cei trei profesori nu sunt singurii de la UMF cu probleme penale. Rectorul instituţiei, Vasile Astărăstoe, prorectorul Dragoş Pieptu, directorul de comunicaţii Adrian Ciureanu şi cel administrativ, Daniela Druguş, sunt judecaţi pentru ţepuirea UE la realizarea platformei de e-learning. Într-un al doilea dosar, Astărăstoae e acuzat de conflict de interese. La rândul său, Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină, este cercetată pentru luare de mită. Ea ar fi primit o tavă şi un ceainic de la un arab pe al cărui fiu l-ar fi ajutat să se înscrie la universitate.
* * *
A scăpat din atentate şi bătăi, nu şi de cătuşe
Dumitru Pădurariu e un personaj controversat. În 2010, a fost victima unui atentat cu bombă. Autoturismul Cielo fusese parcat peste noaptea în faţa casei din Sărărie a profesorului, iar când a plecat dimineaţă s-a declanşat un dispozitiv plantat în dreptul scaunului şoferului. Din fericire, efectele exploziei au fost minore, deşi maşina a făcut un salt de un metru. Tot în 2010, în parcarea de lângă casă, profesorul a fost bătut. El voia să coboare din maşină, când un ins s-a apropiat şi l-a lovit prin geam. Pădurariu a ajuns la spital, cu fracturi la faţă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau