Copiii de la singura creşă din Suceava, în pericol
Dimensiune font:
Activitatea este dată peste cap din cauza lipsei apei calde a cărei furnizare a fost sistată la începutul săptămânii * unitatea nu are centrală termică, iar pentru a respecta unele reguli de igienă, angajaţii trebuie să încalce altele * pentru că ştiu cât de greu le este infirmierelor să menţină curăţenia, unii dintre părinţi nici nu-şi mai duc micuţii la creşă
Elena Tănase s-a angajat la creşă în urmă cu zece ani. Nu-şi aminteşte ca vreodată să mai fi rămas fără apă caldă în sezonul rece. Femeia ne-a explicat cât de greu îi este să spele vasele la lighean şi să le dezinfecteze ca la carte. „Vara, când se face revizia tehnică este altceva. Afară este cald, mai este cum mai este. Acum însă este extrem, dar extrem de greu. Trebuie să încălzim apă, să spălăm vesela din gros şi apoi să o clătim. Apoi trebuie dezinfectată. Când nu este apă curentă este grav”, ne-a spus angajata. Directoarea instituţiei, Daniela Câmpan, i-a dat dreptate îngrijitoarei. Ea a recunoscut că pentru respectarea unor norme de igienă, angajatele instituţiei sunt nevoite să încalce altele. Daniela Câmpan s-a referit în primul rând la respectarea circuitelor în unitate. Legea spune că în bucătărie trebuie să aibă acces doar persoanele autorizate. Or, acum în blocul alimentar intră şi infirmierele, ca să ia apă caldă şi să spele bebeluşii. „Nu avem centrală termică. Sperăm să facem un proiect anul viitor şi să prindem în planul de investiţii. Ne descurcăm greu. Toate manoperele de spălarea a veselei, dezinfecţia, igiena copiilor care au scutece, spălarea rufelor, dezinfectarea lor, constituie o problemă. Lipsa apei caldă atrage după sine folosirea unei cantităţi suplimentare de materiale dezinfectate”, ne-a declarat directoarea Daniela Câmpan.
Teamă de boală
Directoarea, care este medic pediatru, a menţionat că unitatea poate fi amendată de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), pentru nerespectarea condiţiilor de igienă. Şi totuşi, medicul nu se teme de amenda celor de la DSP. Daniela Câmpan este îngrijorată că din cauza lipsei apei calde, curente, îngrijitoarele se află în imposibilitatea respectării cu stricteţe a regulilor de igienă, aspect care ar putea duce la apariţia unui focar de boală în creşă. „Dacă situaţia persistă, există şi această posibilitate să ne trezim cu o infecţie în interiorul creşei”, a completat medicul Daniela Câmpan. Directoarea susţine că se fac eforturi foarte mari pentru a nu se ajunge în această situaţie. Însă chiar şi aşa, unii dintre părinţi nu-şi mai aduc copiii la creşă de teama îmbolnăvirii. „Acum avem 70 de copii cu vârste cuprinse între trei luni şi aproape patru ani. Aproximativ 20 dintre ei sunt ţinuţi acasă de părinţi, din cauza lipsei apei calde. Pretenţiile părinţilor sunt altele şi pe bună dreptate”, a declarat directoarea. La mijlocul săptămânii, primarul Ion Lungu a declarat că vineri se reia furnizarea apei calde, dar situaţia este incertă. Directorul Bioenergy, Vasile Ilie, a declarat că reluarea furnizării este condiţionată de plata unor facturi restante. „Până nu intră banii în cont nu putem reporni centrala”, a declarat Ilie.
Oana ŞLEMCO
Aproximativ 20.000 de apartamente şi zeci de instituţii publice racordate la sistemul centralizat de termoficare au rămas fără apă caldă încă de luni. Firma Bioenergy, care produce agentul termic, a închis centrala din cauza datoriilor uriaşe înregistrate în acest an. Bioenergy are de încasat 16 milioane de lei de la Termica S.A, firma care distribuie agentul termic. La rându-i, Termica are de încasat de la populaţie tot 16 milioane de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau