Corneliu Iacobov şi Irina Jianu, scriitori după gratii
Dimensiune font:
Numărul deţinuţilor care publică lucrări ştiinţifice sau cărţi în închisorile din România a crescut de zeci de ori în ultimii doi ani * explozia de „opere“ are drept cauză o prevedere legislativă care permite, în termeni vagi, reducerea pedepsei în baza unor lucrări cu caracter ştiinţifico-utilitar * în judeţul Bacău, Irina Jianu a fost eliberată din închisoare după ce a publicat o carte * ea s-a întors imediat după gratii într-un alt dosar * şi Corneliu Iacobov a scris o carte cât a stat în celulă, dar încă nu l-a scutit de pedeapsă
Dacă în anii 2000, în sistemul penitenciar românesc erau publicate două-trei cărţi pe an, din 2013, când s-a reglementat noţiunea de lucrare ştiinţifică elaborată de deţinuţi, precum şi beneficiile obţinute de ei, zeci de cărţi ies de sub tipar având ca autori baroni locali, afacerişti, oameni din fotbal ajunşi după gratii. Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), în ultimii doi ani, deţinuţii din România au publicat 90 de cărţi. Comparativ, în perioada 2006-2012, au fost publicate doar 24.
Carte semnată de Irina Jianu
Judeţul Bacău se află în topul cu cei mai mulţi corupţi, iar mulţi dintre ei au ajuns după gratii. Printre condamnaţi se numără şi Irina Jianu, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Ea a fost condamnată la şase ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii” şi la patru ani în cazul „Zambaccian”, plus un spor de 9 luni, din care a ispăşit doi ani şi jumătate fiind eliberată condiţionat în ianuarie.
Irina Jianu, încarcerată în Penitenciarul Bacău din iunie 2012, a reuşit să-i convingă pe magistraţi că trebuie eliberată întrucât a redactat o lucrare ştiinţifică, are peste 60 de ani, iar legea îi permite să execute doar o treime din pedeapsă, dar şi pentru bună purtare. O lună mai târziu, ea a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu executare alături de Miron Mitrea pentru dare de mită. Cei doi sunt acuzaţi în dosarul care viza lucrările de renovare făcute la casa mamei fostului deputat PSD Miron Mitrea. Acesta ar fi primit de la Irina Jianu mită 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale pentru a o menţine pe aceasta în funcţiile de inspector şef adjunct şi, ulterior, inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Procurorii arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că lucrările de construcţii, amenajare şi dotare au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea. „Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Tot în închisoare şi-a descoperit talentele de scriitor şi Corneliu Iacobov, care atât timp cât a stat în celulă a redactat o carte. El a fost condamnat, în 2012, la şapte ani de închisoare în dosarul privind prejudicierea RAFO Oneşti.
Lucia HACMAN
Pentru fiecare „lucrare ştiinţifică“ publicată deţinutului i se reduce o lună din condamnare. Toate lucrările sunt coordonate obligatoriu de profesori sau conferenţiari universitari, aleşi de către autori, însă numele acestora pot fi aflate doar ulterior publicării cărţilor, fiind consemnate doar în prefaţă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau