CORUPŢII MOLDOVEI - FOTO
Dimensiune font:
În toate judeţele din Regiunea de Nord-Est, fie preşedinţii de Consiliu Judeţean, fie primarii municipiilor reşedinţă de judeţ au fost implicaţi în dosare ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie * unii au fost deja după gratii, iar în prezent sunt sub control judiciar, alţii îşi exercită în continuare funcţiile, iar alţii au emoţii pentru ce urmează
În luna mai a acestui an, procurorii DNA au descins la Consiliul Judeţean (CJ) Suceava şi la sediile altor zece firme aflate în relaţii contractuale cu instituţia publică, principalul vizat fiind şeful CJ, Cătălin Nechifor (PSD). El nu a fost pus oficial sub acuzare, astfel că îşi exercită funcţia de preşedinte de CJ. Cătălin Nechifor este vizat de o anchetă a DNA pentru că ar fi comis infracţiuni de luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.
Este vorba despre privilegierea unor firme de casă ale CJ în accesarea unor contracte de bani publici, de influenţarea numirii unor oameni în înalte funcţii publice, precum şi în stabilirea unor relaţii comerciale privilegiate ale unor operatori privaţi cu diverse instituţii publice din Suceava. Printre cei vizaţi de DNA se numără şi fostul preşedinte al CJ, Gavril Mîrza, în prezent consilier judeţean. Mîrza ar fi traficat influenţă, alături de Nechifor pentru impunerea unei societăţi din Vicovu de Jos, în contractele de consultanţă derulate cu mai multe instituţii publice din judeţ.
Florin Ţurcanu suspendat de la şefia CJ Botoşani
În februarie, Florin Ţurcanu (PNL) a fost suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Botoşani, în baza unui ordin emis de prefectul Costică Macaleţi. Măsura a fost luată după ce, în luna decembrie a anului trecut, Ţurcanu a fost condamnat definitiv şi irevocabil la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual.
El a fost găsit vinovat într-un dosar în care a fost acuzat de excluderea din partid a doi foşti consilieri judeţeni, pe baza unor documente fictive. Ţurcanu a fost acuzat de 19 falsuri intelectuale şi de nouă fapte de uz de fals. În locul său, la şefia CJ-ului este liberalul Gheorghe Sorescu.
Emoţii pentru Dumitru Buzatu de la Vaslui
Săptămâna acesta, DNA a ajuns şi la Vaslui unde au avut loc mai multe percheziţii. Procurorii au ridicat peste 40 de saci cu documente. Percheziţii au fost făcute în biroul preşedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, şi în cadrul mai multor compartimente ale instituţiei, cât şi la sediul Centrului de Afaceri, aflat în subordinea CJ şi condus de fiul preşedintelui CJ, Tudor Buzatu.
Oamenii legii efectuează cercetări în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale UE, comise în perioada 2011-2015. În urma percheziţiilor, preşedintele CJ, Dumitru Buzatu (PSD) a spus că: „Am emoţii, e firesc. În ceea ce priveşte documentele, aştept şi eu să văd despre ce este vorba, ce conţine acel dosar, dacă este pe numele meu”.
Stavarache, două dosare de corupţie
Nici primarii nu au scăpat de cătuşe. Astfel, primarul Bacăului, Romeo Stavarache (PNL) a fost trimis în judecată în 2014 de procurorii DNA, pentru fapte de corupţie, în două dosare penale. Liberalul băcăuan este acuzat luare de mită în valoare de 2,39 milioane de lei, dar şi de tentativă de abuz în funcţie, după ce a alocat un apartament social unui subordonat din primărie.
Pe 27 iunie 2014 a încălcat măsura controlului judiciar, motiv pentru care a fost arestat preventiv, ţinut în celulă trei luni, apoi în arest la domiciliu, iar din primăvara acestui an a fost lăsat liber, în stare de control judiciar. În cele din urmă s-a întors la primăria Bacău şi ar putea candida pentru un nou mandat în 2016.
Gheorghe Ştefan a schimbat drumurile la primărie cu cele spre tribunal
Gheorghe Ştefan nu mai are responsabilităţi de primar după un deceniu în care s-a aflat în fruntea administraţiei publice locale din Piatra Neamţ. El a fost reţinut, şi apoi arestat preventiv, pe 29 octombrie 2014, în dosarul licenţelor Microsoft. Cu câteva zile înainte, Pinalti renunţase în plan politic la PMP, devenind primar independent. Anul acesta, Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Microsoft fiind acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.
A stat în arest preventiv timp de cinci luni şi jumătate (29 octombrie 2014- 15 aprilie 2015). În arest la domiciliu a stat două luni (până pe 15 iunie), acum este sub control judiciar. El mai are un proces legat de dosarul Strong Montaj unde este acuzat de spălare de bani, încă unul legat de numele Giga TV şi este urmărit penal de DNA în dosarul Poşta Română (acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu). Momentan, primar interimar este Dragoş Chitic (ex-viceprimar).
Film cu baroni pătaţi care se cred invincibili
La Iaşi, atât primarul Gheorghe Nichita, cât şi preşedintele CJ, Cristian Adomniţei se află sub control judiciar.
Gheorghe Nichita este acuzat de instigare şi complicitate la abuz în serviciu, iar Cristian Adomniţei este acuzat de fraudarea banilor publici.
Lucia HACMAN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau