Coşmarul de la Urgenţe
Dimensiune font:
Într-o singură noapte s-au înregistrat 352 de pacienţi * din cauza aglomeraţiei, unele persoane au aşteptat şi câte opt ore ca să primească un diagnostic * situaţia nu este singulară * unitatea are nevoie de un spaţiu mai mare şi de mai mulţi medici * şefii spitalului au un proiect de extindere * investiţia costă 2,5 milioane de euro
Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” a devenit coşmarul oricărui pacient. Bolnavii care ajung în UPU aşteaptă şi câte trei ore până la prima consultaţie medicală şi până la opt ore ca să primească un prim-diagnostic. Numărul pacienţilor care cer ajutorul medicilor este în continuă creştere. Unitatea a fost înfiinţată în anul 2001, când s-au înregistrat 36.000 de cazuri. Anul trecut, numărul pacienţilor care au ajuns la UPU a fost de 87.047.
Un medic consultă zilnic 40 de pacienţi
Recordul absolut de prezentări, în 24 de ore, s-a înregistrat în garda din noaptea de 2/3 februarie. La spital au ajuns 352 de pacienţi cu diferite afecţiuni, unele mai grave, altele mai puţin grave. „Doar 127 de pacienţi au fost internaţi în spital. Restul au primit tratament acasă”, a spus directorul medical Tiberius Brădăţan.
Din cauza aglomeraţiei a crescut şi timpul de aşteptare pentru fiecare pacient. „A durat între două şi trei ore până la primul consult medical, în unele cazuri, şi între şapte şi opt ore până la diagnostic”, a spus Brădăţan. Dincolo de timpul de aşteptare, care a devenit un coşmar pentru bolnavii de toate vârstele, şi capaciatatea fizică a unităţii a fost depăşită din cauza numărului mare de cazuri. Medicii au rămas fără tărgi şi paturi disponibile, iar unii pacienţi au fost puşi la perfuzie pe scaune. Şi medicii urgentişti au fost epuizaţi. Cei 352 de pacienţi au fost consultaţi de 8 specialişti. Altfel spus, fiecare medic a fost nevoit să pună peste 40 de diagnostice într-o singură noapte. Ca o comparaţie, Casa de Asigurări de Sănătate le decontează medicilor de familie doar 20 de consultaţii într-o singură zi. Limitarea numărului de consultaţii în cazul medicilor de familie este unul dintre motivele pentru care numărul de prezentări la UPU creşte de la un an la altul.
Medici de familie prinşi pe picior greşit
Extinderea UPU, singura soluţie
Un alt motiv pentru care sucevenii aleg UPU este gratuitatea consultaţiilor şi a analizelor. Cu alte cuvinte, pacientul nu mai este nevoit să umble din cabinet în cabinet ca-şi rezolve problemele medicale.
Ca să reducă timpul de aşteptare şi pentru a spori confortul confortul bolnavilor, conducerea Spitalului Judeţean vrea să extindă UPU. Există deja un proiect, întocmit anul trecut, în valoare de 2,5 milioane de euro. O parte din sumă, 500.000 de euro, va fi alocată de Primăria Suceava. Pentru realizarea investiţiei vor contribui inclusiv Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii. „În paralel, vrem să modificăm şi organigrama. Vrem să mai angajăm opt medici”, a mai spus Tiberius Brădăţan.
Ideea extinderii UPU îi aparţine managerului Vasile Râmbu. El a preluat conducerea spitalului în 2008 şi până acum a luat decizii extrem de eficiente. A făcut echipă bună cu fostul secretar de stat în ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, cu senatorul Gheorghe Flutur, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor şi a reuşit să modernizeze toate secţiile spitalului.
Oana ŞLEMCO
Conducerea Spitalului Judeţean a estimat că în acest an peste 95.000 de pacienţi vor solicita sprijinul medicilor de la Unitatea de Primire a Urgenţelor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau