Coşmarul negru de la Slobozia FOTO
Dimensiune font:
Zeci de familii sunt sufocate de fum din cauza defecţiunilor tehnice de la fabrica de reşapat cauciuri din sat * oamenii s-au plâns în repetate rânduri, dar autorităţile se mişcă greu * abia după doi ani au început să preleveze probe şi spun că fumul ar putea veni din altă parte * fabrica nu are autorizaţie de la Pompieri
Înainte de 1989, românilor le era teamă să vorbească. Acum, vorbesc dar parcă nu-i aude nimeni. Poate cea mai clară dovadă există în satul Slobozia al comunei Grăniceşti, unde mai multe familii reclamă, de aproape doi ani, că fabrica de reşapat cauciucuri din localitate poluează. Anul trecut, Violeta Bostiog, una dintre localnice, a semnat personal zeci de reclamaţii pe care le-a depus la Agenţia de Protecţia a Mediului (APM), Garda de Mediu, Prefectura Suceava şi multe birouri parlamentare, dar problema nu s-a rezolvat. Femeia spune că de pe coşul de fum al fabricii iese o cenuşă neagră, care se aşază pe casele oamenilor. De altfel, sătenii au făcut mai multe înregistrări video ca să arate că dreptatea este de partea lor. „Fumul este negru, pentru că în loc să pună lemn de foc, ei ard cauciucuri. Odată cu fumul, pe hornul fabricii iese cenuşa, care se depune peste tot. Este cenuşa pe care noi o inhalăm în fiecare zi”, a spus Violeta Bostiog.
Fabrica de resapat cauciucuri functioneaza ilegal
„Fabrica funcţionează legal”
Redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au scris în mai multe rânduri despre poluarea de la Slobozia. În urma articolelor publicate anul trecut, directorii instituţiilor cu atribuţii de control în domeniu s-au sesizat. Inspectorii Gărzii de Mediu au făcut câteva controale, la fel ca şi angajaţii Agenţiei de Protecţie a Mediului. Controalele Gărzii s-au lăsat cu nişte amenzi şi cam atât.
La sfârşitul săptămânii trecute, soţii Bostiog, care-şi au casa la câteva sute de metri distanţă de unitatea de producţie, au văzut că pe coşul de evacuare al fabricii iese din nou fumul de culoare închisă. Pentru că inspectorii de la Mediu le-au tot spus că au nevoie de dovezi, ca să arate că fabrica poluează, oamenii au făcut o înregistrare video. Gândindu-se că ar fi bine ca şeful de la Agenţia de Mediu să vadă cu ochii lui fumul, cei doi soţi au pus mâna pe telefon şi l-au sunat. Vasile Oşean a răspuns la telefon şi le-a transmis oamenilor că fabrica funcţionează legal. „Sunt doar două persoane care fac reclamaţiile. Eu nu pot să închid fabrica doar că aşa mi se cere. Trebuie să am dovezi că fabrica poluează. Garda de Mediu trebuie să adune dovezile”, ne-a spus Vasile Oşean.
Scandalul poluării de la Slobozia este vechi de aproape doi ani, răstimp în care, din câte se pare, autorităţile nu au încercat nici măcar să stabilească provenienţa cenuşii, care se depune pe gospodăriile oamenilor. „Fabrica are toate autorizaţiile de mediu, în conformitate cu legea. În centrală, muncitorii au voie să ardă doar peleţi. Nu au voie să pună cauciuc. Dacă pun cauciuc, atunci Garda de Mediu trebuie să dovedească. Acum mi-au adus probele de cenuşă. Când primesc semnalul de la Gardă, analizăm probele”, a mai spus Vasile Oşean. El susţine că este pentru prima dată, în ultimii doi ani, când inspectorii Gărzii de Mediu cer analizarea cenuşii care se depune pe casele oamenilor. „Nu-mi este frică să suspend autorizaţia de mediu a fabricii, dar dacă fac asta trebuie să am temei legal”, a mai spus Vasile Oşean. Directorul APM a mai spus că există posibilitatea ca şi cenuşa care se aşează pe casele oamenilor să nu provină de la fabrica de reşapat cauciucuri, însă nu a putut oferi detalii.
Oana ŞLEMCO
În 2011, în fabrica de reşapat cauciucuri de la Slobozia a avut loc o explozie. În urma deflagraţiei, doi muncitori au decedat şi un al treilea a fost grav rănit. Fabrica nu avea nici în 2011 şi nu are nici acum, autorizaţie de funcţionare de la pompieri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau