Cotele de vânat, aprobate anual
Dimensiune font:
Ministerul de resort a lansat în dezbatere publică un ordin privind vânătoarea la urs, pisică sălbatică şi lup * asociaţiile de protecţie a animalelor au început să vocifereze pe motiv că statul ucide speciile protejate de lege * în replică, silvicultorii explică faptul că aceste cote anuale de vânat nu sunt mari şi sunt motivate de pagubele produse de către sălbăticiuni în rândul animalelor domestice
Discuţiile contradictorii iscate la nivel naţional cu privire la decizia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor privind derogările acordate la vânătoarea de urs, lup şi pisică sălbatică nu are substanţă. Astfel de derogări se acordă în fiecare an, în baza unei legislaţii clare, susţin reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava. „Cotele de recoltă pentru speciile admise la vânătoare se face prin ordin al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Pentru carnivorele mari, ocrotite prin lege (urs, lup, râs, pisică sălbatică) ministrul aprobă prin derogare recoltarea unui număr limitat de exemplare, motivat de pagubele produse de către acestea în rândul animalelor domestice”, ne-a declarat Mihai Melinte, şef de birou la Direcţia Silvică Suceava. El a mai spus că în anul 2014, cota de recoltare la urs a fost de şapte exemplare, în 2015 – nouă, iar anul acesta opt. Pe de altă parte, se întâmplă ca animalele să nu fie vânate, chiar dacă există derogarea de la minister. În 2014, din cei şapte urşi care puteau fi vânaţi, au fost recoltaţi doar patru.
Tot în 2014, cota de vânătoare la lup a fost opt, în 2015 – nouă şi anul acesta tot opt. La pisică sălbatică, în 2014, cota a fost 3, un an mai târziu 2 şi în 2016 – zero.
Citește și
Şeful psihiatrilor vrea să fie parlamentar
Vânătoarea, o sursă de venit
Cea mai mare cotă de vânătoare este la mistreţ. Nu mai puţin de 209 exemplare vor trebui vânate în perioada 2016 - 2017. Asta în condiţiile în care, cota de anul trecut nu a fost mai mare de 154. Pe de altă parte, vânătoarea umple vistieria Direcţiei Silvice Suceava. Animalele sunt recoltate pe bani frumoşi. „Preţurile de recoltare sunt stabilite de către Regia Naţională a Pădurilor prin ordin, funcţie de specie şi de dimensiunile trofeului. La urs, preţurile variază între 3.500 şi 6.000 de euro pentru un trofeu de 400 puncte. Peste 400 de puncte se adaugă câte 70 de euro pentru fiecare punct în plus”, a mai spus Melinte.
De aceeaşi părere este şi Alexandru Băluţ, responsabilul Compartimentului de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Neamţ. Conform statisticii din acest an, în aria administrată de instituţie trăiesc 149 de urşi şi 62 de lupi. „În ceea ce priveşte numărul râşilor, care nu se vânează, cifra estimată este de 99 de exemplare, iar pisicile sălbatice ajung la 147 de exemplare. Ne bucură faptul că, în perioada verii, ni s-a comunicat că au fost văzute mai multe ursoaice cu câte trei pui”, a declarat Băluţ.
El a punctat că ordinul de ministru se dă în fiecare an, luând în calcul atât estimarea numerică a exemplarelor existente în fondurile cinegetice, cât şi pagubele, înregistrate statistic, produse de respectivele animale sălbatice. „Noi am avut sesizări referitoare la pagubele produse în toamna trecută în Mitocu Bălan, Ardeluţa şi Tarcău. În deplasările pe teren, am auzit mulţi ciobani plângându-se de pagube”, a spus Alexandru Băluţ.
Discuţiile au plecat de la ordinul de ministru privind derogările acordate la vânătoarea de urs, lup şi pisică sălbatică, susţinut de un studiu anual de evaluare a efectivelor populaţiilor de carnivore mari din România. Ordinul a fost lansat în dezbatere publică şi a stârnit discuţii legate de vânarea celor trei specii ocrotite de lege.
Oana ŞLEMOC, Andreea AMARIEI
8
Atâţia urşi care pot fi vânaţi, în acest an, în pădurile Sucevei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau