Credinţe şi tradiţii de ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavril
Dimensiune font:
În calendarul ortodox, ziua de 8 noiembrie aparţine Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril * dată fiind importanţa ei, sărbătoarea se regăseşte şi în calendarul popular şi este însoţită şi de unele ritualuri * Sfinţii Arhangheli sunt îngeri cu săbii care iau sufletele oamenilor atunci când ei mor şi le conduc pe lumea cealaltă, în Rai sau în Iad, după cum a păcătuit fiecare
Despre Sfântul Mihail se spune că a fost întâiul slujitor al diavolului şi apoi a devenit înger şi a stat aproape de Dumnezeu, fiind chiar primul sfânt făcut de Dumnezeu. Numele său are origini ebraice, însemnând „Cine este ca Dumnezeu”. Sfântul Arhanghel Mihail este des întâlnit în tradiţiile româneşti. El este cel care ia sufletele oamenilor, veghează la capătul bolnavului dacă acesta este ursit să moară sau la picioarele lui, dacă mai are de trăit. După o legendă, Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, Stăncuţa. După căsătorie, fata s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt şi i-a dat putere asupra Soarelui şi Lunii. „Sfântului Mihail i se acordă o importanţă mare pentru că este cel, care conform tradiţiei populare, poartă Luna şi Soarele. Când e vară slobozeşte mai tare Soarele, iar când e iarnă slobozeşte mai tare Luna şi de aceea ziua este mai mică”, a spus Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamţ. El se luptă şi cu nevasta lui Scaraoţchi, Mamarca, pe care o împiedică să slobozească gerul. Sfântul Mihail este şi patronul ţiganilor şi tot el este cel care se va lupta cu diavolul atunci când va veni sfârşitul lumii.
Îngerii morţii
Sfântul Arhanghel Gavril este cel care a dat Maicii Domnului vestea naşterii pruncului Iisus şi tot el este cel care stăpâneşte ciuma, ca şi Sfântul Haralambie, dar apare mai rar în credinţele şi superstiţiile românilor. Sărbătoarea era ţinută cu mare frică în satele de altădată deoarece arhanghelii erau văzuţi drept îngeri ai morţii, care iau sufletul omului după ce mor, iar cei care nu le respectau ziua vor muri în chinuri groaznice. Cu toate acestea se spunea că sunt miloşi pentru că plângeau atunci când veneau la cei aflaţi în pragul morţii, iar după moarte erau cei care duceau sufletele oamenilor în Rai sau în Iad, după păcatele fiecăruia. „Îi găsim în scrierile lui Ion Creangă, unde se spune că Arhanghelul Mihail stă lângă oamenii aflaţi pe patul de moarte, iar dacă stă la capul omului era semn că va muri, iar când stătea la picioare însemna că se va vindeca. Tot de aici vine şi obiceiul de a vărui camera în care a murit cineva pentru că se credea că Arhanghelul Mihail le tăia capul celor care mor şi sângele nevăzut se împrăştie pe tot ce se afla în interiorul camerei. Cei doi apar şi în legendele Maicii Domnului. În călătoria Maicii Domnului în Iad Sfântul Mihail o conduce şi îi arată cât de adânc trăiesc oamenii în Iad în funcţie de păcatele lor”, a mai spus Florentina Buzenschi.
Moşii de Arhangheli
În Ajun sau în Ziua Arhanghelilor se obişnuieşte a se da de pomană, iar ofrandele poartă numele de Moşii de Arhangheli. Acum se aprind lumânări atât pentru cei în viaţă, cât şi pentru cei plecaţi spre nemurire. În unele zone ale ţării se obişnuieşte ca în această zi să se facă şi turta arieţilor, arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi. Acum, arieţii se amestecă din nou cu oile, iar ciobanii fac o turtă din porumb ori de grâu, pe care, după ce o coc, o aruncă între oi: dacă turta va cădea cu faţa în sus, e semn că oilor le va merge bine când vor făta, iar dacă va cădea cu faţa în jos, le va merge rău. Ziua Sfinţilor Mihail şi Gavril mai este cunoscută şi drept Vara Arhanghelilor pentru că vremea se încălzeşte, ce-i drept, pentru o scurtă perioadă. În Ajun şi în ziua Sfinţilor Arhangheli se dădea de pomană pentru strămoşii care au purtat acest nume.
Maura ANGHEL, Alina FERENŢ
Astăzi este hram la Mănăstirea „Petru Vodă” din judeţul Neamţ. Lăcaşul a fost ctitorit de părintele Justin Pârvu, unul din marii duhovnici ai ortodoxiei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau