Creşă nouă deschisă după un sfert de veac la Bacău
Dimensiune font:
Unitatea a fost amenajată în clădirea fostului Colegiu „Letea” * sălile dedicate liceenilor au fost reamenajate pentru a servi nevoilor celor mici * creşa va avea 64 de locuri
Lucrările de construcţie de la prima creşă ce se va deschide după 25 de ani sunt gata, s-a primit şi avizul Direcţiei de Sănătate Publică. Şi totuşi, vestea nu a fost pe placul tuturor. „Mă bucur că se deschide, dar asta trebuia să se întâmple mai devreme, când a început şi şcoala. Ce le spunem părinţilor când nu au cu cine îşi lăsa copiii?”, a replicat consilierul local Dragoş Ştefan (UNPR), nemulţumit de ritmul lucrărilor. Situaţia nu este însă atât de roz. Deşi a sosit mobilierul şi s-au achiziţionat saltele, creşa are nevoie de personal, dar şi de alte dotări.
Birocraţia şi lipsa de personal ar putea întârzia inaugurarea
Pe de altă parte, proprietarul actual al spaţiului, Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron”, trebuie să predea amplasamentul. „Aştept OK-ul de la Primărie. Vom semna imediat un acord de colaborare cu centrul bugetar, iar spaţiul va fi dat în exploatare acestuia. Este o procedură simplă, iar semnarea hârtiilor durează jumătate de zi. Eu cred că s-a făcut un lucru bun, într-un timp foarte scurt”, spune Ion Balcan, directorul Colegiului Tehnic „Dumitru Mangeron”, instituţie care a preluat fostul Colegiu „Letea”. Până acum s-au înregistrat 50 de cereri de înscriere. „Noi încă nu am intrat în posesia spaţiului! Trebuie obţinute avizele. Să o dea odată, ca să deschidem. Mi s-a cerut un referat cu ce trebuie pe mai departe. În plus, nu am bucătăreasă, spălătoreasă, trebuie să mai aduc din altă parte îngrijitoare. Nu lucrăm cu dubluri. Mai sunt lucruri de reglat!”, susţine Valentina Dospinescu, şeful centrului bugetar de care va aparţine creşa.
Creşe insuficiente
La Creşa „Letea” vor funcţiona 4 grupe, cu 15 copii fiecare. În aceeaşi clădire mai funcţionează şi Grădiniţa „Letea”. Astfel, dacă partea de sud a oraşului va fi acoperită, un deficit se va înregistra în partea de nord a oraşului, acolo unde funcţionează doar Creşa 19, pe strada Costache Negri, cu 40 de locuri disponibile. Părinţii mai au opţiunea de a-i integra pe cei mici la grădiniţele private, dar asta doar dacă aceştia au mai mult de doi ani şi nu mai folosesc scutece. În Bacău mai funcţionează Creşa nr. 3 (Centrul Bugetar), cu 80 de locuri, Creşa 6 (50), Creşa 19 (40), Creşa 9 (60) şi Creşa nr.4 (40). În 2011, consilierii locali au aprobat transmiterea în folosinţă gratuită către Ministerul Dezvoltării a 1.500 de metri pătraţi situaţi pe strada Teiului. Pe respectiva suprafaţa, guvernanţii promiteau că vor construi o creşă cu 60 de locuri. Proiectul a fost abandonat.
Citeşte şi: Chilipiruri din executări la Bacău
Ionuţ ŞERBAN
Din cele 20 de creşe de stat existente în anii ’90 au rămas doar patru, iar între timp a mai fost înfiinţată numai una. În total, în cele cinci unităţi sunt 270 de locuri. Insuficiente pentru câte cereri se adună anual pe biroul directorului de la centrul bugetar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau