Cristale Swarovski pe o şosea de centură închisă
Dimensiune font:
Primul tronson din şoseaua ocolitoare a Sucevei se va deschide săptămâna viitoare * tronsonul III, care trebuie să scoată traficul greu din oraş, este complet practicabil, însă autorităţile nu l-au inaugurat din precauţie * este vorba despre porţiunea care face legătura dintre DN17 (de la Zidul Morţii) şi zona Pătrăuţi * la construcţie s-au folosit materiale de cea mai bună calitate, inclusiv cristale Swarovski pentru „ochii de pisică”
Tronsonul a fost asfaltat în totalitate, marcajele rutiere au fost făcute şi cei peste 160 de stâlpi de iluminat cu panouri solare individuale, au fost montaţi, după cum a explicat Ovidiu Laicu, directorul Regionalei Iaşi a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Cel mai probabil, sucevenii vor putea circula pe tronsonul trei al centurii începând de săptămâna viitoare. „Sperăm să dăm drumul la circulaţie începând de miercuri (11 februarie – n.r.)”, ne-a declarat Laicu în exclusivitate. El a mai spus că momentan se fac probele la stâlpii de iluminat şi că a fost schimbată soluţia tehnică privind controlul asupra lor.
Construcţie cu materiale de lux
Potrivit proiectului iniţial, controlul celor peste 160 de stâlpi să făcea în trei noduri. Asta înseamnă că dacă se defecta un singur stâlp, erau afectaţi în jur de 50. Acum, există câte un punct de control pe fiecare stâlp în parte. „Am terminat de pus stâlpii şi trebuie să-i reglăm. Marcajele sunt trasate. Vrem să ne asigurăm că sunt îndeplinite toate condiţiile de siguranţă rutieră”, a mai pus Ovidiu Laicu. Şefii companiei sunt mulţumiţi de modul în care firmele Teo Trans şi Straco şi-au făcut treaba pe şantier. Muncitorii celor două societăţi au executat ultima parte a lucrărilor la tronsonul trei al rutei ocolitoare. Firmele bucureştene au primit contractul pentru execuţia lucrării în toamna anului trecut după ce CNADNR a demarat procedura de cerere de ofertă. Valoarea lucrărilor a fost 5,8 milioane de lei şi din acest motiv nu a fost organizată o licitaţie pentru finalizarea proiectului.
Cristale Swarovski pe parapeţii de la „Zidul Morţii”
Ovidiu Laicu susţine că ambele firme au folosit materiale de calitate pentru execuţia lucrărilor. „Stâlpii de iluminat nu sunt aduşi din China aşa cum s-a vehiculat. Sunt din Italia. Asfaltul este românesc. Parapeţii care au fost montaţi sunt de la Paşcani”, a precizat Ovidiu Laicu.
Directorul Regionalei Iaşi a CNADNR a mai spus că vor fi executate lucrări suplimentare pentru sporirea siguranţei rutiere la pilonul din intersecţia cu DN 17 a rutei ocolitoare, pilon supranumit şi „Zidul Morţii”. Lucrările sunt necesare întrucât în ultimii trei ani patru persoane şi-au pierdut viaţa după ce maşinile în care se aflau s-au izbit violent de stâlp. Ovidiu Laicu a explicat că vrea să vopsească Zidul Morţii cu vopsea reflectorizantă. Mai mult, pe parapeţii care separă sensurile de mers de pe DN 17, în apropierea Zidului Morţii, vrea să monteze ochi de pisică a căror luminozitate este sporită de cristale Swarovski. „Soluţia există în proiect, însă am cerut ca aceşti catadiopri (ochi de pisică – n.r.) să fie duşi din Austria”, ne-a declarat Ovidiu Laicu.
Detalii tehnice
Centura Sucevei are în total trei tronsoane şi o lungime de aproape 13 kilometri. Construcţia a început în 2008. Atunci, firma SC Grup Colas Iaşi a câştigat proiectul. Până în 2012, constructorul a executat în jur de 70% din lucrare. În urmă cu trei ani, S.C Grup Colas a fost preluată de SCT Bucureşti. Societatea din Capitală a rămas fără contract pentru că a întârziat nejustificat de mult lucrările, iar reprezentanţii Companiei Naţionale au fost nevoiţi să caute alţi constructori. Problema s-a rezolvat uşor în cazul tronsonului III, pentru că lucrările executate erau avansate, ajungând la peste 95%. Pentru tronsoanele I şi II trebuie să se organizeze o nouă licitaţie.
Prefectul Sucevei este urmărit penal
Oana ŞLEMCO
„Noi sperăm să finalizăm ruta ocolitoare a Sucevei până la sfârşitul anului 2015” -- Ovidiu Laicu, şeful DRDP Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau