Culturile de rapiţă au fost compromise
Dimensiune font:
Rapiţa vasluienilor este aproape în totalitate compromisă * la acestă oră mai sunt în întreg judeţul mai puţin de 2.000 de hectare din acestă cultură, din 11.000 semănate în toamnă * pierderile pentru fermieri sunt destul de mari.
Culturile de rapiţă nu au reuşit să treacă cu bine de iarnă. Chiar dacă nu au fost geruri puternice, faptul că rapiţa a fost semănată într-o perioadă de secetă persistentă şi nu s-a putut pregăti bine terenul şi-a spus cuvântul.Astfel, din cele 11.000 de hectare cultivate, în iarnă au intrat 8.000 de hectare, din care, în acestă primăvară vor fi întoarse peste 6.000 de hectare, deoarece plantele nu au răsărit decât în vetre neuniforme. Pierderile fermierilor sunt destul de importante şi doar cei care şi-au asigurat culturile pot spera la eventuale despăgubiri.
In acestă perioada la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură (DJA) se lucrează la centralizarea informaţiilor venite de la fermieri şi primării cu privire la starea de vegetaţie a culturilor însămânţate în toamnă. Din datele primite până acum rezultă că starea de vegetaţie este bună, dar este o mare problemă la culturile de rapiţă. Din cee 11 000 de hectare cultivate în toamnă , la închiderea campaniei au ramas 8.000, iar acum acestă suprafaţă se va diminua şi mai mult, vor rămâne sub 2000 de hectare, dacă nu şi mai puţin. Motivul principal al acestei situaţii este faptul că în toamna anului trecut au fost puţine recipitaţii , s-au efectuat greu lucrările şi nu au fost condiţii suficient de bune pentru aceste culturi de rapiţă. Aşa că mulţi fermieri s-au văzut nevoiţi să le întoarcă . În toamnă s-au întors 3.000 de hectare, acum se mai întor alte 6.000. Sunt pierderi importante şi va creşte costul de producţie “, a spus Gigel Crudu, directorul executiv al DJA Vaslui.
Rapiţa este o cultură destul de profitabilă, dacă şi condiţiile meteo sunt favorabile. În anii trecuţi la nivelul judeţului Vaslui se cultivau în jur de 24.000 de hectare. In toamna lui 2014 era prognozate a se înfiinţa 22.000 de hectare cu o asfel de cultură. Doar că seceta persistentă a dat peste cap toate planurile fermierilor şi le-a afectat serios bugetul celor care au însămânţat şi au fost nevoiţi să reântoarcă aceste suprafeţe.
Se dezgheata piata constructiilor
Simona POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau