Cum a ajuns TCE 3 Brazi o firmă falimentară
Dimensiune font:
După ce ani în şir au reprezentat o forţă în agricultura autohtonă firmele familiei Tărâţă au ajuns în faliment şi sunt cercetate de DNA * TCE 3 Brazi SRL a lăsat în urmă datorii uriaşe * cele mai multe afaceri ale familiei Tărâţă erau cu statul român care a ieşit în pierdere
Imperiul familiei Tărâţă din Neamţ este într-o continuă cădere după ce mai mulţi angajaţi ai holdingului TCE 3 Brazi au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău pentru fraudă cu fonduri europene.
O poveste cu final neaşteptat
TCE 3 Brazi era cea mai mare societate din Grupul de firme cu acelaşi nume înfiinţat în 1994, având ca obiect de activitate cultivarea cerealelor şi creşterea animalelor, activitate care se făcea pe suprafeţe mari de teren situate în judeţele Brăila şi Neamţ, suprafeţe luate în arendă de la stat. De asemenea, TCE 3 Brazi a administrat peste 10 ani cea mai mare suprafaţă arabilă a ţării, situată în Insula Mare a Brăilei. În afacerile familiei, agricultura a jucat un rol important aceasta rămânând în prim plan timp îndelungat. Astfel fiul cel mic al lui Culiţă Tărâţă, Mihai se ocupa de activitatea de pe teritoriul judeţului Neamţ. Aici, holdingul deţinea mai bine de 10.000 de hectare de teren, pe care erau cultivaţi cartofi, porumb, sfeclă, păioase şi lucernă, totalul producţiei apropiindu-se de 100.000 de tone pe an. În fermele zootehnice ale familiei erau în jur de 20.000 de capete de berbecuţi, 35.000 de porci şi 2.500 de bovine, producţia fiind orientată către piaţa internă, familia deţinând şi un lanţ propriu de magazine în Neamţ însă o parte din producţie era orientată şi către export. O altă componentă a afacerilor din grupul de firme al familiei Tărâţă era cea cu lemn, familia deţinând şi o firmă specializată pe exploataţia de lemn.
Începutul declinului
Declinul imperiului a început în anul 2012, când TCE 3 Brazi a pierdut contractele de arendă cu statul, urmare a neplăţii redevenţelor, astfel că activitatea companiei nu a mai putut continua la aceeaşi scară. Surpriza a venit în 2014, când moşierul Culiţă Tărâţă a cerut intrarea în faliment, deşi în ultimii şase ani TCE 3 Brazi înregistrase un profit de 50 de milioane de euro. Conform cifrelor care apar pe site-ului Ministerului Finanţelor, TCE 3 Brazi avea în 2013 o cifră de afaceri de 88 milioane de lei şi un profit net de 5,5 milioane de lei, după ce în 2012 avusese afaceri de 461 milioane de lei şi profit net de 80,7 de milioane de lei, în 2011 - 400 de milioane de lei cifră de afaceri şi aproape 50 de milioane de lei profit, în 2010 - 331 de milioane de lei cifra de afaceri şi 52,2 de milioane de lei profit, în 2009 - 274 de milioane de lei cifra de afaceri şi 3,6 milioane de lei profit, iar în 2008 - 285 milioane lei cifră de afaceri şi profit net de 30 de milioanede lei. Deşi afaceri păreau că nu merg atât de prost trebuie amintit faptul că la depunerea cererii de insolvenţă holdingul strânsese datorii de 30 milioane de euro. După intrarea în faliment TCE 3 Brazi a lăsat în urma datorii de 85 milioane de lei. Cele mai mari sume erau datorate statului român cu care erau făcute mai toate afacerile familiei. În noiembrie 2014 Culiţă Tărâţă a decedat, iar acesta ocupa la acea dată funcţia de şef al Consiliului Judeţean Neamţ. Georgiana BĂNUC
85 de milioane de lei este datoria firmei TCE 3 Brazi, care ar putea creşte în urma proceselor aflate pe rol.
Citeşte şi Anunţuri imobiliare pe Ziarul Evenimentul
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau