Cum a devenit Vasluiul polul sărăciei
Dimensiune font:
Privatizări eşuate, fabrici odinioară profitabile, distruse şi vândute cu bucata la fier vechi, mii de şomeri, aşa arată tabloul sumbru al economiei vasluiene * halele odinioară pline cu utilaje sunt părăsite sau transformate în mici ateliere
Dacă în urmă cu 20 de ani zona industrială a Vasluiului prospera, acum doar câteva ruine mai amintesc de vechile fabrici comuniste, adevărate branduri în domeniile lor. Unităţile au înglobat mare parte parte din forţa de muncă a municipiului reşedinţă de judeţ şi au făcut cunoscut Vasluiul în întreaga lume prin calitatea produselor pe care le-au realizat. Fabrica de mobilă Movas, fostul combinat de fire şi fibre sintetice Moldosin, Întreprinderea de Izolatoare Hitrom, Întreprinderea de Aparate de Măsură şi Control, Mecanica,Vascovin sau Textila sunt doar câteva dintre fostele fabrici care ţineau Vasluiul în viaţă şi care nu mai au nimic de-a face cu ceea ce reprezentau odinioară.
Doar ruine, în locul fostei fabrici Mecanica
Mecanica a fost una dintre cele mai cunoscute fabrici din Vaslui, unitate care avea peste 5.000 de salariaţi şi care producea utilaje şi echipamente pentru industria minieră şi industria agricolă. Din vechea fabrică mai funcţionează o singură secţie, condusă acum de un fost director al unităţii de după Revoluţie. În alte secţii, care au fost închiriate, funcţionează mici afaceri care nu au legătură cu vechiul obiect de activitate, iar în altele bate vântul. „Mă doare sufletul să văd cum locul în care mi-am petrecut tinereţea a ajuns o ruină. În ţara asta, totul s-a distrus cu bună ştiinţă. Aveam înainte de 1989 nişte fabrici cum nu erau multe în ţară sau în Europa, în România nu s-a dorit performanţă, interesul a fost să se pună toată economia pe chituci. Eu am noroc, cât de cât, că am de bine de rău o pensie, dar am foşti colegi care nu au mai reuşit să facă nimic după ce au plecat de la fabrică. Unii şi-au încercat norocul în străinătate, alţii au rămas şomeri”, a oftat Mircea Pavel, fost angajat al fabricii.
Moldosin, distrusă de Haysam
Cel mai important combinat de fibre sintetice din Moldova, SC Moldosin SA Vaslui, a avut aceeaşi soartă, sfârşind vândută la bucată. Bazele acestei fabrici au fost puse în 1977, când s-a construit Combinatul de Fire Sintetice (CFS). După o perioadă de glorie, în care combinatul număra peste 5.000 de salariaţi, Revoluţia a adus declinul. În anul 2003, compania a fost scoasă la licitaţie de către Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Proprietăţii Statului (APAPS). La licitaţie s-au prezentat două firme, Contactoare Buzău (a omului de afaceri Ștefan Vuza) şi Manhattan Trading Co SRL România (societate controlată de Omar Hayssam prin cumnatul său, Mihai Nasture), şi persoana fizică Ionel Maricel Stan. Licitaţia a fost câştigată de Vuza, care, după puţin timp, a renunţat la Moldosin în favoarea societăţii Manhatan.
În noiembrie 2004, Asociaţia Salariaţilor „PET” de la Moldosin a devenit proprietarul fabricii, preluând pachetul majoritar de acţiuni printr-un act de cesionare de la fostul proprietar, Manhattan Trading SRL Bucureşti. La finele anului 2005, proprietarul Moldosin, Asociaţia Salariaţilor, a anunţat că nu poate îndeplini obligaţiile asumate la data privatizării, solicitând rezilierea contractului de privatizare şi reînscrierea AVAS ca acţionar majoritar. În februarie 2006, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a fost reînscrisă ca acţionar al companiei, cu 59,33% din acţiuni. Tot în februarie 2006, activitatea companiei a fost oprită definitiv. În martie 2007, Moldosin a intrat în lichidare judiciară din cauza imposibilităţii achitării datoriilor către creditori şi a lipsei de oferte în vederea privatizării. Autorităţile care s-au perindat la conducerea judeţului după 1989 încoace au contribuit din plin la distrugerea fabricilor ori au ridicat nepăsătoare din umeri spunând că nu pot face nimic pentru salvarea economiei vasluiene. În timp ce vinovaţii nu au plătit deloc pentru răul comis, zeci de mii de oameni plătesc zilnic preţul nepăsării şi al cinismului celor ce i-au condus.
Citeşte şi: Proiect pentru salvarea monumentelor istorice
Tudor IFRIM
Alţi giganţi ai industriei vasluiene, Hitrom, Textila, Movas, Vascovin sau AMC au ajuns acum ruine, făcând ca Vasluiul să fie mereu în topul şomajului la nivel naţional.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau