Cum a pierdut Suceviţa o investiţie de trei milioane de euro
Dimensiune font:
Cu aceşti bani în localitate trebuia să se construiască o pârtie de schi * lucrarea nu s-a mai făcut din cauză că terenul face obiectul unui litigiu între Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Direcţia Silvică Suceava * pârtia de schi ar fi contribuit la dezvoltarea zonei
Comuna turistică Suceviţa a pierdut o investiţie de trei milioane de euro, din cauza unei suprafeţe de teren revendicată de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. În anul 2010, Gheorghe Flutur, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, a anunţat că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care pe atunci era condus de Elena Udrea, va finanţa amenajarea unei pârtii de schi de la Suceviţa. „Pârtia va avea un kilometru, va fi iluminată pe timp de noapte şi vom avea şi tunuri de zăpadă”, a declarat în 2010, fostul primar al comunei, Ioan Onufrei. Tot atunci, alesul local anunţa că a identificat chiar şi terenul potrivit pentru amenjarea pârtiei, pe care administratorii de pensiuni din zonă o aşteptau ca pe pâinea caldă. „Deocamdată negociem terenul. Avem timp suficient până la finele anului ca să amenajăm pârtia de schi”, a mai spus Onufrei în 2010.
Au pierdut finanţarea
Numai că în timp investiţia nu s-a mai concretizat. În anul 2012, primarul Ioan Onufrei a trecut de la PNL la PDL şi nu a mai candidat la Suceviţa, ci la Marginea, unde a şi câştigat mandatul. Între timp a pierdut şi finanţarea pentru amenajarea pârtiei, ce-i drept nu din vina lui. Parcela de teren pe care a identificat-o pentru construcţia de trei milioane de euro, face obiectului unui litigiu. Terenul împădurit este revendicat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, adică face parte din cele peste 166.000 de hectare de pădure pentru care preoţii se judecă de mai bine de zece ani cu Direcţia Silvică Suceava. „Datorită acestui proces noi am pierdut terenul pentru execuţia pârtiei de schi. Nu poţi să faci o pârtie oriunde. Contează dispoziţia la soare şi multe alte criterii. O puteam amenaja doar pe bucata de teren care face obiectul litigiului dintre Arhiepiscopie şi Direcţia Silvică”, ne-a declarat Ioan Dorin Pânzar, actualul primar al comunei. Alesul local ne-a explicat că banii alocaţi pentru amenajarea pârtiei s-au întors la Ministerul Dezvoltării în anul 2011, pentru că nu au fost cheltuiţi. Pânzar ne-a declarat că amenajarea unei pârtii de schi la Suceviţa ar fi însemnat dezvoltarea zonei.
Pârtia de la Câmpulung Moldovenesc, nefinalizată
În perioada în care a fost anunţată construcţia pârtiei de schi de la Suceviţa, investiţia similară de la Câmpulung Moldovenesc era în desfăşurare. Aşa se face că pârtia este gata în proporţie de 80%. Lucrările bat însă pasul pe loc de vreun an şi jumătate. Primarul Mihăiţă Negură a anunţat că lucrările au fost abandonate, pentru că Guvernul a refuzat să mai finanţeze pârtia. Mai mult, pe alocuri, pârtia care a prins contur începe să se degradeze. Pentru finalizarea investiţiei, ar mai fi nevoie de două milioane de euro, bani pe care Primăria Câmpulung Moldovenesc nu-i are.
Oana ŞLEMCO
În judeţul Suceava se poate schia la Vatra Dornei, Gura Humorului şi Coşna
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau