Cum a renăscut din cenuşă un orăşel de provincie
Dimensiune font:
În ultimii cinci ani, faţa Dorohoiului a fost schimbată complet, chiar dacă a fost afectat de inundaţiile din anul 2010 * majoritatea investiţiilor vizează viitorul tinerilor şi al specialiştilor care ar putea contribui la dezvoltarea continuă a oraşului
Inundaţiile care au lovit Dorohoiul în luna iunie a anului 2010 au dus în mod paradoxal la o transformare completă a oraşului. Deşi sute de case au fost distruse şi au existat numeroase victime omeneşti, oraşul reuşeşte în fiecare an să renască şi să se modernizeze. Printre cele mai importante proiecte care au reuşit să schimbe complet faţa oraşului se numără ridicarea unui întreg cartier de locuinţe, reabilitări ale clădirilor, străzilor sau ale obiectivelor importante, dar şi alte investiţii din fonduri europene, prin care, după cum susţine primarul Dorin Alexandrescu, se urmăreşte atragerea tinerilor, dar şi a diferiţilor specialişti care să se stabilească în oraş pentru a contribui la dezvoltarea acestuia în continuare.
Majoritatea investiţiilor s-au desfăşurat şi se desfăşoară în continuare prin intermediul fondurilor europene. O astfel de investiţie este proiectul în valoare de peste 8 milioane de euro prin care au fost realizaţi 22 de kilometri de drumuri de interes local, străzi şi trotuare. Tot în acest proiect a fost inclusă şi modernizarea completă a pietonalului Grigore Ghica, unde sunt fântâni arteziene şi spaţii verzi de peste 1.600 mp.
Tinerii, componentă importantă pentru dezvoltare
Primarul municipiului, ing. Dorin Alexandrescu, susţine că în mare parte, atunci când se vorbeşte despre dezvoltarea oraşului, este asociată cu atragerea tinerilor. În acest scop, se acordă o mare importanţă locuinţelor sociale şi ANL pentru tineri. „În 2011 am dat 100 de apartamente ANL pentru tineri, iar anul acesta se vor mai face alte 48. Ca să putem vorbi despre dezvoltarea oraşului, trebuie să atragem şi să fixăm aici tineri şi specialişti din toate domeniile, cum ar fi cel sanitar, învăţământ sau poliţie”, a declarat ing. Dorin Alexandrescu.
De asemenea, cartierul Dumbrava Roşie, care a răsărit în urma inundaţiilor din 2010, ridicat de la zero, este acum aproape finalizat şi complet locuit.„Am finalizat peste 30 de case sociale cu trei camere, iar acum sunt în construcţie alte 100 de case, dintre care 65 sunt sociale, cu două şi trei camere. Toate sunt alimentate cu energie şi gaz, iar trotuarele şi străzile au fost finalizate. Spunem noi că am reuşit construirea acestui cartier de la zero pentru că atunci când este o problemă extrem de importantă pentru oraş şi banii vin”, a completat primarul Dorohoiului.
Tot special pentru tineri au fost făcute şi investiţiile care ţin de activităţi dedicate timpului liber. Aici se încadrează proiectul de modernizare a cinematografului „Melodia”, cu proiecţii 3D. Proiectul, în valoare de 1,7 milioane lei, presupune ca cinematograful să aibă 200 de locuri, proiecţie digitală şi 3D, plus o terasă în aer liber pe acoperiş. Patinoarul şi bazinul de înot care au fost date în folosinţă în cursul anului trecut au fost realizate din fonduri proprii. Astfel, cu 667.000 lei pentru patinoar şi un milion pentru bazin, dorohoienii s-au ales cu două locuri unde îşi pot petrece timpul liber atât iarna cât şi vara. „Patinoarul l-am deschis iarna trecută şi l-am asociat cu o piscină semiolimpică. Mai există pe lista noastră vechiul ştrand, pe care vrem să îl includem într-un program de reabilitare, asta dacă zona ne va permite pentru că se înregistrează alunecări de teren. Am vrea să-l amenajăm pentru înot de performanţă, aşa cum am văzut în oraşele civilizate cu care suntem înfrăţiţi”, a explicat ing. Dorin Alexandrescu.
Investiţii majore şi la nivelul sănătăţii
Pe lângă investiţiile care ţin de infrastructură şi de modernizare, un alt segment important îl reprezintă şi investiţiile realizate la nivelul unităţii medicale. Astfel, în perioada următoare urmează să fie reabilitat complet ambulatoriul Spitalului Municipal, care, cu tot cu aparatura necesară, ar ajunge la o valoare de 10 milioane de euro. Tot aici este inclusă şi achiziţionarea unui computer tomograf. „Fondurile pentru acesta vor fi de la Ministerul Sănătăţii. Considerăm că este un lucru extraordinar pentru dorohoieni, pentru că nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la Botoşani sau Suceava pentru efectuarea acestei investigaţii”, a precizat primarul municipiului. De asemenea, primarul susţine că în ultima vreme au început să vină diferiţi medici specialişti care vor să se stabilească în oraş şi care ar acoperi numeroase domenii.
Citeşte şi: Protest inedit pe un drum judeţean plin de gropi din Botoşani
Mădălina OLARIU
***
„Ca să putem vorbi despre dezvoltarea oraşului, trebuie să atragem şi să fixăm aici tineri şi specialişti din toate domeniile, cum ar fi cel sanitar, învăţământ sau poliţie”- ing. Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi
„Am finalizat peste 30 de case sociale cu trei camere, iar acum sunt în construcţie alte 100 de case, dintre care 65 sunt sociale, cu două şi trei camere”- ing. Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau