Cum ajungi asistent maternal
Dimensiune font:
În ciuda faptului că asistenţii maternali nu-şi primesc banii la timp, concurenţa pentru obţinerea unui atestat este destul de mare * principalele motive sunt cartea de muncă şi vechimea * anul trecut, la Protecţia Copilului s-au primit 82 de solicitări * exigenţele impuse de plasarea în familie a unui copil au făcut însă ca doar 57 din candidaţi să primească atestatele
În judeţul Vaslui sunt 1.415 asistenţi maternali profesionişti în plată, la care se mai adaugă 28 a căror activitate a fost suspendată după ce copilul pe care îl aveau în plasament a fost fie reintegrat, fie adoptat. La această dată se află în asistenţa maternală 1.683 de copii.
Cum intri în sistem
Meseria, deşi nu este deloc uşoară şi implică responsabilităţi foarte mari, fără a fi foarte bine plătită, este extrem de căutată pe piaţă. Unul dintre motive este cartea de muncă, dar şi faptul că nu ai nevoie de cine ştie ce studii. Apoi, poate fi o alternativă la şomaj. În 2014, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) a înregistrat 82 cereri de evaluare în vederea obţinerii atestatului de asistent maternal profesionist, atât din mediul urban, cât şi din cel rural. „O primă etapă este evaluarea capacităţii solicitanţilor. A fost verificată documentaţia anexată cererilor, solicitanţii şi membrii familiei lor au fost testaţi din punct de vedere psihologic ca urmare a aplicării bateriilor de teste standardizate, s-au realizat vizite în teren la domiciliul fiecărui solicitant pentru constatarea condiţiilor de locuit, au avut loc interviuri cu ceilalţi membrii ai familiei solicitantului, toate aspectele constatate fiind consemnate în rapoarte de vizită, de întrevedere şi alte instrumente de lucru”, a precizat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC.
Monitorizare pentru asistenţii maternali
În cadrul instituţiei există un serviciu specializat care are misiunea de a asigura la domiciliul unei persoane fizice sau familii creşterea, îngrijirea şi educarea copilului separat temporar sau definitiv de părinţii săi, în funcţie de nevoile şi caracteristicile fiecăruia. Scopul serviciului este de a oferi copiilor separaţi temporar sau definitiv de părinţi un mediu familial alternativ, care să asigure, pentru o perioadă limitată, satisfacerea nevoilor individualizate de îngrijire, educare, dezvoltare, integrare şi socializare specifice fiecărui copil, până la reintegrarea acestuia într-un mediu familial permanent. Este exclusă astfel instituţionalizarea copilului, în special a celui mic, şi implicit a efectelor negative ale acestui tip de protecţie. „Tot în anul 2014 au fost retrase 29 de atestate, din care două din motive imputabile, pentru nerespectarea atribuţiilor din fişa postului. Au fost reînnoite 546 de atestate în şedinţele Comisiei pentru Protecţia Copilului, 27 cazuri au fost închise ca urmare a expirării atestatului şi un atestat a fost suspendat”, a mai spus Irina Cîmpeanu. Anul 2015 a debutat cu un incident grav. O fetiţă de trei ani, aflată în plasament în localitatea Perieni, a ajuns la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iaşi, cu o contuzie toraco-abdominală după ce a fost bătută de asistenta maternală. Femeia a rămas fără atestat.
Simona POP
„Din cele 82 cereri de obţinere a atestatului, 57 au întrunit condiţiile necesare. De asemenea, au fost finalizate şi cele 21 de cazuri aflate în proces de evaluare la finele anului 2013, fiind astfel eliberate un număr de 78 atestate până la finele anului 2014” - Irina Cîmpeanu, purtător de cuvânt la DGASPC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau