Cum arăta tezaurul României, înainte de a pleca la ruşi FOTO
Dimensiune font:
În perioada 14-16 decembrie, la Iaşi se rescrie istoria, marcând 100 de ani de când oraşul a fost declarat „Capitală de Război”. Ieri, 15 decembrie, la Palatul Culturii a avut loc vernisajul expoziţiei Băncii Naţionale Române, discutând despre aportul pe care BNR l-a adus în timpul Primului Război Mondial.
Departamentul Centenar al Ministerului Culturii a transformat Iaşul, în trei zile, sub genericul „Iaşi – Capitală a Renaşterii Naţionale”. Ieri, 15 decembrie, Palatul Culturii din Iaşi a găzduit vernisajul expoziţiei „BNR în timpul Marelui Război”, la care a fost prezent Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, alături de alte personalităţi ale Iaşului. Expoziţia va fi deschisă spre vizitare până pe 22 decembrie, după care se va muta la sediul BNR din Iaşi. „Expoziţia cuprinde documente sugestive de acum o sută de ani, mai puţin cunoscute de publicul larg, precum imagini cu conducerea BNR din timpul Războiului, seriile sucursalelor şi ale agenţiilor Băncii din acei ani, sucursala BNR de la Iaşi”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. În cadrul expoziţiei se află şi o copie a dosarului Tezaurului „care a fost trimis spre păstrare la Moscova, nu spre confiscare”, aşa cum declară guvernatorul BNR.
„Dosarul a fost alcătuit după Război şi conţine documentele ce atestă predarea aurului, precum şi garanţiile plăţilor pentru transport, depozit şi restituire. Eu l-am primit de la guvernatorul predecesor, cu precizarea acestuia, că, din 1922, de când a fost alcătuit dosarul, indiferent de orânduirea prin care a trecut România, fiecare guvernator care l-a luat în mână, a jurat că va face tot ce este posibil pentru a obţine restituirea Tezaurului nostru”, a precizat Mugur Isărescu.
Iaşul – refugiul din Primul Război Mondial
La rândul său, Sorin Iftime, muzeograf al Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi a declarat că suita de evenimente reprezintă „un prilej de a face o imagine oraşului”, care a rămas „într-un con de umbră în ceea ce priveşte Primul Război Mondial”. „Aceasta mai ales că la acea vreme oraşul a jucat un rol foarte important – a fost casa bună care i-a primit pe toţi, care a dat încredere, iar aici şi-au găsit românii spiritul de solidaritate şi speranţa”, a declarat Sorin Iftime.
Larisa LAZĂR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau