Cum se va dezvolta Neamţul în următorii 8 ani
Dimensiune font:
Afaceri, industrie şi economie socială, acestea ar fi câteva direcţii prin care judeţul s-ar putea dezvolta * ideile au fost incluse într-o strategie care a intrat deja în dezbatere * în teorie, totul pare frumos, dar locuitorii judeţului au nevoie de soluţii
La sediul Consiliului Judeţean Neamţ a avut loc ieri dezbaterea publică referitoare la Strategia de Dezvoltare pentru perioada 2014-2023. În cadrul discuţiilor s-a pus accent pe importanţa economiei sociale şi accesării de fonduri europene La dezbaterea condusă de Constantin Iacoban, preşedintele CJ Neamţ, au participat prefectul Vlad Angheluţă, şefi ai instituţiilor deconcentrate, parlamentari, primari, consilieri judeţeni, reprezentanţi ai mediului de afaceri.
Care sunt liniile de acţiune
Strategia este structurată în trei părţi principale: analiza provocărilor şi nevoilor la nivelul judeţului pentru perioada 2014-2023, propunerea viziunii de dezvoltare şi a obiectivelor generale, structura operaţională a strategiei de dezvoltare.
Strategia de Dezvoltare Durabilă urmăreşte să se asigure că măsurile şi acţiunile întreprinse în direcţia dezvoltării socio-economice durabile de către toţi actorii de la nivelul judeţului, atât publici, cât şi privaţi, sunt cât mai eficiente în atingerea scopurilor propuse. „Strategia reprezintă una dintre cele mai importante sarcini care se află în responsabilitatea autorităţilor locale şi judeţene. Trebuie să vedem modul în care toţi factorii de decizie la nivel local ştiu să se mobilizeze. Aleşii locali nu trebuie să se împotmolească în marasmul administrativ, ci să aibă viziune, idei de dezvoltare a localităţii şi să reuşească, într-un final, să facă viaţa mai bună cetăţenilor”, a spus prefectul Vlad Angheluţă.
După prezentarea strategiei, cei prezenţi la dezbatere şi-au exprimat opiniile şi sugestiile. Mihai Apopii, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Neamţ, a declarat că strategia este un document perfectibil. „Avem o problemă şi la nivelul mediului de afaceri, printr-o anumită inadvertenţă asociativă care să ducă la identificarea unor probleme cu adevărat importante. Este important să găsim acele elemente de specificitate locală, mai ales în ceea ce priveşte dezvoltarea industrială”, a spus Apopii. Preşedintele CCI Neamţ a atras atenţia şi asupra unor probleme legate de două domenii mari ale unei activităţi economice importante (exploatarea resursei de materie primă cu specificitate locală), fiind adus în discuţie lemnul şi depozitul de argilă de la Dealul Vulpii.
Deputatul Liviu Harbuz (PSD) a vorbit despre importanţa economiei sociale. „Judeţul Neamţ are şansa să devină un exemplu la nivel de ţară, dacă îşi va propune să dezvolte capitolul de economie socială într-un mod integrat. Acest lucru ar atrage, dincolo de imaginea bună a judeţului, deschiderea perspectivei către fondurile de la Bruxelles”, a spus deputatul. Parlamentarul nemţean a explicat că economia socială nu are nicio legătură cu ajutorul social ci, dimpotrivă, poate aduce plus valoare pe toate domeniile.
Ingrid CIOFOAIA
„În sfârşit, la nivelul judeţului avem instrument modern realizat pe principii care stau la baza realizării unui astfel de document la nivel european: principiul descentralizării, al parteneriatului, al cofinanţării” – Vlad Angheluţă, prefectul judeţului Neamţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau