Cum va ajunge Iaşul Metropolă Europeană Inteligentă!
Dimensiune font:
Plenul Consiliului Local a avizat ieri Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), document care conturează cadrul de dezvoltare a oraşului, propunând un portofoliu de proiecte în valoare de aproape 300 de milioane de euro, care urmează a fi implementate până în 2023. În afară de SIDU, municipalitatea ieşeană beneficiază şi de un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), cele două strategii stabilind dezvoltarea Iaşului până la orizontul anilor 2030
Lansată în aprilie 2016, cea mai mare campanie de consultare publică din ultimele decenii s-a concretizat ieri, odată cu validarea de către consilierii locali a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Iaşi 2015 - 2030. SIDU este un document complex, care schiţează cadrul de dezvoltare a Iaşului şi Zonei Metropolitane pentru următorii minim 15 ani şi care cuprinde o listă de proiecte aşezate în context local, regional, naţional şi european, o viziune şi un concept de dezvoltare, precum şi câteva direcţii prioritare de acţiune. Conceptul de dezvoltare este: „Iaşi – Metropolă Europeană inteligentă, cu o economie competitivă la nivel naţional şi o identitate marcantă, clădită pe tradiţia istorică, culturală şi universitară, animată de o comunitate dinamică, creativă şi cu o dezvoltare echilibrată, susţinută de servicii publice performante”. Ca principiu general, va fi urmărită crearea unui „sistem de sisteme” de Tehnologia Informaţiei şi Calculatoare, energie, transport, utilităţi, comunicare şi informare. „A fost un proiect intens dezbătut, a făcut obiectul unei dezbateri de peste şase luni, cu întâlniri multiple, atât la Primărie, cât şi la alte instituţii. A venit timpul să-i dăm forma finală şi, în felul acesta, să fie şi document pe care să-l supunem spre avizare Ministerului Dezvoltării atunci când vom depune documentaţiile în vederea finanţării europene”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Proiecte de 600 de milioane de euro
Documentul a fost elaborat de către Municipiul Iaşi, în colaborare cu Zona Metropolitană Iaşi şi cu instituţiile şi organizaţiile locale relevante, cu sprijinul SC GEA Strategy & Consulting SA. Obiectivul fundamental al SIDU este ca, după implementarea proiectelor care vor deveni prioritare, Municipiul Iaşi şi Zona Metropolitană să atingă statutul unei comunităţi de talie vest-europeană, iar Iaşul să îşi recapete demnitatea de oraş-simbol al Moldovei, de capitală istorică, culturală şi economică, de promotor al valorilor Regiunii Nord-Est la nivel internaţional.
Conform calculului bugetelor operaţionale ale municipiilor reşedinţă de judeţ pentru perioada de implementare 2014-2023, Municipiul Iaşi va putea prioritiza un portofoliu de proiecte în valoare de 293,57 milioane de euro. În acest moment, Primăria are pregătite - în diverse faze, de la documentaţie completă la intenţii - proiecte eligibile în valoare de circa 600 milioane de euro.
Probleme ce trebuie rezolvate
Studiul a mai scos în prim-plan şi problemele care afectează dezvoltarea municipiului, concluzia fiind că acestea din urmă sunt complexe şi din domenii variate. Astfel, cetăţenii au identificat peste 50 de probleme majore, vorbind despre ele la general sau identificându-le cât se poate de clar. Este vorba de transportul public şi infrastructura de transport, lipsa autostrăzilor care să lege Iaşul de sudul şi vestul ţării, numărul de locuri în spitale, nivelul întreţinerii, conexiunile cu localităţile adiacente, starea străzilor, corupţia din instituţii, educaţia şi infrastructura sanitară, pieţele agroalimentare, nivelul economic scăzut, integrarea romilor, lipsa trotuarelor, dezafectarea fabricilor şi uzinelor, câinii fără stăpân, persoane fără adăpost, insuficienta spaţiilor verzi, lipsa locurilor de muncă, gradul de curăţenie în oraş, locuinţele/reabilitarea acestora, poluarea, lipsa locurilor de parcare, traficul dificil, lipsa infrastructurii pentru sport, siguranţa cetăţeanului, lipsa unei Săli Polivalente, administraţia publică, spiritul civic, neimplicarea resurselor umane în evoluţia comunităţii, lipsa unui plan urbanistic viabil, informarea cetăţenilor cu privire la problemele oraşului, lipsa evenimentelor culturale, izolarea faţă de restul ţării, reţeaua de canalizări, aglomeraţia în trafic, centura ocolitoare a oraşului, căderea industriei, lipsa WC-urilor publice, lipsa de proiecte civice, nefinalizarea unor proiecte, problema cerşetorilor, nivelul ridicat al taxelor şi impozitelor, vandalismul, insuficienţa locurilor de joacă pentru copii, starea muzeelor şi a cinematografelor, autogara, sărăcia, barurile şi terasele de la parterul blocurilor, starea spitalelor, zonele de agrement, insuficienţa bazelor sportive, siguranţa şi ordinea publică. Tudor DAMASCHIN
Proiecte cuprinse în SIDU (valoarea estimată)
* Înfiinţarea Parcului Industrial Fortus – 40.000.000 de lei.
* Extinderea sistemului de închiriere biciclete – 4.726.810 lei
* Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi – Dancu – 48.372.942 de lei.
* Sistem de managementul transportului public şi e-ticketing – 8.027.603 lei.
* Reabilitare zona Frumoasa – 10.000.000 de lei.
* Reabilitare şi amenajare clădiri având destinaţia de locuinţe sociale – 135.619.092 lei
* Conservare Baia Turcească – 9.500.000 de lei.
* Reabilitare termică a blocurilor de locuinţe – 9.140.000 de lei.
* Înfiinţarea centrului de producţie şi formare cinematografică pentru amatori România – Moldova – 2.215.000 lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau