Cum va evolua preţul la căldură în următorii 15 ani
Dimensiune font:
În 2028, ieşenii ar putea plăti aproape 400 lei pentru fiecare gigacalorie consumată. Reprezentanţii Primăriei susţin însă că este vorba de un plan tarifar pur formal şi că, în realitate, pentru energiei termice pentru populaţie rămâne neschimbat: 265 lei/gigacalorie
În şedinţa de ieri a Consiliului Local Municipal Iaşi, pe lista de completări a ordinii de zi s-a aflat şi proiectul de Hotărâre privind aprobarea condiţiilor de eligibilitate necesare în vederea accesării finanţării din Axa 3 POS Mediu pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iaşi în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă şi pentru creşterea eficienţei energetice în alimentarea cu căldură urbană”, în formă revizuită.
„Proiectul, care a fost adoptat cu larga majoritate a consilierilor prezenţi, este necesar pentru a atrage fonduri europene nerambursabile din cele rămase disponibile pentru lucrări suplimentare care vor fi efectuate în sistemul centralizat de furnizare a agentului termic”, spun reprezentanţii Primăriei.
Pur formal
Pentru a demonstra necesitatea, dar şi eligibilitatea modificării studiilor iniţiale pentru atragerea de fonduri europene suplimentare şi semnarea actului adiţional, AM POS Mediu a solicitat studii şi documentaţii administrative, pur formale, necesare a fi depuse la dosar. În aceste studii este inclus şi un „Plan tarifar”, care cuprinde o proiecţie teoretică a evoluţiei preţului la energia termică pe un număr de ani. Potrivit proiectului votat de consilierii ieşeni, preţul gigacaloriei în Iaşi ar putea ajunge la 270 lei în 2018, crescând în medie cu 12-15 lei anual, până la 391,15 lei în 2028.
„Acest Plan cuprinde pragul maxim de creştere a tarifului (exprimat în procente), calculat de experţii Comisiei Europene. Un astfel de Plan tarifar teoretic a existat încă de la semnarea contractului de finanţare, aprobarea lui astăzi de către plenul Consiliului Local Municipal fiind o formalitate administrativă, dar obligatorie atunci când se doreşte atragerea de fonduri europene nerambursabile”, mai spun oficialii Palatului Roznovanu. Tudor DAMASCHIN
* * *
Ca o dovadă suplimentară a faptului că toate calculele sunt pur teoretice, materializate în scenarii matematice, este însuşi dosarul depus de Dalkia la municipalitate în vederea ajustării tarifului la energia termică, după ce, în prealabil, au fost obţinute avizele favorabile şi obligatorii din partea ANRE şi ANRSC. Deşi în acest „Plan tarifar” pentru anul 2015 prognozele matematice efectuate de către specialişti arătau posibilitatea de creştere a tarifului la energia termică cu circa 14%, în acest moment ieşenii plătesc acelaşi preţ al gigacaloriei, de 265 de lei. În aceeaşi ordine de idei, odată cu finalizarea Proiectului „Copou” şi cu creşterea eficienţei funcţionării centralei pe cărbune de la Holboca, va avea loc o scădere a tarifului cu circa 15%, element care nu se regăseşte nicăieri în proiecţia din „Planul tarifar”.
CITEŞTE ŞI Gigacaloria a îngheţat
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau