De-a v-aţi ascunselea cu maidanezii
Dimensiune font:
Câinii comunitari care în urmă cu două zile îngrozeau sătenii din Bosia sunt de negăsit. Cel puţin aşa susţin autorităţile locale care, până nu vor avea suficiente dovezi ale pagubelor produse de aceştia, nu vor lua nicio măsură. Nici măcar berbecul mort şi cărat în spate până la Primărie nu poate fi luat drept dovadă, deoarece nu se cunosc împrejurările în care acesta a fost sfâşiat
„Câinii de la Iaşi” deportaţi la Bosia rămân în continuare o problemă pentru săteni, mai ales că oficialii primăriei nu par dispuşi să ia vreo măsură. Dacă în urmă cu două zile oamenii hăituiau pe uliţele satului „câinii aduşi” de la oraş, astăzi pare că s-a aşternut pacea, cel puţin în viziunea autorităţilor locale. „Încă nu am hotărât ce măsuri să luam, deoarece eu nu am văzut niciun câine”, a declarat ieri Iulian Marcu, primarul comunei Ungheni. Potrivit acestuia, până haita de câini nu îşi face apariţia, eventual făcând alte pagube, nu este necesar să fie contactaţi hingherii. Nici Poliţia Locală nu pare să aibă mai multe de spus în această situaţie, dat fiind că localnicii nu au mers să depună plângere. „La noi nu s-a plâns nimeni de nimic”, a declarat agentul Marius Tumulescu, de la Poliţia locală din Bosia. În schimb, acesta spune că sătenii trebuie să respecte legea, dacă vor să prindă câinii hoinari. „Ştiu că prin lege oamenii nu a voie să omoare câinii, dar nu cred că se va ajunge la aşa ceva”, a punctat acesta. Chiar dacă agentul garantează că legea va fi respectată, oamenii din sat căutau marţi patrupedele pe câmp, înarmaţi cu bate, pentru a le veni de hac.
Nu sunt dovezi suficiente...
Deşi logic ar fi ca Primăria să încheie un contract cu o societate autorizată de capturare a câinilor vagabonzi, autorităţile locale se împiedică de lipsa dovezilor. „Eu repet că nu am văzut câinii, deşi am mers la sătean acasă şi la stână. Mai mult, omul reclamă că i-au fost omorâţi doi berbeci, iar eu am văzut doar unul”, a conchis edilul, cu referire la un sătean care s-a duc cu berbecul în spate la Primărie, susţinând că a fost sfâşiat de câini. Potrivit acestuia, nici Poliţia Locală nu are ce face, tot din lipsă de dovezi cu privire la existenţa şi la provenienţa câinilor.
Cum e logic să se procedeze?
Contactaţi de reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, reprezentanţii Salubris SA Iaşi au declarat că, în astfel de situaţii, trebuie să se intervină cu personal calificat pentru capturarea câinilor vagabonzi. „Deşi legea prevede ca fiecare primărie să aibă un serviciu funcţional pentru gestionarea animalelor fără stăpân, în acest caz, se poate încheia un contract între consiliul local şi o societate specializată”, a declarat Mihaela Neamţu, reprezentant al SC Salubris. Totul, bineînţeles, contra cost.
Transferul câinilor, practică veche
Practica „transferului” de câini dintr-o localitate în alta pare să fi devenit o practică în judeţ. „La nivelul municipiului Iaşi ne întâlnim şi noi cu acest transfer al câinilor fără stăpân. Deoarece primăriile din comunele limitrofe nu dispun de locuri amenajate pentru aceste animale, se întâmplă de multe ori ca acestea să fie aduse la Iaşi”, a punctat reprezentantul SC Salubris.
Potrivit sătenilor, câinii „deportaţi” au sfâşiat de foame doi berbeci şi au atacat alte 15 capre la o stână din sat. De asemenea, au atacat şi o mamă cu copilul său, în timp ce mergeau după apă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau