Decizia care a lăsat 1.000 de oameni fără locuri de muncă
Dimensiune font:
Acţionarul majoritar al RAFO SA Oneşti, firma Petrochemical Holding din Viena, a decis să vândă rafinăria la fier vechi * compania Prospecţiuni, controlată de Ovidiu Tender, a atacat hotărârea în instanţă * oamenii cer ajutorul Guvernului
Peste 1.000 de băcăuani din Oneşti şi localităţile apropiate au rămas fără locuri de muncă în urma închiderii societăţii RAFO SA. Firma Petrochemical Holding din Viena, acţionarul majoritar al rafinăriei, a decis închiderea unităţii. Oamenii au rămas fără nicio speranţă legat de redresarea situaţiei şi recăpătarea locurilor de muncă, deşi ani de zile au primit promisiuni din partea foştilor premieri şi miniştri. Intens dezbătute şi la nivel local, mediatizate şi la nivel central, soluţiile pentru salvarea rafinăriei şi, implicit a celor peste 1.000 de locuri de muncă, au fost în fapt doar discuţii. Colosul industrial se închide, iar oamenii au rămas pe drumuri. Sindicaliştii l-au acuzat pe acţionarul majoritar că „încearcă să obţină redresarea financiară a Petrochemical Holding în detrimentul lui RAFO”.
Istoricul rafinăriei
Principalul producător din judeţul Bacău se află de foarte mulţi ani într-o situaţie foarte dificilă. În 2009 au fost vândute cele 43 de benzinării ale RAFO, pentru ca în toamna 2014, acţionarii să aprobe reducerea capitalului cu aproape două miliarde de lei, pentru a acoperi pierderile istorice şi pentru a evita dizolvarea companiei. Reducerea capitalului a avut loc cu scopul de a compensa pierderile reportate, care se ridicau la 1,92 miliarde de lei la finele anului 2013. Pentru situaţie dramatică a foştilor angajaţi RAFO este luat la întrebări actualul ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, care trebuie să răspundă la întrebarea sindicaliştilor: „Ce se va întâmpla cu oamenii disponibilizaţi de la RAFO Oneşti?”. Şi reprezentanţii băcăuanilor în Parlamentul României, care sunt aleşi de oneşteni au luat poziţie, tardivă, vizavi de situaţia de la RAFO. Deputat PSD de Bacău, Miron Smarandache, a adresat o interpelare ministrului Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, în care solicită lămuriri şi cu privire la „instrumentul de control aflat la dispoziţia statului pentru a preveni în viitor asemenea conjuncturi economice nefericite”.
RAFO se vinde la fie vechi
În luna februarie, firma Petrochemical Holding din Viena, acţionarul majoritar al societăţii RAFO, a decis să vândă rafinăria la fier vechi. „Datorită situaţiei financiare a RAFO, îl împuternicesc pe directorul general RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor şi utilajelor aferente ale companiei”, se arata la acea vreme într-un comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti. Sumele obţinute din vânzarea instalaţiilor vor fi folosite pentru finanţarea activităţii curente, plata obligaţiilor de mediu şi întreţinea infrastructurii existente în vederea dezvoltării pe terenurile rafinăriei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice. „Preţul de vânzare a activelor şi a utilajelor se va stabili în baza preţurilor utilajelor pe piaţa second-hand (utilaje folosite), dar nu poate fi mai mic decât preţul fierului vechi pe piaţa locală românească în ziua semnării contractelor de vânzare/cumpărare a utilajelor”, se mai arată în comunicat. Compania Prospecţiuni, acţionar minoritar la RAFO, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, va ataca în instanţă hotărârea AGA prin care s-a decis vânzarea la fier vechi a rafinăriei.
Sonia PAVELESCU
Petrochemical Holding deţine 96,51% din acţiunile RAFO, iar restul de 3,48% aparţine mai multor acţionari. Compania Petrochemical Holding a devenit, oficial, acţionar majoritar la societatea RAFO Oneşti în octombrie 2009.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau