Decizie istorică - cinematografele intră în proprietatea Primăriei!
Dimensiune font:
După ani de zile în care ignoranţa şi grupurile de interese au stăpânit cinematografele ieşene, acestea au fost trecute de instanţă în proprietatea Primăriei Iaşi. După legalizarea acestei mutări de patrimoniu, municipalitatea va prelua actualul personal RADEF Iaşi în propria organigramă, îi va evacua pe actualii cârciumari din spaţiile cinematografelor şi va încerca să refuncţionalizeze aceste săli. Intr-o primă instanţă, se propune ca Filarmonica Iaşi să se mute în incinta Cinematografului Victoria, la Cinema Dacia să funcţioneze o sală de film pentru copii iar la Republica o sală de film de artă.
Primăria Iaşi a obţinut la Curtea de Apel, acolo unde a depus acţiunea în contradictoriu cu Ministerul Culturii, câştig de cauză în ceea ce priveşte cinematografele din Iaşi care vor trece în administrarea municipalităţii. “În conformitate cu prevederile legii, aşa cum s-a speculat şi de către judecători, în baza documentelor puse la dispoziţie de către Primăria Iaşi, Curtea de Apel s-a pronunţat astfel încât cinematografele Victoria, Republica, Dacia şi Tineretului vor fi trecute în proprietatea municipiului Iaşi. Totodată, instanţa a dat ca sarcină Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) să semneze procesul verbal de predare a tuturor bunurilor imobile, clădire şi teren, precum şi a bunurilor mobile, respectiv dotările pe care le au cinematografele”, a declarat primarul interimar, Mihai Chirica. În ce priveşte Cinematograful Copou, în acest caz a rămas ca municipalitatea să aleagă o altă cale de atac, motivat de faptul că acea locaţie a fost vândută şi s-a făcut transferul către un alt proprietar. “Noi trebuie să ne ducem într-o altă formulă judecătorească, şi o vom face, pentru a obţine şi Cinematograful Copou”, a spus Mihai Chirica.
Cinematograful Victoria va fi transformart în filarmonică
După trecerea în proprietatea municipiului Iaşi a acestor cinematografe, primul lucru care se va face va fi preluarea actualului personal al RADEF, pentru ca aceşti ultimi angajaţi în slujba cinematografiei româneşti să se regăsească într-o structură de unde să-şi poată lua salariile. “Totodată, vrem ca aceste cinematografe să redevină funcţionale. Au nevoie de intervenţii din partea noastră pentru a le repara şi a le repune în funcţiune aşa cum ar fi trebuit să se întâmple până acum. De asemenea, ne gândim să le găsim şi alte funcţiuni care să acopere unele deficienţe pe care le avem în mediul cultural ieşean, cum ar fi Filarmonica Moldova din Iaşi. Prin urmare, Cinematograful Victoria, care are o sală de peste 900 de locuri şi este cel mai mare cinematograf din Regiunea de Nord – Est, îl putem gândi şi transforma într-o sală multifuncţională care poate găzdui şi spectacole de Filarmonică”, a spus edilul.
Cinema Republica, promotorul filmului de artă
Un alt gând al executivului este legat de Cinematograful Republica, care în ciuda arhitecturii şi dispunerii la kilometrul zero al Iaşului, este o ruină care poate fi reabilitată şi transformată într-un cinematograf dedicat filmului de artă. “Noi nu ne transformâm în Cinema City. Nu vrem să facem acelaşi lucru pe care îl face mediul comercial, ci vrem ca prin aceste cinematografe să putem promova filmul artistic, filmul care nu se regăseşte de obicei în cinematograful comercial. Cinema Republica va fi o rampă de lansare pentru cinematografia ieşenă, pentru şcoala de actori ieşeană, probabil şi pentru regizori, şi o formă de exprimare artistică şi pentru arta independentă”, a spus Mihai Chirica
Albă ca zăpada, scoasă din Cinema Dacia
“Dacia”, cel de-al cincilea cinematograf care va intra în patrimoniul Primăriei Iaşi, va fi smuls din mâinile demagogului, Daniel Oajdea, deputat trecut prin mai multe formaţiuni politice care şi-a însuşit de ani de zile acest obiectiv sub paravanul firmei “Albă ca zăpada, şi cu largul concurs al celui care a distrus infrastructura cinematografică românească, respectiv Marius Iuraşcu, directorul general al RADEF. “L-am avut intervenient accesoriu, alături de RADEF, pe SC Alba ca Zapada SRL. Numai albă şi zăpadă nu e treaba la Cinema Dacia. După finalizarea procesului, după ce obţinem hotărârea definitvă şi irevocabilă, redăm cinematograful Dacia ieşenilor, in sensul ca acolo este o sală de spectacole pentur copii. Acel cinematograf a fost gândit ca cinematograf pentru copii şi aşa trebuie să rămână. Are o sală generoasă, de peste 250 de locuri iar alături de Teatrul Luceafărul şi Palatul Copiilor va fi a treia instituţie dedicată copiilor”, a mai spus Mihai Chirica. După preluarea în proprietate a acestor cinematografe, se va intra în Consiliul Local cu un proiect prin care să se aloce sume de bani din fondul de rezervă pentru proiectarea şi modernizarea lor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau