Defrişările din Moldova au ajuns în presa internaţională
Dimensiune font:
Zona împădurită a judeţului Bacău a atras foarte multe persoane dornice să facă investiţii * după anul 2000, Valea Trotuşului şi a Tazlăului s-au umplut de gatere care au tocat mii de hectare de teren forestier * defrişările făcute la foc automat au făcut ca inundaţiile din ultimii ani să aibă efecte devastatoare * afacerile cu lemn i-au atras la Comăneşti şi pe austriecii de la Schweighofer Holzindustrie România, de al căror nume se leagă cel mai recent scandal legat de achiziţionarea de lemn tăiat ilegal * austriecii au patru fabrici de cherestea în România, dintre care trei în Regiunea de Nord-Est
Potrivit unui raport al organizaţiei Environmental Investigation Agency (EIA), prezentat de www.romaniacurata.ro, compania austriacă Schweighofer Holzindustrie România a încurajat preluările de lemn defrişat fără autorizaţie. Reprezentanţii asociaţiei au realizat o anchetă în care s-au prezentat drept investitori străini care au câştigat drepturile de punere în valoare a unei cantităţi de lemn din pădurile unei asociaţii de proprietari din România. Ei au discutat cu reprezentanţii companiei austriece şi au insistat pe intenţia de a tăia mai mult decât este permis în contract şi au cerut companiei asigurări că le va cumpăra lemnul ilegal. În replică, oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul şi au arătat că oferă şi bonusuri pentru cantităţile suplimentare de lemn tăiat ilegal.
Alexander von Bismarck, director executiv al EIA SUA, a spus în cadrul unei conferinţe de presă derulate la Bucureşti că organizaţia pe care o conduce combate crimele de mediu, precum comerţul cu specii pe cale de dispariţie sau cu lemn tăiat ilegal şi cu derivatele din acesta. În opinia sa, pentru a combate fenomenul defrişărilor ilegale, trebuie urmărită cererea de lemn şi de unde vin banii care aduc corupţie.
Afaceri groase la Comăneşti
Publicarea investigaţiei şi filmărilor cu reprezentanţii companiei austriece Schweighofer Holzindustrie survine în contextul discuţiilor care au loc în Parlament în legătură cu noul Cod Silvic, retrimis Legislativului de preşedintele Klaus Iohannis pe 23 martie.
În Bacău, compania austriacă deţine Combinatul de prelucrare a lemnului de la Comăneşti, pe care l-a preluat în 2010. Investitorii au extins fabrica la o capacitate actuală de producţie de 35.000 mc de panel/an (cea mai mare din lume într-o singură unitate de producţie). Investiţia este inclusă şi în Strategia de dezvoltare a judeţului Bacău, unde se arată că economia micului oraş de munte, care are 20.000 de locuitori, depinde şi de investiţia austriacă după ce mineritul s-a închis. Fabrica are 800 de angajaţi. „Investiţia realizată de grupul Schweighofer a determinat apariţia multor firme cu acelaşi profil de activitate, dar şi în micro-regiunea Valea Trotuşului”, se arată în Strategia de dezvoltare a judeţului.
Haysam a tocat codrii Trotuşului şi Tazlăului
În 2005, pe văile râurilor Trotuş şi Tazlău a fost jale. Ploile torenţiale au dus la inundaţii cu efecte dezastruoase asupra gospodăriilor. Ce nu au rupt furtunile au tăiat oamenii angajaţi la gaterele patronate, pe atunci, de sirianul Omar Hayssam (care a avut o fabrică la Bereşti-Tazlău) şi Dumitru Sechelariu (fost primar al Bacăului). În afacere s-a vehiculat şi numele lui Viorel Hrebenciuc, care apare din nou şi în dosarul retrocedărilor ilegale pentru care a fost trimis în judecată în acest an. Miza celebrului dosar al retrocedărilor ilegale au fost cele 43.000 hectare de pădure revendicate de prinţul Gheorghe Paltin Sturdza în zona Comăneşti şi pe care Hrebenciuc şi alţii l-ar fi ajutat să le obţină.
Jaful din păduri a determinat şi primele proteste majore din mandatul lui Klaus Iohannis. În 14 localităţi din ţară şi în alte patru din Diaspora s-au anunţat mitinguri pentru salvarea codrilor. Manifestaţiile vor avea loc sâmbătă, 9 mai.
Retrocedarea pădurii din dosarul lui Hrebenciuc a fost blocată
Ionuţ ŞERBAN
Compania austriacă Schweighofer Holzindustrie are 4 fabrici în România – la Rădăuţi şi Siret (judeţul Suceava), alta la Sebeş şi una la Comăneşti (Bacău). În acest an intenţionează să deschidă o fabrică de cherestea la Reci (judeţul Covasna), investiţiile totale cifrându-se la 150 milioane euro.
Presa şi opinia publică din Germania sunt foarte sensibile la subiectele legate de exploatarea resurselor naturale care provoacă distrugeri mediului. Cum pe piaţa din Germania ajung şi bunuri care folosesc materie primă sau chiar au fost produse de compania Schweighofer, scandalul declanşat în România a ajuns şi în Der Spiegel, cea mai prestigioasă revistă quality din Germania.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau