Denunţ calomnios împotriva procurorului Eva
Dimensiune font:
Magistraţii Judecătoriei Iaşi au decis că procurorul ieşean Emilian Eva, anchetat şi într-un dosar de corupţie, a fost denunţat calomnios * Tatiana Clapon, care s-a plâns că a fost bruscată de el, a fost condamnată la un an şi şase luni de închisoare, cu suspendare
Magistraţii Judecătoriei Iaşi au pus punct războiului dintre nevasta unui afacerist dubios şi un procuror cu bube penale. Tatiana Clapon, soţia lui Gheorghe Clapon, a fost trimisă în judecată pentru denunţarea calomnioasă a lui Emilian Eva, ex-procuror DNA, aflat acum în vizorul colegilor.
Istoria a început în octombrie 2011, când Eva îl ancheta pe Gheorghe Clapon. Tatiana s-a plâns că procurorul ar fi făcut-o „proastă”, ar fi înjurat-o şi i-ar fi cerut să-şi „dea în gât” soţul. Femeia a reclamat şi un al doilea incident. „Iritat de insistenţele inculpatei referitoare la soluţionarea unei cereri, Eva Emilian ar fi înjurat-o şi ar fi agresat-o, împingând-o în afara sediului. Ca urmare, inculpata s-ar fi împiedicat”, se arată în rechizitoriu. Căderea s-ar fi soldat cu o fractură la mână. Ca să-şi dovedească povestea, Tatiana a adus doi martori – pe Alexandru Onofrei şi Liliana Şuţă.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au vorbit cu jandarmii care păzesc sediul DNA Iaşi, dar şi cu poliţiştii care lucrează în dosarele anticorupţie. Aceştia au infirmat varianta femeii, iar filmările camerei video de la DNA fuseseră deja suprascrise. Procurorul a negat existenţa unui incident violent: „Nu am avut o discuţie în contradictoriu, n-am împins-o sau agresat-o în vreun alt fel de Clapon Tatiana şi nu cunosc circumstanţele în care aceasta a suferit leziunile”. În aceste condiţii, PICCJ a decis neînceperea urmăririi penale, pe motive că faptele nu există.
S-a întors roata pentru amândoi
Tatiana Clapon a devenit astfel, din acuzator, acuzat. Martorii aduşi de ea au fost luaţi şi ei la întrebări. Pe baza interceptărilor telefonice, anchetatorii au concluzionat că, în dimineaţa respectivă, Onofrei nu era în apropierea DNA, aşa cum spusese. „Declaraţiile olografe ale celor doi martori, redactate de aceştia în biroul procurorului, înainte de audierea propriu-zisă, fără a avea posibilitatea să se influenţeze reciproc, urmăresc un tipar evident prestabilit”, se mai spune în rechizitoriu.
Acum, magistraţii Judecătoriei au condamnat-o pe Clapon la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Onofrei şi Şuţă s-au ales cu câte un an cu suspendare. În plus, Clapon îi va plăti lui Eva daune morale de 5.000 de lei. Toţi pot face însă apel.
Interesant este că şi pentru Eva s-a întors între timp roata, dar în alt dosar. El este anchetat pentru operaţiuni ilegale cu tablouri. Potrivit DNA, în intervalul noiembrie 2014 - iunie 2015, Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea a peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu aşa ceva. În mai-iunie 2014, mai spun procurorii, când o rudă era internată în spital, el a cerut unui medic să depună toate diligenţele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”. I-a clasat dosarul lui Dan Tesloianu, apoi a făcut afaceri ilegale cu tablouri şi a trecut date false în declaraţia de avere. Acum, Eva este în arest la domiciliu. Cristina CZELLER
* * *
Dosare cu greutate pentru afaceristul Gheorghe Clapon
Gheorghe Clapon a fost trimis în judecată în două dosare. Primul viza ţepe de 1,2 milioane de euro date unor firme din Bucureşti şi Germania, la încheierea unor contracte de intermediere pentru utilaje. În al doilea dosar, DNA i-a luat acuzat pe Constantin Corduneanu, Vasile Călin, Gheorghe Rusu, Silviu Gâtlanm Gheorghe Clapon şi Tiberiu Cristodorescu că ar fi primit 40.000 euro de la o traficantă de persoane, promiţându-i că-i vor pune o pilă la judecătorii Curţii de Apel Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau