Denunţător în dosarul CET, condamnat pentru înşelăciune
Dimensiune font:
Controversatul om de afaceri Onorică Palade, denunţător în dosarul de mită în care au fost trimişi în judecată Gabriela Mazilu, fost director economic la CET Bacău, şi soţul acesteia, Ovidiu Mazilu, a fost condamnat, de Tribunalul Bacău, la 5 ani închisoare, în condiţii de detenţie, pentru infracţiuni de înşelăciune în formă continuată, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată
Pedeapsa lui Onorică Palade a rezultat după ce instanţa a anulat suspendarea executării unei alte pedepse de 3 ani închisoare, pe care Palade o primise, în 2007, de la Tribunalul Bucureşti, rămasă definitivă în 2009.
Povestea unor afaceri dubioase
Afaceristul a fost trimis în judecată, în anul 2014, alături de alţi inculpaţi, într-un dosar de înşelăciune în contracte, în forma continuată, cu consecinţe deosebit de grave. În perioada martie-iunie 2009, spun procurorii, inculpaţii au indus în eroare mai multe societăţi de leasing cu ocazia încheierii şi executării unor contracte, având ca obiect utilaje marca XCMG (încărcătoare frontale) şi JCB (autogreder), utilaje care în realitate nu au existat, al căror preţ fusese deja plătit de proprietar furnizorului extern sau care nu corespundeau specificaţiilor tehnice. Prejudiciul adus firmelor de leasing este de 6,8 milioane lei şi 783.683,72 euro.
Citeşte şi Record de olimpici
Elevă calificată la patru olimpiade naţionale
Condamnări grele
Cea mai grea condamnare a primit-o Horia Gurău, pentru aceleaşi infracţiuni, dar cu un număr impresionant de fapte. Pedeapsa a ajuns la 14 ani de închisoare, după ce au fost adăugate şi condamnările anterioare – 7 ani, în 2013, alţi 7 ani, în 2014, şi 2 ani închisoare, în 2015, pedepse rămase definitive la Curtea de Apel Bacău. Practic, la pedeapsa principală data de Tribunal, de 5 ani închisoare, s-a adăugat un spor de 9 ani închisoare. O pedeapsă mare, de 9 ani, 6 luni şi 2 zile, a primit şi Eugen Groapă, după contopirea unor pedepse mai vechi. Alţi trei inculpaţi au primit condamnări cu executare, între 4 şi 6 ani, şi doar pentru un complice al grupării s-a dispus suspendarea pedepsei de 3 ani închisoare.
Milioane de lei confiscate de la inculpaţi
Instanta a dispus confiscarea de la inculpaţi a sumei totale de 6 milioane lei, din care 1,5 milioane de la Horia Gurău şi 2,3 milioane de la Onorica Palade.
Numele lui Onorică Palade, fost poliţist moineştean, retras din activitate în urma unui scandal de corupţie, este legat de numeroase plângeri penale şi anchete, fiind acuzat, în mai multe dosare, de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals şi nerespectarea normelor bancare, evaziune fiscală. Palade a executat, în 2006, o condamnare de 3 ani cu executare. El apare şi ca denunţător în dosarul de mită în care au fost trimişi în judecata Gabriela Mazilu, fost director economic la CET Bacău, şi soţul acesteia, Ovidiu Mazilu. Conform rechizitoriului, „de la începutul anului 2010, Gabriela Mazilu, în calitatea pe care o avea la CET, a pretins de la Onorică Palade, administrator al SC L&DL International SRL Moineşti, un procent de 5 la sută din valoarea unui contract de furnizare şi transport cărbune energetic, în valoare totală de 12.705.000 lei, fără TVA, încheiat între cele două societăţi”.
Clara DIMA
Prejudiciul adus firmelor de leasing este de 6,8 milioane lei şi 783.683,72 euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau