Dezvoltarea Universităţii Suceava este blocată
Dimensiune font:
În exerciţiul bugetar 2014-2020, universităţile centrate pe educaţie ar putea să nu poată accesa fonduri europene pentru cercetare şi dezvoltare * în mandatul de la Educaţie a lui Daniel Funeriu s-a aprobat o clasificare a unităţilor de învăţământ superior care discriminează universităţile mai mici
Chiar dacă nu mai conduce Ministerul Educaţiei, continuă să le pună beţe-n roate universităţilor mici din România. Este vorba despre fostul ministru Daniel Funeriu, a cărui iniţiativă de a clasifica instituţiile de învăţământ superior a stârnit mari discuţii. Acum, clasificarea făcută în mandatul acestuia renaşte într-un ghid al solicitantului, care le interzice instituţiilor centrate pe educaţie, aşa cum este şi Universitatea „Ştefan cel Mare”, să acceseze fonduri europene pentru infrastructura de cercetare.
Clasificarea a fost făcută în 2011 în baza unor criterii care nu au fost date publicităţii nici până în ziua de astăzi. În topul lui Funeriu, instituţia academică din Suceava figura la coada listei. Topul făcut din pix a afectat finanţarea universităţii, motiv pentru care conducerea instituţiei academice a dat ministerul în judecată şi câştigat la prima instanţă.
În anul 2013, când s-au împlinit 50 de ani de învăţământ superior la Suceava, ministrul Educaţiei de atunci, Remus Pricopie, a felicitat conducerea USV pentru că a avut curajul să conteste public abuzul din mandatul lui Funeriu. Au urmat aproape doi ani de linişte, în care nimeni nu a mai adus în discuţie clasamentul îndoielnic făcut în 2011.
Discriminare până la capăt
În 2015, clasamentul renaşte într-un ghid al solicitantului pentru accesarea de fonduri europene. Este vorba despre draftul pentru axa „Mari infrastructuri de cercetare şi dezvoltare. Proiecte de investiţii pentru instituţii publice / universităţi”, exerciţiul bugetar 2014-2020. În draft există o clauză care le interzice universităţilor centrate pe educaţie să depună proiecte pentru dezvoltare şi cercetare. Conducerea USV consideră că această clauză restrictivă este discriminatorie. „Am citit cu stupoare un draft al ghidului solicitantul în care este precizată această restricţie extrem de dură, în care universităţile clasificate, din pixul ministrului Daniel Funeriu, în categoria celor centrate pe educaţie nu au voie să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de cercetare. Este foarte grav”, ne-a declarat prof. univ. dr. Valentin Popa, rectorul USV. El ne-a explicat că până şi Daniel Funeriu a recunoscut că şi-n universităţile centrate pe educaţie există domenii de excelenţă. „Dovada este că a atribuit locuri la doctorat diferitelor domenii situate în vârful ierarhiei. şi Suceava a primit locuri la doctorat”, a spus rectorul.
Valentin Popa ne-a spus că a avut permanent proiecte în derulare începând cu 1998, dar niciodată nu a întâlnit o clauză abuzivă, care să interzică intrarea în competiţie. „Nu ai voie să concurezi cu un proiect. Nu contează dacă domeniul de cercetare este bun, dacă ideile tale sunt bune, ci doar faptul că o persoană care a deţinut puterea şi pixul a decis că (universitatea – n.r.) este centrată pe educaţie. Aparent pe veci”, a mai spus Popa.
Gafa poate fi corectată
Din fericire, draftul pentru ghidul solicitantului poate fi modificat, pentru că încă se află în dezbatere. De altfel, rectorul a transmis o scrisoare Ministerului Educaţiei în acest sens. Mai mult, parlamentarii de Suceava, Alexandru Băişanu şi Ovidiu Donţu au declarat că vor studia problema şi vor căuta soluţii legale. Dacă ghidul solicitantului va fi publicat în forma actuala dezvoltarea universităţii Ştefan cel Mare va fi blocată.
Oana ŞLEMCO
„Un document administrativ pur şi simplu discriminează universităţile şi interzice accesul la finanţare. Sper că este doar o scăpare şi vor corecta decidenţii noştri acest lucru” – prof. univ. dr. Valentin Popa, rectorul Universităţii Suceava
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau