Dinastia familei Ţurcanu
Dimensiune font:
Florin Ţurcanu a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL dar locul său ar putea fi luat de fratele acestuia, Mihai Ţurcanu * acest lucru creează tensiuni în partid
La mijlocul săptămânii, Mihai Ţurcanu a depus jurământul în funcţia de europarlamentar, fiind primul botoşănean care ocupă această funcţie, iar la sfârşitul săptămânii 90% dintre colegii de partid au semnat că îl vor preşedinte peste filială în locul fratelui său, Florin Ţurcanu. „Eu v-am spus încă de când am pierdut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean că mă voi retrage şi din viaţa politică. Nu mi-am dat demisia, dar îmi voi da demisia la Bucureşti, cu prima ocazie când va avea loc şedinţa politică a PNL. Eu voi merge la Bucureşti cu demisia mea şi cu semnăturile a peste 90% din cei 137 de membri ai Delegaţiei Permanente a PNL Botoşani care îl vor preşedinte pe Mihai Ţurcanu, proaspătul europarlamentar. Dacă Mihai nu ar fi ajuns europarlamentar îl propuneam preşedinte pe domnul senator Viorel Grigoraş”, a declarat Florin Ţurcanu.
Parcursul lui Florin Ţurcanu
Florin Țurcanu a devenit președinte al PNL în 2009, când partidul era în opoziție. Sub conducerea sa, PNL a obținut președinția Consiliului Județean (CJ), nu mai puțin de patru posturi de parlamentari, vicepreședinte al CJ și viceprimar al municipiului reședință de județ, directori de deconcentrate, funcții la nivel central în instituții precum Protecția Consumatorului și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Țurcanu a beneficiat din plin de susținerea lui Crin Antonescu în perioada în care acesta conducea PNL, apoi la Botoșani și-a manifestat susținerea pentru Florin Țurcanu inclusiv Klaus Iohannis.
Revoltă printre liberali
Anunţul lui Florin Ţurcanu, preşedintele PNL Botoşani, că va demisiona din funcţia de lider al partidului şi că în locul lui îl propune pe fratele său, Mihai Ţurcanu, a stârnit revoltă în rândul unor liberali. Primul nume greu care a avut o reacţie publică ostilă acestei încercări de transfer de putere a şefiei PNL în „dinastia” Ţurcanu este Ionică Nechifor. „Îmi exprim nemulţumirea privind procedura care a dus la retragerea lui Florin Ţurcanu şi încercarea de a instala pe fratele devenit recent europarlamentar printr-o conjunctură. Este total în afara principiilor liberale, cred că este unicat în România şi nu ştiu pentru a câta oară Familia Ţurcanu se face de ruşine şi odată cu ea Botoşaniul. Recunosc, este şi vina mea, am crezut la un moment dat că împreună putem face lucruri frumoase pentru Botoşani. Gândurile ascunse ale acestora şi minciuna afişată la vedere au păcălit alegătorii şi pe mine personal. Jenant!”,a declarat Nechifor. El a fost unul dintre apropiaţii lui Florin Ţurcanu, dar şi primul care a avut curajul să i se opună încă de la începutul lui 2014, motiv pentru care a riscat excluderea din partid în prima parte a anului trecut.
Nechifor, dar şi Gheorghe Sorescu, preşedintele interimar al CJ Botoşani şi prim-vicepreşedinte al PNL Botoşani, fac parte din numele grele care nu au fost convocaţi la delegaţia partidului în care 90% din membri au semnat pentru susţinerea lui Mihai Ţurcanu. Tabăra revoltaţilor cuprinde mai mulţi membri de la organizaţia municipală a partidului care au anunţat că vor avea ieşiri publice pe această temă în cursul acestei
săptămâni.
Reacţia PNL
Într-un comunicat de presă, conducerea PNL Botoşani, prin purtătorul de cuvânt, senatorul Viorel Grigoraş, transmitea membrilor să nu mai facă declaraţii împotriva partidului, făcând referire la ieşirea lui Nechifor. „De altfel, suntem în măsură să precizăm că, la începutul săptămânii viitoare, cu acordul scris a peste 90% dintre membrii Delegației Permanente, va fi transmisă la București o informare oficială în ceea ce privește susținerea pentru viitorul lider al Organizației. Aceștia au luat act de ceva vreme despre intenția co-președintelui Florin Țurcanu de a demisiona din fruntea filialei, arătându-și sprijinul pentru cel care, la momentul actual, deține cea mai înaltă funcție în județ, și anume europarlamentarul Mihai Țurcanu. În aceste condiții, cerem public să se renunțe la declarațiile publice făcute împotriva partidului, deoarece acestea nu sunt onorante, din contră, aduc prejudicii de imagine unui partid care, în momentul de față, se află într-un amplu proces de reformare”, se precizează în comunicat.
Deputatul Şoptică a trecut şi el de partea lui Mihai Ţurcanu
Tabăra liberalilor revoltaţi pe familia Ţurcanu a primit o lovitură dură în ultima zi a săptămânii trecute. Până duminică, din cei patru parlamentari ai PNL doar deputatul Costel Şoptică nu îşi manifestase public susţinerea faţă de o posibilă preluare a conducerii partidului de către Mihai Ţurcanu. Totul s-a clarificat printr-un nou comunicat de presă. „Dată fiind intenția actualului co-președinte de a se retrage, în urma consultărilor avute cu colegii de partid, în calitate de parlamentar și lider în cadrul BPJ, susțin candidatura lui Mihai Țurcanu în fruntea PNL Botoșani ca fiind cea mai bună. Motivul este unul bine fundamentat și stă la baza tuturor acțiunilor mele politice din interiorul PNL. Binele partidului, nevoia de stabilitate în interiorul organizației și coerența noastră politică sunt obiective care nu pot deveni secundare în detrimentul unor orgolii personale. În perspectiva viitoarelor alegeri, voi face parte din echipa lui Mihai Țurcanu pentru că sunt convins că predarea de ștafetă și asumarea de obiective politice pentru perioada următoare sunt obligatorii”, susţine Costel Şoptică.
Florin Ţurcanu nu mai vrea funcţii în administrație
Alina CALINIUC
„Dacă eu îl susțin pe fratele meu la șefia PNL nu înseamnă că eu voi conduce partidul. Mie nu îmi mai trebuie! Eu m-am întors la muncă în privat, acolo de unde am venit. Fratele meu va conduce partidul și dacă va vrea să îi dau un sfat îl va primi, dar în rest nu voi mai avea treabă cu politica” - Florin Țurcanu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau