Discuţii politice în jurul unui proiect păgubos la Suceava
Dimensiune font:
Zeci de primării din judeţul Suceava au rămas fără bani pentru dezvoltare după ce au trebuit să achite rate la proiectul „Utilităţi şi Mediu” * administraţiile locale au plătit bani grei, deşi nu au beneficiat deloc de pe urma proiectului * şeful judeţului cere Guvernului să se implice
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Ioan Cătălin Nechifor, îi cere Guvernului să reanalizeze Hotărârea nr.1216/29.10 2009, semnată de fostul premier al României, Emil Boc, prin care au fost transferate gratuit conductele de gaz din cadrul proiectului „Utilităţi și Mediu la Standarde Europene” către Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale Transgaz SA. Potrivit Hotărârii de Guvern, Transgaz avea obligaţia să continue lucrările prevăzute în proiect, însă lucrul acesta nu s-a mai întâmplat. Rezoluţia a fost votată de toţi cei 171 de participanţi la şedinţa Consiliului Judeţean al PSD, care a avut loc sâmbătă, 26 septembrie, în sala de conferinţe a hotelului „Imperium” din municipiul Suceava.
Spovedania lui Gavril Mârza
Prezent la întâlnire, fostul preşedinte al CJ Suceava, deputatul Gavril Mârza a declarat că atunci când se vorbeşte de rău despre „Utilităţi şi Mediu” simte că toate privirile se îndreptă spre el, pentru că este iniţiatorul proiectului. Mârza a declarat că proiectul a fost gândit bine, dar a fost întârziat intenţionat din raţiuni politice. El a reamintit că-n 2006, când la guvernare se afla alianţa DA şi Gheorghe Flutur era ministru al Agriculturii, nu a reuşit să obţină avizul de la Guvern pentru ca ţevile să poată traversa fondul forestier. A obţinut avizul abia atunci când ministerul era condus de Decebal Traian Remeş. „Vă întreb, domnilor primari, dacă semnaţi un contract pentru execuţia unui pod şi vi se încheie mandatul sunteţi răspunzători şi după aia? Cine a venit după mine avea sarcina să continue lucrările pentru că Mârza nu a semnat contracte de credit şi execuţie în nume propriu, ci în numele instituţiei. Deci instituţia trebuia să continue proiectul, or cel care a venit a găsit cea mai uşoară soluţie: să transfere conductele la Transgaz”, a spus parlamentarul, făcând referire la senatorul Gheorghe Flutur, care a condus CJ Suceava în perioada 2008 -2012.
Guvernul să plătească ratele
Deputatul Mârza a declarat că împrumutul bancar prin care a fost executat proiectul este garantat de stat și că Guvernul ar trebui să plătească ratele celor 61 de primării, parte din proiect. Parlamentarul a precizat că a fost anchetat ani la rând din cauza acestui proiect și că în final procurorii au decis neînceperea urmării penale.
Proiectul avea ca scop înfiinţarea şi extinderea distribuţiei de gaze naturale, prin construirea a 380 de kilometri de conducte de transport de înaltă şi medie presiune, a 44 de staţii de reglare, măsurare şi predare, precum şi a cinci centrale termice. Investiţiile au fost realizate printr-un împrumut bancar garantat de Guvern. Chiar dacă banii împrumutaţi au fost cheltuiţi aproape în totalitate, conductele de alimentare nu au mai ajuns în majoritatea localităţilor din mediul rural. Acum toate primăriile plătesc rate uriaşe la credit, deşi în cele mai multe dintre administraţiile locale nici nu a ajuns ţeava de gaz.
Mai mult, centralele termice de la Câmpulung Moldovenesc şi de la Gura Humorului, care au fost construite prin proiect, nu au funcţionat nici măcar o zi deşi au fost inaugurate în 2011. Motivul? Până la finalizarea celor două investiţii, localnicii şi-au rezolvat problema încălzirii locuinţelor, cei mai mulţi punându-şi centrale proprii de apartament, iar sistemul centralizat de termoficare din cele două oraşe a rămas fără abonaţi.
Citeşte şi: Satul care nu a ieşit din Evul Mediu
Oana ȘLEMCO
„Suceava - Utilităţi şi Mediu la Standarde Europene” a început în anul 2004, la iniţiativa Consiliului Judeţean. În proiect au fost implicate 61 de localităţi din judeţ.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau