Dispar livezile Neamţului
Dimensiune font:
În ultimele două decenii, jumătate din terenurile cu pomi fructiferi au dispărut
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Neamţ, din suprafaţa de 3.442 ha livezi existente în 1991, au mai rămas 1.746 de ha. Specialiştii spun că fenomenul este normal, având în vedere retrocedările de terenuri şi îmbătrânirea livezilor. „Acestea au fost plantate la fostele IAS şi CAP, prin anii `60. După Revoluţie, livezile de la IAS au trecut la Agenţia Domeniile Statului, care le-a concesionat. Livezile de la CAP au fost retrocedate proprietarilor, care au avut teren pe amplasamentele respective. Mulţi au renunţat la ele, deoarece le-a trecut perioada de exploatare şi erau neproductive, livezile fiind transformate în păşuni, fâneţe etc.”, a spus ing. Mihai Cojoc, din cadrul DADR Neamţ. La nivelul judeţul mai sunt şi livezi plantate în anii `80, care încă mai produc, se menţin în parametrii fizici.
Multe livezi de măr şi prun
Livezile tinere care au intrat sau urmează să intre pe rod ocupă o suprafaţă de aproximativ 300 de hectare. Practic, livezile existente se află în diferite stadii de vârstă, dar tendinţa este de descreştere pentru că livezile bătrâne nu mai au potenţial iar proprietarii le desfiinţează. În judeţ se cultivă cam toate speciile de pomi fructiferi, ponderea fiind deţinută de măr şi prun, apoi cireş, vişin, păr.
Pomicultorii vor putea primi sprijin financiar pentru înfiinţarea de livezi. În noul Program Naţional de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 este alocată o suma de 220 de milioane de euro pentru modernizarea şi reconversia plantaţiilor pomicole. De asemenea, în cadrul acestui subprogram de pomicultură, sunt alocate 40 de milioane de euro pentru procesarea separată de celelalte procesări numai în pomicultură. În România, din 170.000 de hectare de livezi, aproximativ jumătate sunt în declin, îmbătrânite.
Centru modern de informare turistică la Piatra Neamţ
Ingrid CIOFOAIA
„Livezile înfiinţate în anii '60-'70, pe lângă faptul că nu mai sunt rentabile, au dăunători şi boli, care pot afecta livezile tinere” - ing. Mihai Cojoc, din cadrul DADR Neamţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau