Disponibilizări în învăţământul băcăuan
Dimensiune font:
Concedierile în timpul anului şcolar au aruncat în aer învăţământul * solicitarea a venit din partea inspectorului general şcolar, iar scandalul s-a extins şi în Consiliul Local Bacău
Directorii de şcoli au probleme la calcularea fondurilor pentru plata salariilor în funcţie de finanţarea per elev, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) a mai venit şi cu reduceri de personal în timpul anului şcolar. Măsura fără precedent a „aruncat în aer” nu doar sistemul de învăţământ, ci şi Consiliul Local (CL). „Săptămâna trecută la ISJ au fost chemaţi directorii de şcoli şi li s-a cerut să reducă personalul în timpul anului şcolar. Trebuie să purtăm un dialog cu inspectoratul pentru că şcolile sunt în administrarea Primăriei şi nu este posibil ca în timpul anului şcolar să faci reduceri de personal. Este o măsură fără precedent. Consiliile de administraţii care s-au întrunit în şcoli nu au fost de acord, iar noi CL-ul trebuie să venim în ajutorul lor”, a ridicat problema consilierul local Ilie Bîrzu (PNL). În replică, inspectorul general şcolar Theodora Şotcan susţine că reducerea de personal a fost o discuţie de principiu.
Vot „împotrivă” în consiliile de administraţie
De cealaltă parte, primarul interimar al municipiului Bacău, Vasile Tescaru, a solicitat aleşilor locali care sunt membri în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ să voteze împotriva disponibilizării personalului. „Acesta este singurul lucru pe care-l putem face”, a declarat Tescaru. Pentru a rezolva cumva problema subfinanţării instituţiilor de învăţământ prin cota unică per elev, unii consilieri locali au adus în faţa CL propunerile directorilor. „Directorii de şcoli s-au plâns şi de lipsa de fonduri. Ei au propus ca acea cotă de 50% care se varsă din închirieri ale spaţiilor din licee şi şcoli să nu se mai verse la primărie ci să constituie venituri proprii pentru a nu se mai apela la buzunarul elevilor sau a părinţilor”, a declarat consilierul local Ghiorghe Huluţă (PNL). Propunerea va fi discutată cu reprezentanţii Curţii de Conturi şi se va vedea dacă este viabilă.
„Putem face zeci de hotărâri de CL, dar atâta timp cât acea cotă defalcată per elev nu va creşte cu măcar 10% nu vor ajunge niciodată banii. Soluţia este mărirea valorii cotei per elev pentru că altfel totul este degeaba, doar vorbim”, a declarat viceprimarul Radu Ababei (PNL). De lipsa fondurilor pentru salarii sunt afectate cel mai mult instituţiile de învăţământ cu elevi puţini sau cele la care sunt încadrate cadre didactice cu toate gradele luate, gradaţii de merit, vechime sau doctorate.
Sonia PAVELESCU
Citeşte si: Scarlatină ţinută „la secret”
„Deciziile aparţin strict consiliilor de administraţie din şcoli” - prof. Theodora Şotcan, inspectorul şcolar general ISJ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau