Dispute aprinse pe seama investiţiilor de la Golia
Dimensiune font:
În ultima şedinţă a Comitetului Consultativ de Dialog Civic, investiţiile în obiectivele religioase din judeţ au generat discuţii contradictorii între reprezentanţii administraţiilor locale
Anul acesta, s-a aprobat un buget de 13 milioane lei pentru etapa a doua de reabilitare a Mănăstirii Golia, proiect prevăzut pentru finalizare în iulie 2015. Însă valoarea totală a lucrărilor, în momentul în care se va trage linia finală, va fi de 25 milioane lei, o sumă prea mare pentru unii membri din Comitetului Consultativ de Dialog Civic din cadrul Prefecturii Iaşi.
În urma unei întâlniri cu reprezentanţii Primăriei Iaşi, la care a luat parte viceprimarul Mihai Chirica, o parte din membrii comitetului au cerut ca aceşti bani să fie investiţi mai bine spre segmentul comercial, şi mai puţin cel religios. „Eu nu sunt de acord cu o asemenea investiţie la Golia. Este o sumă mare de bani cu care s-ar putea face spaţii comerciale în zona Copoului ori Sărărie. Am putea avea un complex comercial în acea zonă, care nu arată bine. O astfel de investiţie ar dezvolta zona şi ar produce bani. Mai mult, s-a dat un spaţiu de parcare gratuit Mitropoliei, când ştim cu toţii că este cea mai bogată instituţie din stat”, a declarat Vasile Manolache, Preşedinte Uniunii Judeţene a Persoanelor Vârstnice Iaşi. În replică, viceprimarul Mihai Chirica a ţinut să arate importanţa monumentului Golia pentru turismul ieşean, desfiinţând totodată ideea investiţiilor comerciale în zona Copou. „În primul rând, noi nu avem spaţii în Copou care ar putea deservi unui complex, apoi terenul pe care investitorul vrea să construiască şi-l alege singur, nu îl impunem noi. Dacă aţi fost la Golia, aţi fi văzut cum arată stadiul lucrărilor acum şi profesionalismul cu care se lucrează la restaurarea picturii. Este un obiectiv important în pasul pentru a deveni capitală culturală europeană”, a spus Mihai Chirica.
Citeşte şi Promisiunile lui Adomniţei pentru Iaşi
Obiectivul general al proiectului de la Mănăstirea Golia este reabilitarea infrastructurii de turism cultural-istoric în vederea sprijinirii dezvoltării economice integrate a sectorului turistic şi a celor conexe în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Cu sprijinul fondurilor europene se vor realiza lucrări de conservare – restaurare pictură interioară, Iconostas şi Amvon şi iluminat arhitectural şi decorativ, refacerea şi amenajarea căilor de acces către obiectivul reabilitat, anume strada George Enescu, Strada Golia şi Stradela Armeană, punerea în valoare a zonei de protecţie a monumentului istoric prin amenajări peisagistice, precum şi reabilitarea utilităţilor anexe din zona de protecţie a monumentului istoric.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau