Distribuţia apelor minerale, la un „buton” distanţă
Dimensiune font:
* şefii administraţiei locale din Slănic Moldova vor relua discuţiile privind furnizarea apelor * Primăria a obţinut licenţa de exploatare a izvoarelor, însă echipamentul de distribuţie se află în clădirile fostului proprietar, societatea Flora SRL * pasul următor este amenajarea captărilor şi începerea exploatării apelor
După ce Primăria Slănic Moldova a obţinut licenţa de dare în administrare pentru exploatarea izvoarelor de apă minerală terapeutică din staţiune de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), primarul Gheorghe Baciu a organizat o conferinţă de presă în care a prezentat situaţia la zi. La discuţii au participat şi preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, deputatul Ionel Palăr, artistul plastic Alina Georgiana Teodorescu şi viceprimarul Benone Moraru. „Noi am semnat, practic, licenţa pentru resursele subsolului, reglementate de Legea minelor, care ne întăreşte autoritatea să putem acţiona asupra proprietarilor de teren”, a spus Gheorghe Baciu.
Accesul la izvoare nu mai poate fi oprit
În acest moment, administraţia locală are trei terenuri aferente izvoarelor, cumpărate la licitaţie, Perla Moldovei are două terenuri, iar societatea Flora două terenuri. „Flora mai are clădirile unde se află butoanele de distribuire a apelor. Tot pe 16 octombrie am făcut adresă către Flora, prin care le-am cerut accesul la izvoare, iar în această săptămână avem o întâlnire cu ei pe teren, să convenim suprafeţele şi minimul necesar”, a spus Gheorghe Baciu. Legea minelor obligă titularul de licenţă să aducă atingere minimă proprietăţii private. „Sper ca şi Flora să înţeleagă că nu mai pot opri accesul. Urmează ca în doi ani şi jumătate să facem efectiv explorarea apelor minerale, să amenajăm captările, să facem analizele fizico-chimice ale apelor, să facem documentaţia necesară exploatării apelor”, a completat primarul.
O preluare controversată
Primăria din Slănic Moldova a preluat, acum un an, trei dintre izvoare, prin licitaţie, proprietarul lor, societatea Flora, fiind în reorganizare judiciară, iar activele ei fiind scoase la vânzare. În staţiune sunt 11 izvoare, care în acest moment sunt oprite pentru că Flora cere o sumă mare de bani, circa 7.000 de euro lunar pentru repornirea lor. Semnarea documentelor pentru preluarea licenţei de dare în administrare pentru explorarea resurselor de apă minerală este considerată foarte important pentru localitate, pentru că ea s-a dezvoltat pe lângă această resursă naturală.
Licenţa de explorare a fost pierdută în luna mai 2016 de societatea Perla Moldovei. Şi Institutul de Balneologie a cerut preluarea licenţei, dar în aprilie 2017 Primăria a semnat o înţelegere cu Institutul şi ANRM, prin care s-a convenit ca ea să preia licenţa la toate izvoarele de apă minerală, mai puţin Izvorul 3 (pe care l-a dorit Institutul) şi gazul mofetic aferent. Pe 16 octombrie s-a semnat licenţa de administrare a izvoarelor. Licenţa de exploatare a izvoarelor se dă natural ca urmare a licenţei de explorare, fără alte condiţionări. „În acest moment izvoarele sunt oprite, pentru că Flora a cerut o sumă foarte mare de la noi, bani pe care primăria nu-i poate da. Însă acum suntem pe drumul cel bun şi în scurt timp izvoarele vor funcţiona. Flora este în reorganizare judiciară, iar noi negociem cu societatea care se ocupă de ea. Şi Primăria s-a înscris la masa credală a societăţii, dar are o cotă foarte mică, faţă de o bancă, de exemplu, care deţine 78%”, a mai afirmat primarul staţiunii.
Edilul a deschis şi o campanie de donaţii pentru refacerea zonei izvoarelor, în care până acum s-au adunat deja circa 60.000 de euro. „Am considerat că preluarea izvoarelor este o prioritate maximă. Ne dorim cât mai mulţi oameni de bine din
judeţ să vină alături de proiectul nostru, să susţinem financiar, dar şi cu idei, cu propuneri amenajarea izvoarelor. Deja avem, pe Programul Operaţional Regional, un proiect prin care ne propunem să modernizăm parcarea de la baraj, doar parcarea pentru că regimul juridic al căii de acces şi al terenurilor este încă incert”, a mai adăugat Gheorghe Baciu.
Florin CRĂCIUN
„Preluarea izvoarelor este o prioritate maximă” - primarul Gheorghe Baciu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau