DNA continuă seria decapitărilor la Consiliul Judeţean Iaşi
Dimensiune font:
Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Victor Chirilă a fost reţinut aseară pentru 24 de ore în dosarul „Albumul” * acesta urmează să fie prezentat Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual * Irina Mihaela Raţă – Hăpăleţ, consilier în cadrul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ Iaşi este acuzată de fals intelectual şi abuz în serviciu, fiind pusă sub control judiciar
Procurorii DNA au mai tăiat ieri, 23 noiembrie, două capete în scandalul de la Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi. A fost pusă în mişcare acţiunea penală şi reţinut pentru 24 ore fostul vicepreşedinte al instituţiei Victor Chirilă, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi la fals intelectual, în vreme ce Irina Mihaela Raţă Hăpăleţ, consilier în cadrul Direcţiei de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, a fost pusă sub control judiciar. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Cristian Adomniţei, preşedintele suspendat al CJ, Teodora Jinga, şefa Direcţiei de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, Carmen Irimescu, şefa Serviciului de Proiecte şi Parteneriate şi Letiţia Popa, patroana Laser Co. Scandalul a pornit de la achiziţia de servicii de tipărire a materialelor de promovare a judeţului Iaşi, contract adjudecat de SC Laser Co. „În 19 decembrie 2013, între Consiliul Judeţean laşi şi SC Laser Co a fost încheiat un proces verbal de predare-primire, în cuprinsul căruia s-a consemnat predarea, către autoritatea contractantă, a unui număr inferior de repere, faţă de cel prevăzut în contract, respectiv 11 din cele 16, nefiind predate şi primite albumele de prezentare, broşurile, DVD-urile cu filmul, machetele cu proiectul conceperii şi design-ului acestora. Reperele nepredate au valoare totală, conform contractului, de 213.005,71 lei”, au spus procurorii. Contractul cuprindea câte 1.000 de exemplare dintr-un catalog de prezentare a judeţului Iaşi editat în limbile română şi în engleză, broşuri bilingve, calendare de evenimente, mape de prezentare a judeţului laşi, 5.000 de hărţi turistice, 300 de magneţi, dar şi realizarea unui film de prezentare, furnizarea a 200 stick-uri USB, 2.000 de pixuri, 6.000 de sacoşe personalizate şi o prezentare în format PowerPoint a proiectelor judeţului. Însă, nu toate materialele au ajuns în magazia CJ Iaşi. „În luna decembrie 2014, inculpatul Chirilă Victor, având funcţia de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, deşi nu mai avea calitatea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, a ajutat persoanele care făceau parte din Comisia de recepţie să ateste, în mod nereal, că toate bunurile au fost primite, semnând în locul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi şi aprobând procesul verbal de recepţie cantitativă şi calitativă. Procesul verbal de recepţie a fost semnat şi de inculpata Raţă Hăpăleţ Irina Mihaela, în calitate de consilier in cadrul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi”, se arată în comunicatul DNA Iaşi.
Victor Chirilă: „Am semnat documentaţia de începere a proiectului”
Încă de la începutul anchetei, numele lui Victor Chirilă s-a aflat pe buzele tuturor, cu toate că acesta a fost extrem de relaxat pe toată perioada cercetărilor. În luna mai, anul acesta, Chirilă a fost contactat de redactorii cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, când a recunoscut că semnase o parte din documentaţia contractului cu Laser Co. „Vreau să transmit că procurorii nu caută persoanele care au semnat contractul, ci pe cei care au acţionat împotriva demersului acestuia. Da, eu am semnat documentaţia de începere a proiectului. Apoi, începând cu dispoziţia de numire a comisiei de recepţie şi documentele ulterioare nu au mai fost semnate de mine, ci de domnul Aivănoaiei şi de preşedintele CJ. Eu stau liniştit în privinţa anchetei”, spunea la acea vreme Victor Chirilă. În aceeaşi perioadă, acesta a organizat şi o conferinţă de presă în care a încercat să-şi demonstreze nevinovăţia şi să se disculpe de orice posibilă acuzaţie.
Prejudiciu de 400.000 lei la bugetul judeţului
Potrivit procurorilor, Irina Mihaela Raţă-Hăpăleţ, în calitate de consilier în cadrul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, a semnat, în calitate de membru al comisiei de recepţie, procesul verbal de recepţie cantitativă şi calitativă nr. 30/07.01.2014. Numai că această dată a fost falsă. Apoi, aceasta a semnat adresa prin care Direcţia Proiecte si Dezvoltare Durabilă – Serviciul Proiecte şi Parteneriate a înaintat Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Iaşi documentele privind plata facturii sumei de 334.800 lei, emisă de SC Laser Co SRL. „Cei doi inculpaţi, cunoscând faptul că o parte din bunurile respective nu fuseseră livrate, au urmărit ca SC Laser Co SRL să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri şi, totodată, să nu poată fi obligată la plata penalităţilor în cuantum de 0,1 % din contravaloarea serviciilor rămase de executat, pentru fiecare zi de întârziere, de la data scadenţei obligaţiilor asumate prin contract şi până la îndeplinirea efectivă a obligaţiilor, penalităţi care curgeau de drept. Aceste activităţi infracţionale au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în cuantum de 213.005,71 lei judeţului Iaşi, la care se adaugă contravaloarea penalităţilor, rezultând un prejudiciu total în cuantum de 391.955,20 lei, prin plata nelegală a sumei respective din bugetul unităţii administrativ teritoriale şi prin împiedicarea perceperii penalităţilor, precum şi obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru firma respectivă”, mai notează procurorii.
Numele lui Chirilă, şi în contractele penale cu pubele
Numele lui Victor Chirilă apare şi în contractele pentru care procurorii DNA Iaşi au descins săptămâna trecută la sediul CJ. De altfel, când avea funcţia de vicepreşedinte, Chirilă a primit în subordine Direcţia de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte şi Serviciul Investiţii. În dosarul de achiziţie a utilajelor şi pubelelor din cadrul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi”, în valoare de 42 milioane lei, din data de 29.06.2013, Victor Chirilă apare pe lista „persoanelor cu funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante, în ceea ce priveşte organizarea, derularea şi finalizare procedurii de atribuire care aprobă/semnează documente emise în legătură cu sau pentru procedura de atribuire”, alături de Cristian Adomniţei.
Vezi și Cifrele ameţitoare din spatele descinderii DNA la Consiliul Judeţean Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau