Educaţie printre scânduri
Dimensiune font:
Pentru 40 de copii din comuna Mădârjac, ieri nu a fost zi de sărbătoare * aceştia învaţă într-o şcoală veche din anii '50, care nu a mai văzut reparaţii de aproape 15 ani * deşi administraţia locală a încercat să facă lucrări de intervenţii, nu a primit aprobare din cauza structurii învechite * cei mici nu pot fi transportaţi în alte localităţi pentru că primăria nu are şofer pentru microbuzul şcolar
De Ziua Internaţională a Educaţiei, zeci de copii din satul Bojila, comuna Mădârjac, nu au simţit bucuria acestei sărbători. Condiţiile în care învaţă sunt dintre cele mai crude, iar autorităţile locale nu pot interveni cu lucrări din cauza structurii şubrede a clădirii. La această şcoală sunt înscrişi în jur de 40 de copii de grădiniţă şi clasele I-IV, însă mulţi dintre ei nu mai vin la şcoală cu zilele. Primarul comunei, Dan Ghebuţă, spune că a încercat să facă reparaţii la nivelul construcţiei, dar nu a primit aprobare de la Ministerul Dezvoltării. „La această şcoală este o situaţie mai dificilă. Am încercat să obţinem finanţare pentru reparaţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală însă, din cauză că a fost construită în anii '50, din chirpici, nu am primit aprobarea finanţării prin măsura 28. Singura soluţie este să construim o şcoală nouă în sat, iar în acest sens aşteptăm rezultatul unei expertize tehnice. Aici avem copii de grădiniţă şi clasele I-IV, însă pentru clasa a IV-a nu avem niciun copil”, a declarat Dan Ghebuţă. Edilul a mai precizat că şcoala din Bojila nu are autorizaţiile de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică şi nici de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Ultima intervenţie la structura acestei unităţi de învăţământ a fost în perioada 2000-2004. „Noi am vrea să-i transportăm în altă parte, însă nu avem şofer acreditat pentru microbuzul şcolar. Am avut o tentativă în trecut dar nu am găsit personal”, a mai adăugat edilul. Şi prefectul judeţului, Marian Grigoraş s-a arătat mâhnit de starea acestei şcoli, care nu este singulară.
268 de clădiri şcolare fără autorizaţie ISU
Lipsa şoferilor pentru microbuzele şcolare constituie o problemă pentru mai multe comune, la fel ca şi încălzirea pe perioada iernii. Potrivit ISJ Iaşi, luna trecută, un număr 32 de unităţi au realizat aprovizionarea cu combustibil în procente cuprinse între 50% şi 90 %, restul unităţilor având întreaga cantitate de combustibil necesar pentru perioada rece. Alte unităţi şcolare cu probleme grave de infrastructură sunt în comunele Hărmăneşti, Şipote, Dagâţa, Şcheia, Costeşti, Mirceşti, Focuri, Moşna, Ciorteşti, Costuleni, Deleni şi Vlădeni.
Acelaşi raport arată că 268 de clădiri şcolare pentru care este obligatorie autorizaţia de securitate la incendiu, aceasta nu a fost obţinută până luna trecută. Din acestea, pentru 25 clădiri a fost depusă solicitarea şi a fost respinsă în vederea remedierii deficienţelor din documentaţie, la 95 de clădiri trebuie întocmită documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, la 88 de clădiri trebuie finalizate lucrările de construcţie, la 59 de clădiri urmează să fie depusă documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu iar la o clădire a fost depusă solicitarea şi se află în curs de verificare la ISU.
Licitaţie nouă pentru drumul furat de la Ţibăneşti
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau