Eforturi pentru redeschiderea minei de la Grinţieş
Dimensiune font:
Zăcământul de uraniu din judeţul Neamţ este considerat a fi cel mai bogat din ţară * investiţia ar aduce bani frumoşi la bugetul local în urma taxelor şi impozitelor pe activitatea din minerit * galeria de la Grinţieş se află pe domeniul familiei Sturdza, care nu s-ar opune exploatării * în România mai există operaţională o singură mină de uraniu, la Crucea (judeţul Suceava)
Asocierea dintre Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) şi Compania Naţională a Uraniului SA (CNU) a organizat o procedură de achiziţie de servicii pentru elaborarea studiului tehnico-economic şi juridic privind reorganizarea sectorului de exploatare, prelucrare a minereului de uraniu şi producerea combustibilului nuclear. Termenul până la care operatorii economici interesaţi să participe la procedura de atribuire au putut transmite candidatura a fost sfârşitul lunii ianuarie. Procedura presupune parcurgerea a trei etape distincte: selecţia candidaţilor, negocierea propunerilor de oferte (tehnice şi financiare) şi evaluarea ofertelor finale. Scopul acestui studiu îl constituie identificarea unor variante de reorganizare a sectorului de exploatare, prelucrare a minereului de uraniu şi producerea combustibilului nuclear de tip CANDU şi recomandarea soluţiei optime care să conducă la funcţionarea sectorului în condiţii de competitivitate.
De ce este nevoie de uraniul de la Grinţieş
Potrivit CNU, singura exploatare de uraniu în funcţiune în ţară, cea de la Crucea, are rezerve de uraniu pentru o perioadă limitată la câţiva ani, iar cantităţile de concentrat pentru asigurarea necesarului de pulbere de dioxid de uraniu al SNN sunt completate din stocul preluat de la rezerva de stat. În acest sens, rezervele de minereu urmează să fie epuizate, în lipsa deschiderii de noi exploatări. CNU are în vedere deschiderea unei noi mine în judeţul Neamţ, precum şi realizarea unei noi linii de rafinare la Feldioara, în concordanţă cu standardele europene de mediu. Strategia CNU cuprinde „crearea unei noi societăţi prin integrarea, într-o primă etapă, a patrimoniului aferent sucursalei FCN cu patrimoniul aferent Sucursalei Feldioara din cadrul CNU şi aprovizionarea noii entităţi cu minereu de uraniu din resursele naţionale de uraniu aflate în exploatare, cât şi din cele rezultate prin procesarea haldelor de steril”. De asemenea, CNU mizează pe aprovizionarea din import, astfel încât să fie asigurat necesarul de minereu de uraniu pentru o perioadă de timp, respectiv până la deschiderea şi exploatarea noii mine din judeţul Neamţ. Această variantă ar permite „separarea activităţii de extracţie/import de minereu în cadrul fostei CNU şi a activităţilor de prelucrare minereu şi fabricare fascicule de combustibil nuclear în cadrul nou createi societăţi, mecanism care ar urma să funcţioneze ca atare până la deschiderea şi exploatarea noii mine din judeţul Neamţ”.
Banii ar putea veni până la sfârşitul anului
Primarul comunei Grinţieş, Vasile Alexandroaia, a discutat cu conducerea CNU însă, deocamdată, nu sunt noutăţi. „Nu există finanţare pentru investiţia de la mina Grinţieş. Nu este exclus ca până la sfârşitul anului, să se primească bani. Nu se ştie. Sunt aprobaţi toţi indicatorii tehnico-economici cu sumele aferente, însă totul s-a împotmolit la sursa de finanţare. CNU a solicitat un aviz de principiu de la APM, dar solicitarea a fost respinsă mai mult din motive organizatorice. În momentul în care s-au realizat studiile, terenul pe care se află mina aparţinea statului, iar acum aparţine domeniului Sturdza. Am discutat cu urmaşii familiei, ei nu se opun unei astfel de investiţii. Pentru investiţiile conexe, primăria pune la dispoziţie terenul necesar”, a explicat primarul comunei Grinţieş. Dorinţa locuitorilor şi a autorităţilor comunei de a se relua exploatarea zăcământului de uraniu e lesne de înţeles. Redeschiderea minei de la Grinţieş ar duce revigorarea activităţii economice în zonă. „Ar fi o investiţie benefică pentru comunitatea noastră, de fapt, pentru toată zona Valea Muntelui, în ceea ce priveşte locurile de muncă. Sunt asaltat de cereri din toate comunele limitrofe. Se preconizează că se vor crea în jur de 1.200 de locuri de muncă”, a spus primarul. Potrivit edilului, zăcământul de la Grinţieş este valoros şi ar putea fi exploatat cel puţin 20 de ani, plus încă 5 ani de ecologizare.
Cucuteni, cultura care atrage turiştii la Neamţ
Ingrid CIOFOAIA
Mina de uraniu de la Grinţieş a fost închisă în urmă cu 15 ani. Primele prospecţiuni au început în anii ’68 şi au durat până în 1999, când cele 29 de galerii ale minei au fost închise oficial. De-a lungul anilor, exploatarea uraniului s-a făcut la nivel foarte redus.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau