Elevi sacrificaţi în războiul politic
Dimensiune font:
60 de elevi din satul Feteşti învaţă carte în regim simultan pentru că Primăria Adâncata nu are un microbuz ca să-i transporte la şcoala din centrul comunei * într-o singură încăpere studiază în acelaşi timp copii de clasa a V-a şi elevi de clasa a VIII-a * cadrele didactice recunosc că fac cu greu faţă provocării, dar spun că nu au alternativă
Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, ne-a declarat că la şcoala din Feteşti învaţă în total 83 de copii, cu tot cu cei de grădiniţă. La clădirea veche au fost făcute îmbunătăţiri, are geamuri de termopan şi centrală termică, însă chiar şi aşa, orele de curs nu se desfăşoară în condiţii normale. Învăţătoarea Magda Honceriu ne-a explicat că predă simultan la trei clase, la cea pregătitoare şi la clasele a II-a şi a III-a. „Când predau la clasa a III-a le dau de lucru copiilor din clasa pregătitoare”, ne-a spus învăţătoarea, care a recunoscut că-i este greu şi că Facultatea nu a pregătit-o pentru a face faţă unor astfel de situaţii. „Eu spun că mă descurc bine pentru primul an”, a mai spus învăţătoarea.
Viorel Cucu a spus că situaţia este şi mai gravă în cazul elevilor de clasele V-VIII. „Vă daţi seama cât de greu îi este profesorului să predea şi cât de greu îi este să-i liniştească pe elevi. Diferenţa de vârstă este destul de mare”, a spus Viorel Cucu. Alesul local ne-a explicat că elevii şcolii din Feteşti nu sunt nici puţini, pentru a desfiinţa unitatea de învăţământ şi nici suficienţi pentru a înfiinţa clase cu predare în condiţii normale.
Doar promisiuni
Soluţia ar fi ca elevii din clasele V-VIII să fie transportaţi de la Feteşti la şcoala din centrul comunei Adâncata cu un microbuz şcolar. Distanţa dintre cele două localităţi este de şase kilometri şi nu poate fi parcursă pe jos. Este drept că măsura nu ar genera desfiinţarea învăţământului simultan la Feteşti, pentru că la cursuri ar rămâne elevii de şcoală primară, dar le-ar oferi copiilor din clasele V-VIII o şansă în plus la o educaţie în condiţii normale. „Am cerut un microbuz, ni s-a promis că-l primim anul trecut, dar nu l-am mai primit. Nu ne permitem să cumpărăm un astfel de mijloc de transport sau să contractăm serviciile unei firme de transport persoane. Dincolo de Feteşti, mai avem o problemă în satul Călugăreni, unde elevii din clasele V-VIII parcurg câte patru kilometri pe jos, ca să ajungă la şcoala din Adâncata. Microbuzul ar trebui să facă cel puţin şase curse/zi”, a mai spus Viorel Cucu.
Microbuze împărţite pe criterii politice
Cristina Teodorovici, inspector general adjunct în Inspectoratul şcolar Suceava, ne-a confirmat că primarul comunei Adâncata a solicitat, în mai multe rânduri, un microbuz şcolar.
De altfel, cu lipsa microbuzelor şcolare se confruntă foarte multe dintre primării. Ca să rezolve problema, anul trecut, Inspectoratul şcolar a făcut un necesar de 37 de microbuze, care a fost aprobat de Ministerul Dezvoltării. Cele 37 de mijloace de transport au fost împărţite în două loturi. Primele 18 microbuze au ajuns în Suceava în luna august a anului trecut. 15 dintre ele au fost parcate în curtea unor primarii conduse de primari PSD. Asta în contextul în care Consiliul Judeţean Suceava este condus de Cătălin Nechifor, membru PSD.
Deşi trebuia să ajungă în judeţ în decembrie 2014, cel de-al doilea lot de microbuze nu a mai ajuns nici în ziua de astăzi. 15 dintre cele 19 primarii aflate pe lista de aşteptare sunt conduse de primari PNL şi PDL. Viorel Cucu este membru PDL şi copiii din Feteşti se află alături de el pe lista de aşteptare pentru un microbuz şcolar.
O învăţătoare a construit o şcoală
Oana ŞLEMCO
La nivel de judeţ, aproape 3.500 de elevi clasele I - IV şi alţi 384 de clasele V-VIII învaţă în regim simultan. Elevii de şcoală primară sunt împărţiţi în 218 clasele şi cei de gimnaziu în 24 de clase. Există doar două şcoli în tot judeţul unde elevii de clasele V-VIII învaţă la un loc: Feteşti şi Comăneşti. În rest, elevii de clasa a VI-a învaţă la un loc cu cei de-a V-a, iar cei de-a VII-a cu elevii de-a VIII.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau