Elevii de aur ai Moldovei
Dimensiune font:
Tinerii vasluieni s-au întors cu premii importante de la fazele naţionale ale concursurilor şcolare * pasionaţi, serioşi şi muncitori, elevii au reuşit performanţa de a se situa pe locul I la nivel naţional la Olimpiada de Geografie, în vreme ce la Informatică au reuşit performanţa de a se clasa pe locul doi pe ţară, după echipa din Bucureşti * şi elevii ieşeni au obţinut rezultate remarcabile
Elevii vasluieni au obţinut premii importante la Olimpiada Naţională la disciplinele din aria curriculară Tehnologii, domeniul industrie textilă şi pielărie, organizată anul acesta la Bârlad, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Petru Rareş” şi Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza”. Bârlădencele Simona Ionela Burcă şi Oana Mădălina Dunăreanu, de la Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza”, au obţinut premiul al II-lea la Olimpiada Naţională pentru disciplinele din aria curriculară Tehnologii, domeniul industrie textilă şi pielărie.
„Mă bucur că a fost impecabil totul. Mulţumesc colegilor mei, organizatorii, care au făcut ca acest eveniment să fie la un nivel înalt. Felicit participanţii pentru efortul depus. Consider că a fost o olimpiadă bine organizată şi cu rezultate deosebite”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.
Pe podium la Informatică
Aceasta a ţinut să-i felicite pe toţi olimpicii vasluieni care au obţinut rezultate deosebite anul acesta. Liceenii vasluieni s-au întors cu opt medalii, dintre care două de aur, de la Olimpiada Naţională de Informatică. Performerul ediţiei din acest an este Andrei Chiriac, de la Liceul „Ştefan Procopiu”, pregătit de profesorii Dan Pracsiu, Andrei Grigorean şi Carmen Bărdiţă. El s-a clasat pe locul doi la clasa a XI-a, obţinând medalia de aur. Aur a obţinut şi Cătălin Iulian Ciocan, elev în clasa a X-a la Liceul „Emil Racoviţă”, îndrumat de Dan Pracsiu. „Îmi doream de doi ani să ajung în lotul naţional şi am fost dezamăgit când trei colegi de-ai mei au reuşit şi eu nu, aşa că am muncit mai mult anul acesta şi am fost mai concentrat şi mai relaxat. Voiam să fiu în top, dar nu mă aşteptam chiar la locul al doilea. Sper să mă descurc onorabil în taberele de pregătire ale lotului naţional şi voi încerca să mă calific la o olimpiadă internaţională, pentru că ar fi o experienţă de viaţă frumoasă”, a declarat Andrei Chiriac pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“.
Premii importante la Limbi romanice
După succesele repurtate în anii trecuţi la Olimpiada naţională de limba engleză, şi anul acesta, cei patru reprezentanţi ai judeţului Vaslui au reuşit o performanţă notabilă, obţinând mult-râvnitul Premiu I. Eleva Mona Ilinca Miroşanu, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu” din Bârlad, pregătită de profesor Liliana Bahnă, a obţinut Premiul I la clasa a XI-a.
Echipa olimpică a judeţului Vaslui a revenit victorioasă de la etapa naţională a Olimpiadei de limbi romanice – franceză, spaniolă, italiană – care s-a desfăşurat anul acesta la Piatra-Neamţ, între 18 şi 22 aprilie.
Şi anul acesta, judeţul a primit importante premii, rezultate în urma întâlnirii unor elevi talentaţi cu profesori dăruiţi cu har şi tenacitate, care au ştiut să-şi conjuge eforturile, obţinând confirmări spectaculoase ale valorii lor. Astfel, Premiul I la limba franceză – clasa a IX-a (categoria de predare „normal” - 2 ore săptămânal) – una din secţiunile cele mai grele ale concursului, cu mulţi participanţi foarte bine pregătiţi a fost dominată de spiritul francofon al Ioanei-Adelina Ralea (Colegiul Naţional “Cuza Vodă” Huşi), pregătită cu tact şi precizie de doamna Elena Talaşman. De asemenea, Premiul I a fost obţinut şi la limba italiană (categoria „normal”), de Roberta Nechita (Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui), a cărei profesoară este Mirela Fighiuc.
Rezultate deosebite
Alte rezultate deosebite obţinute la această ediţie, sunt premiul al II-lea la limba italiană – Simion Larisa (clasa a IX-a, bilingv), de Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, pregătită de prof. Mirela Fighiuc; premiul al II-lea la limba spaniolă – Dragoş Andrei Patrichi (clasa a XI-a, normal), Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” Vaslui, pregătit de prof. Gabriela Tofan; premiul al II-lea la limba spaniolă – Alex Iulian Butnaru (clasa a XI-a, normal), Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui, profesor Bogdan Nedelcu; premiul al III-lea la limba italiană – Amalia Narcisa Boghian (clasa a VII-a, normal) Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Vaslui, profesor Liliana Botez; menţiunile Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice: la limba italiană - Theodora Roberta Purice (X normal) şi Elena Lavinia Tănasă (XI normal) de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, ambele pregătite de profesor Mirela Fighiuc.
Menţiuni speciale au luat la limba franceză – Oana Meilie-Crăciun (clasa a XII-a normal, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui), a cărei profesoară este Alina-Emanuela Moraru; Teodora Popa – (clasa a XI-a normal, Colegiul Naţional „Gh. Roşca-Codreanu” Bârlad) – pregătită de profesor Corina Macovei; Andreea-Petronela Ungureanu (clasa a X-a normal, Liceul « Stefan Procopiu » Vaslui), pregătită de profesor Diana Luca; Ionuţ-Cosmin Ciomaga (clasa a VIII-a normal) şi Denisa-Raluca Rîpiceanu (clasa a VII-a normal), ambii de la Colegiul Naţional „Cuza Vodă”, elevi ai prof. Elena Talaşman.
La limba italiană, menţiunea specială a fost obţinută de Robert Alexandru Butnaru (clasa a XII-a normal, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”), pregătit de prof. Mirela Fighiuc, iar la limba spaniolă, s-au acordat menţiuni speciale elevilor Vlăduţ Gheorghe (clasa a IX-a - categoria de predare cu regim intensiv, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” Vaslui), pregătit de prof. Gabriela Tofan şi Cosmin Gabriel Motău (clasa a VIII-a, normal, Şcoala Gimnazială nr.1 Puşcaşi), pregătit de prof Diana Chircă.
Primii din ţară la Geografie
Cele mai bune rezultate au fost cele de la Olimpiada de Geografie, şi în acest an, punctajul obţinut de lotul vasluian situând judeţul pe locul I în clasamentul naţional, asemănător celui din anul 2015.
La Geografie, olimpici sunt: Ştefan Adrian Mihai, clasa a VIII-a, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad care a obţinut premiul al III-lea, Alexandru Mihai Guţu, clasa a VIII-a, elev la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, profesor îndrumător Bulgaru Mirela- premiul II; Theodora Toderaşcu, clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad, profesor îndrumător Oprea Cristina – premiu special Societatea de Geografie din România; Valentin Funaru, clasa a X-a, Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad, profesor îndrumător Oprea Cristina – menţiune MENCS; Andreea Stan, clasa a XI-a, Colegiul Naţional Gheorghe „Roşca Codreanu” Bârlad, profesor îndrumător Oprea Cristina – menţiune MENCS; Andreea Cristina Ţocoi, clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad, profesor îndrumător Oprea Cristina – premiul II.
Performanţă la Limba Rusă
O nouă confirmare a valorii profesorilor şi elevilor din Vaslui, care dovedesc zi de zi că în judeţ se studiază temeinic, cu pasiune şi cu devotament a venit de la copiii pasionaţi de limba rusă. Elevii profesoarei Eugenia Creţanu, titulară la Şcoala Gimnazială „Vasile Pârvan” din Bârlad, au obţinut locuri fruntaşe la o competiţie deosebită, la câteva luni după ce în judeţ au fost puse bazele „Clubului de limba rusă”, la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, în speranţa readucerii în atenţia publicului şcolar vasluian a interesului pentru limba rusă.
Medalie de aur a ajuns la Vaslui şi prin Andrei Bordeianu, elev în clasa a IX-a la LMK, clasat al doilea pe ţară la Olimpiada Naţională de Fizică ce a avut loc la Timişoara. Tot la Fizică, la Vaslui, au mai ajuns două medalii de argint, cinci medalii de bronz şi o menţiune de onoare.
Şi elevii ieşeni au obţinut rezultate remarcabile. La Olimpiada Naţională de Geografie, desfăşurată la Sibiu, în perioada 17 – 23 aprilie, ieşenii s-au clasat pe locul al doilea, după Vaslui. Premiul I a mers către Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” reprezentat de eleva de clasa a IX-a Bianca Solomon, premiul al II-lea a ajuns la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” prin elevul Cristian Manuel Foşalău din clasa a X-a, iar cele patru menţiuni speciale au fost obţinute de Călin Vameşu – clasa a VIII-a şi Teodora Doboş – clasa a XI-a, ambii elevi ai Colegiului Naţional „Costache Negruzzi”, Olivia Dobrea elevă a Colegiului Naţional şi Oliver Dinter, elev în clasa a XII-a în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
Tudor IFRIM, Diana MOLDOVANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau