Elevii se tem de probele scrise ale Bacalaureatului
Dimensiune font:
Doi absolvenţi de liceu au pierdut şansa de a promova examenul maturităţii în sesiunea de vară * ei au fost eliminaţi la proba orală de limba şi literatura română * examenul de Bacalaureat a continuat ieri cu proba de verificare a competenţelor digitale * probele „de foc” sunt, însă, cele scrise
Doi absolvenţi de liceu din judeţul Bacău au reuşit „performanţa” de a fi eliminaţi de la proba orală la limba şi literatura română. Ei au fost prinşi cu telefonul mobil asupra lor. Gestul celor doi absolvenţi de liceu este greu de înţeles ţinând cont de faptul că rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba orală la limba şi literatura română nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Cu alte cuvinte, oricine poate promova examenul atât timp cât se prezintă şi spune ceva legat de subiect în faţa Comisiei de examinare. Cei doi eliminaţi riscă să piardă şansa de a promova examenul în acest an, în cazul în care Comisia de Bacalaureat va stabili că eliminarea a fost realizată fără drept de înscriere la BAC în 2015.
Teamă de probele scrise
Peste 4.100 de absolvenţi de liceu din judeţul Bacău susţin începând de ieri, cea de-a doua probă a examenului de Bacalaureat. Examenul de evaluare a competenţelor digitale a durat 30 de minute, timp în care candidaţii trebuiau să demonstreze că stăpânesc calculatorul. Absolvenţii au avut de rezolvat un subiect practic pentru calculator şi au răspuns întrebărilor membrilor comisiei de examinare. Elevii vor primi calificativul „utilizator începător”, dacă vor obţine între 0-25 de puncte, „utilizator mediu”, dacă vor obţine între 26-50 de puncte, „avansat” – pentru 51-74 de puncte şi „experimentat” – 75-100 de puncte. A fost uşor, spun candidaţii. „Mă aşteptam să fie uşor. Folosesc calculatorul de când eram mic şi nu aveam de ce să întâmpin dificultăţi”, ne-a mărturisit Alin, la ieşirea din sala de examen. Probele scrise sunt cele aşteptate cu emoţii de către candidaţi. „Eu am emoţii mari pentru examenul la matematică”, a adăugat elevul.
Sonia PAVELESCU
Calendarul examenului de Bacalaureat
15 – 19 iunie: Evaluarea competenţelor digitale
22 – 26 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
29 iunie: Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
30 iunie: Limba şi literatura maternă proba E)b) – probă scrisă
1 iulie: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
3 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
6 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
6 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
7 – 9 iulie: Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie: Afişarea rezultatelor finale
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau