Evaziune en-gros în Piaţa CUG
Dimensiune font:
Comercianţii din aşa numita piaţă de gros de la capătul Iaşului fac evaziune sub nasul autorităţilor. Acest lucru este recunoscut chiar de reprezentanţii Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava, în ciuda faptului că, periodic, sunt organizate controale.
În piaţa de gros din CUG, evaziunea este în floare. Deşi reprezentanţii Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul IPJ Iaşi organizează periodic controale în pieţele din municipiu, comercianţii din CUG par să nu fie afectaţi şi să-şi vadă liniştiţi de treabă. Neregulile sunt recunoscute chiar de responsabilii care ar trebui să le remedieze. Însă, aceştia se declară neputincioşi în faţa amplorii fenomenului evazionist. Lipsa bonurilor fiscale şi a mărfii în cantităţi mult mai mari faţă de cea declarată sunt doar câteva dintre neregulile constatate. „În piaţa CUG se vinde mai mult en-gros. Chiar dacă există case de marcat, ele stau doar pe post de bibelou. De exemplu, la finalul unei zile, contabilul duce la bancă doar cel mult un sfert din încasări, iar restul banilor sunt căraţi cu sacoşa acasă la patroni. Când se fac controale, se pune lacătul pe magazie şi toţi o iau la fugă. Niciun comerciant din Piaţa CUG nu este în regulă”, ne-a mărturisit Alina R., o fostă vânzătoare în Piaţa CUG.
Sclavi pe plantaţie
O altă problemă este cea a manipulanţilor. Deşi aceştia au, în cele mai bune cazuri, contracte de muncă încheiate pentru 8 ore pe zi, ei sunt nevoiţi să presteze muncă aproape 24 de ore zilnic, în special atunci când vin tirurile cu marfă. „Nu contează că te trezeşti la ora 3 dimineaţa pentru a ajunge la program. Dacă seara îţi vine tirul cu marfă trebuie să mergi să-l descarci, iar a doua zi trebuie să fii la aceeaşi oră la muncă. Sunt condiţii inumane de lucru”, ne-a mai povestit fosta angajată. Cu toate acestea, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă susţin că nu au descoperit nereguli grave. „Anul trecut am avut două controale, iar în acest an au fost pe 5, 6, şi 7 mai. Nu s-au descoperit nereguli grave, marea majoritate fiind producători. Dacă o persoană consideră că s-a încălcat legislaţia, poate depune o sesizare la noi”, a declarat George Albulescu, şeful ITM Iaşi.
Învinşi de mafia pieţelor
Reprezentanţii Direcţiei Regionale Antifraudă recunosc însă că au pierdut războiul cu evazioniştii. „În urma controalelor, toţi comercianţii din acea piaţă sunt în neregulă, în special în cazul celor care comercializează legume-fructe. Noi facem periodic astfel de controale”, a declarat Cosmin Georgescu, şeful Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava. De obicei, la astfel de acţiuni participă inspectori din cadrul Direcţiei, lucrători SIF şi inspectori ITM. Potrivit şefului Direcţiei Pieţe din cadrul Primăriei Iaşi, începând cu luna iulie 2013, comercianţii nu mai unt taxaţi cu 5 procente din valoarea mărfii, ci la metrul pătrat ocupat. „Este mai bine acum, deoarece înainte comercianţii îşi ascundeau marfa. Ei trebuie să plătească la metrul pătrat, adică cinci lei. În ceea ce priveşte controalele, acestea se fac periodic”, a precizat Cristi Stărică, şeful pieţelor ieşene. Andrei HURBEA
***
„Chiar dacă există case de marcat, ele stau doar pe post de bibelou” - Alina R., fostă vânzătoare în Piaţa CUG
***
„Toţi comercianţii din acea piaţă sunt în neregulă” - Cosmin Georgescu, şeful Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau