Afaceri bisericeşti lângă un simbol turistic lăsat în paragină FOTO-EXCLUSIV
Dimensiune font:
O bijuterie arhitecturală, transformată de biserică într-o afacere, se degradează zilnic din cauza nepăsării * Castelul Sturdza din Miclăuşeni arată deplorabil, din cauza unor neînţelegeri între SC Construcţii Unu şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, rezultate dintr-un control efectuat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi * în vreme ce pentru castel nu există niciun plan concret de conservare, Centrul Social Cultural „Sf. Ilie” Miclăuşeni are o afacere de toată frumuseţea în curtea monumentului, cu restaurant şi condiţii luxoase de cazare * în tot acest timp, în structura castelului nu s-a băgat niciun ban, iar asta din cauză că recepţia lucrărilor nu a fost încă făcută, împiedicând orice investiţie
Unul din cele mai frumoase şi pline de istorie monumente ale judeţului Iaşi stă în paragină în timp ce, pe domeniul său, biserica şi-a aranjat o afacere bănoasă. Castelul Sturdza din Miclăuşeni, un monument unicat în judeţul Iaşi prin istoria lui, a fost şi este unul din reperele turistice cheie din zona Moldovei, fiind vizitat anual de turişti din toate colţurile Europei.
De câţiva ani încoace însă, frumuseţea acestei clădiri a fost pătată de neînţelegerile dintre Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi SC Construcţii Unu Iaşi, soldate cu nefinalizarea lucrărilor de reabilitare şi blocarea oricărei investiţii ulterioare. S-a ajuns în această situaţie după ce Direcţia Judeţeană de Cultură Iaşi a făcut verificări privind lucrările firmei de construcţii, constatând nereguli cu nemiluita. Deşi s-au alocat 2,4 milioane de lei prin Banca Mondială şi Ministerul Culturii, firma responsabilă a realizat lucrări parţiale, iar Mitropolia a refuzat, până în prezent, să semneze recepţia lucrărilor. Din această cauză, la Castelul Sturdza nu pot avea loc alte investiţii. „Prin HG 1170/2 octombrie 2003 s-a stabilit, printre altele, realizarea unor reparaţii de urgenţă la Castelul Sturdza şi a unor lucrări de peisagistică în zonele adiacente. În anul 2004, obţinând o finanţare de la Banca Mondială, în valoare de aproximativ 2,4 milioane de lei, adică 685.700 euro, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a început restaurarea castelului şi a dependinţelor. S-au efectuat lucrări de consolidare şi restaurare a clădirii şi dependinţelor, urmând să se mai execute lucrări generate de infiltrarea apei subterane, finalizarea zugrăvelilor interioare şi exterioare, respectiv restaurarea picturii. În prezent, lucrările de restaurare nu au fost finalizate în totalitate”, explică reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Niciun demers pentru reluarea lucrărilor
Reprezentanţii Mitropoliei au recunoscut că nu au făcut prea multe demersuri împotriva firmei conduse de afaceristul Alexandru Marian. Nici nu aveau de ce, pentru că, aceeaşi firmă face acum lucrări de reabilitare de 60 milioane lei chiar la ansamblul mitropolitan din Iaşi, pe Bulevardul Ştefan cel Mare. „Mitropolia Moldovei şi Bucovinei nu a făcut demersuri pe calea justiţiei, ci doar la Ministerul Culturii şi Cultelor. Precizăm că Mitropolia nu are decât calitate de beneficiar, contractul propriu-zis de execuţie a lucrărilor fiind încheiat între Ministerul Culturii şi Cultelor şi SC Construcţii Unu SA”, ne-a spus părintele Constantin Sturzu, responsabilul de relaţii cu publicul al Mitropoliei. În plus, deşi castelul este deschis turiştilor în weekend-uri, aceştia nu prea au ce vedea şi nici nu există un plan dezvoltat de conservare a interiorului. „În momentul de faţă se asigură, în limita posibilităţilor, o conservare care implică aerisirea şi încălzirea în sezonul rece”, mai precizează părintele Sturzu. La nivelul comunei Butea, pe raza căreia se află castelul, se discută că ar fi fonduri pentru reabilitarea interioară a monumentului, însă investiţiile sunt blocate, pe motiv că recepţia vechilor lucrări nu au fost făcute. „Probabil că există fonduri europene, dar nu în sensul că sunt dedicate deja Castelului Sturdza. În momentul în care se va clarifica situaţia sa, cu siguranţă vom face demersuri pentru a obţine finanţare pentru acest monument istoric, fie din fonduri europene, fie din alte surse”, a încheiat părintele Sturzu.
Citește si Se deschide cea mai mare afacere agricolă a anului
Probleme grave găsite la execuţia lucrărilor
În urma unui control efectuat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Iaşi cu privire la lucrările de reabilitare a Castelului Sturdza s-au găsit grave nereguli, printre care execuţia deficientă a acoperişului şi a tâmplăriei. „S-au descoperit degradări ale faţadelor clădirii, fisuri, crăpături, tencuieli ce se desprind, zone mari de pe suprafaţa faţadelor ce prezintă infiltraţii de apă, afectând atât coeziunea aspectului exterior, cât şi a decoraţiunilor de pe faţade. Nu au fost realizate lucrări de hidroizolaţie decât într-o singură cameră, iar infiltraţiile de apă au dus la apariţia unor ciuperci pe pereţii interiori, în unele camere”, a precizat Virgil Băbîi, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi.
Potrivit raportului de control, obiecţiuni cu privire la lucrări au venit şi din partea firmei proiectante, SC Aod Exim SRL Iaşi, care a sesizat lucrări incomplete şi probleme cu umiditatea neprevăzute la începutul lucrărilor. În schimb, tot în raport apar şi obiecţiile constructorului, cum ar fi că lucrările s-au desfăşurat pe timpul iernii, termenul de execuţie a fost mic, proiectul nu avea prevăzute lucrări de hidroizolaţie, iar fondurile pentru restaurarea întregului monument au fost limitate. Contactat telefonic, directorul Construcţii Unu a refuzat să comenteze situaţia, motivând că nu este persoană publică şi nu colaborează cu presa.
Afacere bănoasă pe domeniul castelului
În timp ce monumentul se degradează, în imediata vecinătate, Mitropolia a deschis, prin intermediul Centrul Social Cultural „Sf. Ilie” Miclăuşeni, un complex hotelier în toată regula, cu dotări de ultimă generaţie, restaurant şi condiţii de cazare luxoase, în care s-au investit milioane de lei. Potrivit paginii de internet dedicată acestei afaceri, complexul de la Miclăuşeni are 31 de camere, din care 23 sunt duble, şase single şi două apartamente, fiecare cameră având baie proprie, restaurant, grădină de vară, săli de seminarii, sală de sport şi acces la internet.
Vezi și FOTO - VIDEO Gest uriaş pentru sinistraţii din Ciurea
Redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au contactat centrul social, aflând preţurile de cazare practicate de reprezentanţii bisericii. „Pentru o cameră dublă, tariful este de 180 de lei de persoană pe noapte, iar pentru o cameră single de 80 de lei. Există însă o problemă pe anotimpul de iarnă, pentru că avem centrală cu încălzire pe lemne şi de aceea nu putem decât să acceptăm grupuri, în această perioadă. Un meniu complet la restaurant este în jurul a 30 de lei”, a precizat responsabilul de cazări din complexul de la Miclăuşeni.
Așa arată complexul de cazare de lângă castel, exterior și interior
* * *
Castelul Miclăuşeni a fost construit între anii 1880 - 1904 de George Sturdza, pe fundaţia vechiului conac clădit de vornicul Ioan Sturdza, în 1752. În timpul primului război mondial, castelul a adăpostit un spital militar, iar Maria Ghica şi Ecaterina Cantacuzino au ajutat răniţii, ca infirmiere. Marele compozitor George Enescu a vizitat castelul, concertând printre paturile cu răniţi. În anul 2001, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Vezi si Mistreţii pot zburda în voie la Aeroport
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau