Afaceri bisericeşti lângă un simbol turistic lăsat în paragină FOTO-EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 01-01-2016 10:00

  O bijuterie arhitecturală, transformată de biserică într-o afacere, se degradează zilnic din cauza nepăsării * Castelul Sturdza din Miclăuşeni arată deplorabil, din cauza unor neînţelegeri între SC Construcţii Unu şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, rezultate dintr-un control efectuat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi * în vreme ce pentru castel nu există niciun plan concret de conservare, Centrul Social Cultural „Sf. Ilie” Miclăuşeni are o afacere de toată frumuseţea în curtea monumentului, cu restaurant şi condiţii luxoase de cazare * în tot acest timp, în structura castelului nu s-a băgat niciun ban, iar asta din cauză că recepţia lucrărilor nu a fost încă făcută, împiedicând orice investiţie

Unul din cele mai frumoase şi pline de istorie monumente ale judeţului Iaşi stă în paragină în timp ce, pe domeniul său, biserica şi-a aranjat o afacere bănoasă. Castelul Sturdza din Miclăuşeni, un monument unicat în judeţul Iaşi prin istoria lui, a fost şi este unul din reperele turistice cheie din zona Moldovei, fiind vizitat anual de turişti din toate colţurile Europei.

De câţiva ani încoace însă, frumuseţea acestei clădiri a fost pătată de neînţelegerile dintre Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi SC Construcţii Unu Iaşi, soldate cu nefinalizarea lucrărilor de reabilitare şi blocarea oricărei investiţii ulterioare. S-a ajuns în această situaţie după ce Direcţia Judeţeană de Cultură Iaşi a făcut verificări privind lucrările firmei de construcţii, constatând nereguli cu nemiluita. Deşi s-au alocat 2,4 milioane de lei prin Banca Mondială şi Ministerul Culturii, firma responsabilă a realizat lucrări parţiale, iar Mitropolia a refuzat, până în prezent, să semneze recepţia lucrărilor. Din această cauză, la Castelul Sturdza nu pot avea loc alte investiţii. „Prin HG 1170/2 octombrie 2003 s-a stabilit, printre altele, realizarea unor reparaţii de urgenţă la Castelul Sturdza şi a unor lucrări de peisagistică în zonele adiacente. În anul 2004, obţinând o finanţare de la Banca Mondială, în valoare de aproximativ 2,4 milioane de lei, adică 685.700 euro, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a început restaurarea castelului şi a dependinţelor. S-au efectuat lucrări de consolidare şi restaurare a clădirii şi dependinţelor, urmând să se mai execute lucrări generate de infiltrarea apei subterane, finalizarea zugrăvelilor interioare şi exterioare, respectiv restaurarea picturii. În prezent, lucrările de restaurare nu au fost finalizate în totalitate”, explică reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Niciun demers pentru reluarea lucrărilor

Reprezentanţii Mitropoliei au recunoscut că nu au făcut prea multe demersuri împotriva firmei conduse de afaceristul Alexandru Marian. Nici nu aveau de ce, pentru că, aceeaşi firmă face acum lucrări de reabilitare de 60 milioane lei chiar la ansamblul mitropolitan din Iaşi, pe Bulevardul Ştefan cel Mare. „Mitropolia Moldovei şi Bucovinei nu a făcut demersuri pe calea justiţiei, ci doar la Ministerul Culturii şi Cultelor. Precizăm că Mitropolia nu are decât calitate de beneficiar, contractul propriu-zis de execuţie a lucrărilor fiind încheiat între Ministerul Culturii şi Cultelor şi SC Construcţii Unu SA”, ne-a spus părintele Constantin Sturzu, responsabilul de relaţii cu publicul al Mitropoliei. În plus, deşi castelul este deschis turiştilor în weekend-uri, aceştia nu prea au ce vedea şi nici nu există un plan dezvoltat de conservare a interiorului. „În momentul de faţă se asigură, în limita posibilităţilor, o conservare care implică aerisirea şi încălzirea în sezonul rece”, mai precizează părintele Sturzu. La nivelul comunei Butea, pe raza căreia se află castelul, se discută că ar fi fonduri pentru reabilitarea interioară a monumentului, însă investiţiile sunt blocate, pe motiv că recepţia vechilor lucrări nu au fost făcute. „Probabil că există fonduri europene, dar nu în sensul că sunt dedicate deja Castelului Sturdza. În momentul în care se va clarifica situaţia sa, cu siguranţă vom face demersuri pentru a obţine finanţare pentru acest monument istoric, fie din fonduri europene, fie din alte surse”, a încheiat părintele Sturzu.

Citește si Se deschide cea mai mare afacere agricolă a anului

Probleme grave găsite la execuţia lucrărilor

În urma unui control efectuat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Iaşi cu privire la lucrările de reabilitare a Castelului Sturdza s-au găsit grave nereguli, printre care execuţia deficientă a acoperişului şi a tâmplăriei. „S-au descoperit degradări ale faţadelor clădirii, fisuri, crăpături, tencuieli ce se desprind, zone mari de pe suprafaţa faţadelor ce prezintă infiltraţii de apă, afectând atât coeziunea aspectului exterior, cât şi a decoraţiunilor de pe faţade. Nu au fost realizate lucrări de hidroizolaţie decât într-o singură cameră, iar infiltraţiile de apă au dus la apariţia unor ciuperci pe pereţii interiori, în unele camere”, a precizat Virgil Băbîi, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi.

Potrivit raportului de control, obiecţiuni cu privire la lucrări au venit şi din partea firmei proiectante, SC Aod Exim SRL Iaşi, care a sesizat lucrări incomplete şi probleme cu umiditatea neprevăzute la începutul lucrărilor. În schimb, tot în raport apar şi obiecţiile constructorului, cum ar fi că lucrările s-au desfăşurat pe timpul iernii, termenul de execuţie a fost mic, proiectul nu avea prevăzute lucrări de hidroizolaţie, iar fondurile pentru restaurarea întregului monument au fost limitate. Contactat telefonic, directorul Construcţii Unu a refuzat să comenteze situaţia, motivând că nu este persoană publică şi nu colaborează cu presa.

Afacere bănoasă pe domeniul castelului

În timp ce monumentul se degradează, în imediata vecinătate, Mitropolia a deschis, prin intermediul Centrul Social Cultural „Sf. Ilie” Miclăuşeni, un complex hotelier în toată regula, cu dotări de ultimă generaţie, restaurant şi condiţii de cazare luxoase, în care s-au investit milioane de lei. Potrivit paginii de internet dedicată acestei afaceri, complexul de la Miclăuşeni are 31 de camere, din care 23 sunt duble, şase single şi două apartamente, fiecare cameră având baie proprie, restaurant, grădină de vară, săli de seminarii, sală de sport şi acces la internet.

Vezi și FOTO - VIDEO Gest uriaş pentru sinistraţii din Ciurea

Redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au contactat centrul social, aflând preţurile de cazare practicate de reprezentanţii bisericii. „Pentru o cameră dublă, tariful este de 180 de lei de persoană pe noapte, iar pentru o cameră single de 80 de lei. Există însă o problemă pe anotimpul de iarnă, pentru că avem centrală cu încălzire pe lemne şi de aceea nu putem decât să acceptăm grupuri, în această perioadă. Un meniu complet la restaurant este în jurul a 30 de lei”, a precizat responsabilul de cazări din complexul de la Miclăuşeni.

 

Așa arată complexul de cazare de lângă castel, exterior și interior

 

  

* * *

Castelul Miclăuşeni a fost construit între anii 1880 - 1904 de George Sturdza, pe fundaţia vechiului conac clădit de vornicul Ioan Sturdza, în 1752. În timpul primului război mondial, castelul a adăpostit un spital militar, iar Maria Ghica şi Ecaterina Cantacuzino au ajutat răniţii, ca infirmiere. Marele compozitor George Enescu a vizitat castelul, concertând printre paturile cu răniţi. În anul 2001, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Vezi si Mistreţii pot zburda în voie la Aeroport

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei